Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych
Autor
Treść postu
Re: Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych
To, że spółka nie złożyła sprawozdania nie znaczy, że go nie sporządziła. To można stwierdzić np w toku kontroli, a też nie zawsze - my mamy UDOWODNIĆ że sprawozdanie nie zostało sporządzone. Kontrola twierdzi np. że jedna pani powiedziała, że sprawozdanie nie zostało sporządzone i uważa sprawę za udowodnioną. Nie wiem czy to jest dowód, moim zdaniem nie, trzeba by rozpytać lub przesłuchać w charakterze świadka wszystkie osoby - prezesów, księgowe itp. Przestępstwo to można popełnić, jeżeli mnie pamięć nie myli, z zamiarem bezpośrednim lub ewentualnym. Każdy prezes opowie, że absolutnie jego zamiarem nie było niesporządzenie sprawozdania, że gdyby tylko mógł… Mój prokurator idzie na odmowę ze względu na brak znamion. Krótka piłka. Parę lat temu, kiedy nie byłam jeszcze taka świadoma, popełniłam wszczęcie dochodzenia z ustawy o rachunkowości. Od kilku lat chodzę do sądu, powoływani są kolejni świadkowie, biegli. Dzisiaj napisałabym postanowienie o odmowie. Zdaniem mojego prokuratora, jeżeli spółka nie działa to brak znamion. Tak jak wyżej napisałam - może wchodzić w grę co najmniej właściwość dwóch urzędów, nie wiem jak to się ma do urzędu wyspecjalizowanego. Napisanie odmowy może zająć mniej czasu.
Ostatnio edytowano 09 gru 2014, 21:41 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz
09 gru 2014, 21:38
Dostałem zawiadomienie z sądu że spółka zoo nie złożyła sprawozdań, jedna jest jak wynika z pisma w likwidacji. Czy aktualne jest to stanowisko, że właściwy do prowadzenia jest urząd miejsca sądu KRS, bo w moim przypadku to musiałbym odesłać? Czy coś się tu jednak zmieniło? A jeśli miałbym prowadzić poradźcie co powinienem zrobić, mam tylko zawiadomienie , nie sprawdzałem jeszcze akt rejestrowych w us. Nie prowadziłem takiego postępowania. Wskażcie proszę algorytm czynności, co robicie mam małe doświadczenie w osobach prawnych. Czy wszczynając w postanowieniu zawiadamiacie o wszczęciu sąd, który skierował zawiadomienie? Każda informacja będzie dla mnie cenna. Z góry dziękuję.
09 lis 2016, 23:25
Przestępstwo z art. 79 pkt 4 Ustawy o rachunkowości należy do przestępstw formalnych. Sąd Najwyższy w Wyroku z dnia 6 listopada 2014 r., sygn.. IV KK 200/14 stwierdził: „Przestępstwo z art. 79 ustawy z 1994 r. o rachunkowości należy zaliczyć do grupy przestępstw formalnych (bezskutkowych). (…) Wynika to z faktu, iż w opisie czynu zabronionego brak jest znamienia ustawowego w postaci skutku. Zatem przyjęcie takiej konstrukcji powoduje, iż organ orzekający zostaje zwolniony z obowiązku ustalenia, jak to jest w przypadku przestępstw materialnych, czy sprawca doprowadził do powstania skutku, jak również wykazania związku przyczynowo-skutkowego.” Biorąc pod uwagę powyższe, stwierdzić należy, że ustalając miejsce popełnienia przestępstwa określonego w art. 79 pkt 4 Ustawy o rachunkowości, z uwagi na bezskutkowy charakter tego występku, nie można brać pod uwagę miejsca, gdzie miał wystąpić skutek zaniechania sprawcy, tj. siedziby Sądu Rejestrowego.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
10 lis 2016, 07:02
Czy sąd rejestrowy wzywał do złożenia sprawozdania jeśli tak i było dwukrotne wezwanie to wnieść wniosek do KRS o wszczęcie postępowania z urzędu w celu wyrejestrowania spółki choć musi być zgoda polityczna bo KRS nic nie zrobi i trzeba wnosić skargi w trybie nadzoru do prezesa sadu okręgowego i apelacyjnego żeby jednak coś w sprawie drgnęło.
11 lis 2016, 10:33
KRS-y nie prowadzą postępowań przymuszających tylko wyręczają się KS-mi, które prowadzą dochodzenia w sprawie nieskładania sprawozdań
11 lis 2016, 19:00
Czy jest obowiązek składania do sądu rejestrowego sprawozdań zerowych.
