Teraz jest 04 wrz 2025, 02:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Rejestracja KCIK 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2017, 06:51

POSTY        24
Post Re: Rejestracja KCIK
krzysiekt                    

I to wszystko ma ogarnąć jedna osoba, która nigdy nie miała do czynienia z KCIK ...

Łączę się w bólach...  :mur:  

Wciąż nie wiem czy rejestrować przestępstwa / osoby ze spraw, w których umorzono postępowanie. Była wypowiedź na forum, że jak umorzenie ze względu na brak znamion to nie (to wydaje mi się logiczne) A co z umorzeniami ze względu na przedawnienie karalności? (w takim przypadku nie można jednoznacznie stwierdzić że było przestępstwo). Co z umorzeniami ze względu na znikomą społeczną szkodliwość? Czy jest gdzieś jednoznaczne rozgraniczenie / wskazanie co mamy rejestrować a co nie?
I jeszcze jedno - jeśli na etapie wszczęcia postępowania zarejestrujemy przestępstwo i osobę, a później okaże się, że np. osoba zostanie uniewinniona - co z taką rejestracją? w ustawie o KCIK mowa jest o zmianie rejestracji (usuwaniu) AKU KCIK z tego co widzę nie daje takiej możliwości.
Aha! I jeszcze jedno - co ze sprawami, które zostały wszczęte przez inny organ (Policja / Prokuratura), a które my później dostaliśmy do prowadzenia? Przecież w tych sprawach prawdopodobnie już dokonano rejestracji w KCIK. Można to jakoś sprawdzić? (opcja sprawdzenie w AKU KCIK nie działa)

26 lut 2019, 07:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2019, 22:21

POSTY        49
Ja zarejestrowałam same wszczęcia i sprawy umorzone na znikoma lub przedawnienie. Pozostałe wiszą i czekają na odrzucenie. Poza tym, część spraw które zarejestrowałam w zeszłym tygodniu  wczoraj zostały umorzone na brak znamion... Co z nimi teraz zrobić? Nie mam pojęcia... Szkoda, że nikt sobie nie zdaje sprawy, że w przypadku dużych us, w których jest kilku karnistów i setki spraw, jedna osoba to trochę za mało żeby ogarnąć sprawy swoje i wszystkich naokoło... :mur:

02 mar 2019, 14:08
Znawca

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Moni92                    

Ja zarejestrowałam same wszczęcia i sprawy umorzone na znikoma lub przedawnienie. Pozostałe wiszą i czekają na odrzucenie. Poza tym, część spraw które zarejestrowałam w zeszłym tygodniu  wczoraj zostały umorzone na brak znamion... Co z nimi teraz zrobić? Nie mam pojęcia... Szkoda, że nikt sobie nie zdaje sprawy, że w przypadku dużych us, w których jest kilku karnistów i setki spraw, jedna osoba to trochę za mało żeby ogarnąć sprawy swoje i wszystkich naokoło... :mur:

Kiedyś trzeba było w kcik zarejestrować usunięcie.
A tak a propos. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli sprawa przekazana z ESKS do kolejki w KCIK w ogóle nie powinna być zarejestrowana to należy ją odrzucić?
Jesteśmy po próbie zarejestrowania jednej sprawy - w KCIK'u sporo trzeba uzupełniać.

02 mar 2019, 20:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2017, 18:36

POSTY        75
Z tego co się orientuję to trzeba odrzucić. Ja miałam taką sytuację że sprawa była zarejestrowana jeszcze zanim KCIK przestał działać i trzeba było ja teraz odrzucić w KCIK a wprowadzić w ESKS w toku sprawy w kolumnie U numery nadane przez KCIK. Są zresztą raporty w ESKS do tych wprowadzeń.

03 mar 2019, 16:08
Znawca

POSTY        123
Dokładnie. Krótko mówiąc i tak trzeba wziąć akta sprawy i sprawdzić wszystko zgodnie z aktami. Czyli nie do końca może zajmować się tym osoba, nie mająca nic wspólnego ze sprawami karnym. Tak mi się wydaje. Ale co ja tam wiem. :D

03 mar 2019, 20:07
Znawca

POSTY        123
No i jak tam?
Porejestrowaliście wszystkie?  :P

19 cze 2019, 20:06
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2007, 08:23

POSTY        39
Czy ktoś już wie co zrobić ze sprawą wcześniej zarejestrowaną w KCIK a umorzoną na brak znamion?

10 paź 2019, 11:20
Znawca

POSTY        123
Jeżeli zarejestrowano w KCIK (jest jużPRS oraz POD lub OSO) to trzeba poczekać na pełną funkcjonalność AKU KCIK i usunąć rejestrację - tak jak to drzewiej bywało  :D
Tak samo trzeba zrobić jeśli sprawę przekazano do zarejestrowania z kolejki ESKS.
Natomiast jeżeli sprawa jeszcze nie został przesłana do KCIK z kolejki ESKS to trza ją odrzucić (tak jak odmowy)
A propos
Już dostaliśmy dwa potwierdzenia rejestracji z KCIK

10 paź 2019, 21:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2017, 06:51

POSTY        24
krzysiekt                    

Jeżeli zarejestrowano w KCIK (jest jużPRS oraz POD lub OSO) to trzeba poczekać na pełną funkcjonalność AKU KCIK i usunąć rejestrację - tak jak to drzewiej bywało  :D
Tak samo trzeba zrobić jeśli sprawę przekazano do zarejestrowania z kolejki ESKS.
Natomiast jeżeli sprawa jeszcze nie został przesłana do KCIK z kolejki ESKS to trza ją odrzucić (tak jak odmowy)
A propos
Już dostaliśmy dwa potwierdzenia rejestracji z KCIK

A ja dostałam dawno temu jedno, i kilka tygodni temu 8. Czekam na prawie 200 :-D

11 paź 2019, 05:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3