przypomnialo mi się pismo z MF skierowane bodajże do IS w Łodzi parę miesięcy temu nt. postepowania mandatowego w którym to piśmi MF stwierdziło, że w wezwaniu do postepowania mandatowego należy obowiązkowo pouczyć wezwanego o nieobowiązkowym stawiennictwie na takie wezwanie w skrócie chyba tak to szło jeśli ktoś ma to pismo niech się podzieli naprawdę "ciekawy" to wytwór
Jeśli faktycznie takie pismo się pojawiło to gratuluje nie wiem co to za banda bezmózgowców bez wyobraźni tam pracuje a sprawozdanie z liczby mandatów to pobierają i wzrostu liczby nałożonych mandatów też oczekują. Po prostu wystrzelać takich autorów albo oddelegować du US-a na postępowania mandatowe niech zobaczą jak to naprawdę jest. Jednak dalej widać zero współpracy - każdy sobie rzepkę skrobie.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
25 cze 2012, 09:42
Re: Art. 16 kks - informacja dla sprawcy
Ale od jakiegoś czasu obowiązuje stanowisko MF że nie trzeba już powiadamiać czynnie się żalącego. chyba że w czynnym żalu wyraźnie sobie tego zażyczył,
25 cze 2012, 21:00
Ciekawe, który przepis kpk lub kks nakazuje odpowiadać w postępowaniu karnym skarbowym na pismo podatnika, nawet jeśli tego wyraźnie sobie zażyczy. Nie pamiętam, by takowy był.
A wyrok tu podrzuciłem z innego względu. On jest cenną informacją. Dla sprawcy.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 27 cze 2012, 09:22 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy
27 cze 2012, 09:13
Leibowitz
Ciekawe, który przepis kpk lub kks nakazuje odpowiadać w postępowaniu karnym skarbowym na pismo podatnika, nawet jeśli tego wyraźnie sobie zażyczy. Nie pamiętam, by takowy był.
A wyrok tu podrzuciłem z innego względu. On jest cenną informacją. Dla sprawcy.
Przepisy może i tego nie wymagają, ale wskazują na to... zasady savoir vivre.
Co do postanowienia SN (I KZP 3/12), to już chyba wszyscy oprócz ustawodawcy dostrzegli potrzebę rewitalizacji art. 16 i 16a k.k.s. „Wątpliwości w tym względzie, rodzące się na gruncie art. 16a k.k.s. oraz na tle art. 32 ust. 1 Konstytucji RP, powinien jednak ostatecznie rozstrzygnąć ustawodawca”.
27 cze 2012, 09:57
Jakoś nie wyobrażam sobie, by po ogłoszeniu sprawcy zarzutu zapytać go, przez grzeczność, o zdrowie, tym bardziej o samopoczucie.
28 cze 2012, 11:10
No, o zdrowie pytamy wcześniej, bo sprawca może przecież niedomagać psychicznie i wtedy nici z zarzutu
28 cze 2012, 14:10
Tamto pytanie wynika z zasad postępowania karnego a nie savoir-vivre.