23 lis 2016, 20:03
sprawa wygląda tak zgodnie z zawiadomieniem zrobiłem wszczęcie za niezłożenie sprawozdań do sądu rejestrowego za lata 2013-2015 .Kierownik jednostki po wezwaniu przez KRS sprawozdania złożył zarówno do KRS jak i US. podmiot generalnie martwy , w likwidacji. Z materiału wynika, iž sprawozdania za lata 2013-2015 są w terminie ( kierownik jednostki złożył do sądu wszystkie - 10 12.2016, a zgromadzenie wspólników zatwierdziło je 29.11.2016) . Wynika, że sprawozdanie za 2013 r. sporządzono w lutym 2014, a sprawozdania za 2014-2015 w czerwcu 2016. rok obrachunkowy jest taki sam jak kalendarzowy. postępowanie toczy się w sprawie nie przeciwko. pytanie : czy umorzyć postępowanie z braku znamion , są złożone w terminie 15 dni od ich zatwierdzenia , a co z czynami niesporządzenia sprawozdań w terminie, opisać tylko w uzasadnieniu umorzenia , bo te czyny tez bym umorzył na znikomy, spółka nie prowadziła działalności, była w likwidacji, były jakieś drobne ruchy związane ze stratą materiałów.
08 sty 2017, 01:58
Data zatwierdzenia sprawozdania ma znaczenie przy jego złożeniu do US. Przy złożeniu do KRS jest jedna data 15 lipca, jeżeli rok obrachunkowy jest taki sam jak kalendarzowy, do tej daty należy złożyć nawet niezatwierdzone sprawozdanie do KRS. Proszę zwrócić uwagę, że sprawozdania z działalności, które składa się tylko w KRS nie podlegają zatwierdzeniu.
08 sty 2017, 11:19
BABAD źle napisałem sprawozdanie za 2014-2015 zostało sporządzone we wrześniiu ( nie w czerwcu jak napisełem) , dlatego nie mógł złożyć do 15 lipca bo nie było jeszcze sporządzone. Stąd było pytanie czy umorzyć na brak znamion , złożone w terminie ( wszczęcie było w sprawie o niezłożenie w terminie 15.07.2015 i 2016r spr za 2014 i 2015 ) cz mimo takiego wszczęcia w umorzeniu zmienić czyn i umorzyć na znikomy z powodu niesporządzenia w terminie do 31.03.
08 sty 2017, 20:12
Z tego co pamiętam przepis karny mówi: Art. 79. Kto wbrew przepisom ustawy: 1) ..., 2) ..., 3) ..., 4) nie składa sprawozdania finansowego, skonsolidowanego sprawozdania finansowego, sprawozdania z działalności, sprawozdania z działalności grupy kapitałowej, sprawozdania z płatności na rzecz administracji publicznej, skonsolidowanego sprawozdania z płatności na rzecz administracji publicznej we właściwym rejestrze sądowym, 5) ..., 6) ..., 7) ... - podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
W przepisie tym nie ma mowy o niezłożeniu sprawozdania w terminie (w przeciwieństwie np. do przepisu art. 56 par. 4 kks). Moim zdaniem przepis ten dotyczy sytuacji, gdy w ogóle mnie złożono sprawozdania w Sądzie. Jeżeli złożył sprawozdanie, nawet po terminie, to moim zdaniem należy umorzyć postępowanie przygotowawcze.
Pozdrawiam.
09 sty 2017, 13:33
kto wbrew przepisom ustawy - czyli w terminie. Gdyby czytać, ze w ogóle nie złożył to byłby to martwy zapis, bo nawet po wniesieniu aktu oskarżenia, gdyby złożył, należałoby uniewinnić. Przerabiałam to już w dwóch instancjach i takie nieuznane przez sądy argumenty podnosił adwokat, że przecież złożył, a w znamionach nie ma, że w terminie. Owszem, ale jest wbrew przepisom ustawy, czyli w terminie.
09 sty 2017, 14:43
babad
kto wbrew przepisom ustawy - czyli w terminie. Gdyby czytać, ze w ogóle nie złożył to byłby to martwy zapis, bo nawet po wniesieniu aktu oskarżenia, gdyby złożył, należałoby uniewinnić. Przerabiałam to już w dwóch instancjach i takie nieuznane przez sądy argumenty podnosił adwokat, że przecież złożył, a w znamionach nie ma, że w terminie. Owszem, ale jest wbrew przepisom ustawy, czyli w terminie.
Kto wbrew przepisom ustawy nie złożył. A co gdy wbrew przepisom ustawy złoży.
09 sty 2017, 14:49
A ciekawe od jakiej daty liczyłby Pan/i bieg terminu przedawnienia?
09 sty 2017, 15:09
Widzieliście zmianę rozporządzenia MS w sprawie organów uprawnionych obok Policji do prowadzenia dochodzeń? Wychodzi na to, że NUS może wnosić i popierać akt oskarżenia z ustawy o rachunkowości, a nie może prowadzić dochodzenia.