To z ,,wywiadu,, udzielonego ZZ przez DIAS w W-wie, cyt. ,,Być może również kks przejdzie do UCS. Zdaniem DIAS zmiany są konieczne, bo woli mieć w kontrolę w UCS,,.
16 wrz 2022, 09:57
Re: KKS i Plany na 2021 rok
Bo funkcjonariusze z UCS-ów uciekają na emerytury, a ktoś musi wykonywać pracę. Powstał taki pomysł, jak wyjdzie to się okaże.
16 wrz 2022, 11:05
Ivona1
Bo funkcjonariusze z UCS-ów uciekają na emerytury, a ktoś musi wykonywać pracę. Powstał taki pomysł, jak wyjdzie to się okaże.
Próbują zgasić jeden pożar a wzniecają kolejne. W usach też ludzie odchodzą i nie ma komu już pracować
____________________________________ Ja jestem tylko zwykłym żołnierzem, wykonuję rozkazy. Bitwy wygrywają wodzowie.
16 wrz 2022, 11:24
cob
Ivona1
Próbują zgasić jeden pożar a wzniecają kolejne. W usach też ludzie odchodzą i nie ma komu już pracować
KKSdo UCS, kontrola ??? na razie zasilona w UCS, czyżby UCS sobie nie radziły? Może jednak nie chodzi o szarych wykonawców tylko o pomysły zarządzających ??? W końcu kawa trochę czasu jednak zabiera...czy podnosi zdolność rozumienia (?) u niektórych pewnie tak, ale trzeba mieć to coś !!! Wypełnianie tabelek i gonitwa za wskaźnikami prowadzi do przepaści
18 wrz 2022, 18:03
Jest opinia Ministerstwa Finansów w sprawie opinii dot. centralizacji komórek karnych skarbowych w KAS. Nasuwają Wam się jakieś przemyślenia?
21 wrz 2022, 19:53
Bardzo optymistycznie MF widzi te zmiany. Myślę, że w praktyce nie będzie tak różowo i karniści nie będą mieć mniej pracy. Takie stwierdzenia np. o możliwości zastępstw osób na dotychczasowych jednoosobowych stanowiskach - ciekawe jak to będzie wyglądało w praktyce gdzie trzeba będzie niespodziewanie zastąpić osobę np. na rozprawie w skomplikowanej sprawie, gdzie do sądu będzie z 50km. W przypadku nakładania mandatów przez inne osoby w urzędach niewyznaczonych, to problemem nie będzie to czy ktoś odmówi przyjęcia mandatu, ale czy się stawi na wezwanie i czy będzie miał zapłacony podatek jeżeli chodzi o uporczywe niewpłacanie podatków. A takich zawiadomień jest najwięcej. Więc po dwóch lub trzech wezwaniach i tak te sprawy będą trafiały do karnistów w urzędach wyznaczonych, a tam będzie mniej czasu na wszczęcie.
21 wrz 2022, 21:44
Gosia21
Bardzo optymistycznie MF widzi te zmiany. Myślę, że w praktyce nie będzie tak różowo i karniści nie będą mieć mniej pracy. Takie stwierdzenia np. o możliwości zastępstw osób na dotychczasowych jednoosobowych stanowiskach - ciekawe jak to będzie wyglądało w praktyce gdzie trzeba będzie niespodziewanie zastąpić osobę np. na rozprawie w skomplikowanej sprawie, gdzie do sądu będzie z 50km. W przypadku nakładania mandatów przez inne osoby w urzędach niewyznaczonych, to problemem nie będzie to czy ktoś odmówi przyjęcia mandatu, ale czy się stawi na wezwanie i czy będzie miał zapłacony podatek jeżeli chodzi o uporczywe niewpłacanie podatków. A takich zawiadomień jest najwięcej. Więc po dwóch lub trzech wezwaniach i tak te sprawy będą trafiały do karnistów w urzędach wyznaczonych, a tam będzie mniej czasu na wszczęcie.
Niestety, taka wizja różowych okularów. Wdraża się "pomysły" w oderwaniu od rzeczywistości. P.s. Co do karalności, recydywa jest nie do ukarania, po drugie zalecenia karania przedsiębiorców za błędy- samobój, no i najważniejsze - rekiny mają się dobrze i są pod parasolem ochronnym, bezkarność do kwadratu i totalne wypaczenie intencji "wychowawczych". Pozostaje czekać na precyzyjne wytyczne
22 wrz 2022, 22:29
Ze strony RCL z 30.09.2022r.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
01 paź 2022, 08:55
Szkoda, że tylko 1 związek się wypowiedział....
01 paź 2022, 19:58
Moni92
Natomiast MF wypowiedziało się do wniesionych uwag 6x "Wniesiona uwaga nie została uwzględniona" ...
02 paź 2022, 08:49
Kakaes
Moni92
Natomiast MF wypowiedziało się do wniesionych uwag 6x "Wniesiona uwaga nie została uwzględniona" ...
A niby które związki miały reagować, większość stoi murem za MF chociaż z liczebnością członków...pominę. No i MF musi dbać o interes finansów (bardziej finansistów), a dobro "szarych" roboli w KAS to ma schowane głęboko ,raczej preferuje .
02 paź 2022, 14:46
A niby które związki miały reagować, większość stoi murem za MF chociaż z liczebnością członków...pominę. No i MF musi dbać o interes finansów (bardziej finansistów), a dobro "szarych" roboli w KAS to ma schowane głęboko ,raczej preferuje palka--== .[/quote]
To się zgadza, ale prawda jest też taka, że karnistów wszyscy mają gdzieś, jakbyśmy już teraz byli oddzielnym "bytem". Nasza centralizacja od dwóch lat jest na tapecie, a większość pracowników innych działów zarówno u mnie w us, jak i w innych mi znanych, jest szczerze zdziwiona jak coś przez przypadek usłyszą w socjalnym czy na papierosie. Natomiast o problemach innych działów są dyskusje wszem i wobec, specjalne zebrania, biadolenie itp. jak np. przypadku kontroli i ucs.
Jeśli chodzi odp. MF to niczego innego się nie spodziewałam. Laurka samym sobie wystawiona, sukces obtrąbiony jeszcze przed godziną 0, pewnie premie dla ojców sukcesów również już pobrane
02 paź 2022, 18:45
Słyszeliście, że centralizacja wchodzi 1.03., a nie 1.01.2023 r.?
07 paź 2022, 22:33
Ja nie słyszałam, a gdzie takie wieści ogłosili? Ciekawe ile razy będzie to przesuwane, nie to żeby mi się spieszyło