Teraz jest 04 wrz 2025, 02:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Czynny żal - art.16 kks 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44
A czy to dotyczy także deklaracji PIT-4R?

Po zmianach przepisów, ten PIT należy złożyć najpóźniej w dniu likwidacji, zatem mali podatnicy notorycznie składają go po terminie, bo decyzję o likwidacji podejmują ad hoc a dopiero później realizują obowiązki.  I co do zasady zdążają na czas z wyjątkiem tego PIT-u.

Przy czym u nas musimy pisać wnioski karne, gdy wcześniej wpływały wpłaty podatku na konto PIT-4R, gdyż nasz NUS uważa, że te wpłaty stanowią udokumentowaną wiadomość o popełnieniu wykroczenia.

A co Wy na to?

Mnie jest szkoda tym małych podatników, którzy nie są w stanie wypełnić terminowo tego obowiązku. Tym bardziej,że na kartę przychodów pracownika ustawa daje im termin do 20-go następnego miesiąca, PIT-11 do 15-go następnego m-ca , i wszystkie inne obowiązki odsunięte są w czasie, tak aby zwykły człowiek mógł to wszystko wykonać, z jednym niechlubnym wyjątkiem.

Ale dura lex sed lex.

02 kwi 2009, 13:09
Własny awatar
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Przy czym u nas musimy pisać wnioski karne, gdy wcześniej wpływały wpłaty podatku na konto PIT-4R, gdyż nasz NUS uważa, że te wpłaty stanowią udokumentowaną wiadomość o popełnieniu wykroczenia.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->A u Was nie działa art. 17 par 1 pkt 3 kpk?
Skoro wpłacił w terminie ... :blink:

Ostatnio edytowano 02 kwi 2009, 18:18 przez jajco, łącznie edytowano 1 raz

02 kwi 2009, 18:16
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Czynny żal - art.16 kks
Do US wpływa czynny żal wraz z zaległymi informacjami za 2008 rok.
Są spełnione przesłanki czynnego żalu, a więc odstąpienie z art.17§1 pkt 4 kpk, ale też czyn którego dotyczy ów czynny żal przedawnił się (jego karalnosć) w styczniu 2010 r. Dochodzi art. 17§1 pkt 6 kpk. Mam wątpliwości co do kwalifikacji tj. który artykuł kpk zastosować?

01 cze 2010, 12:24

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
korzystniejszy dla strony, czyli 16

01 cze 2010, 16:16
Specjalista

REJESTRACJA03 lip 2007, 18:19

POSTY        450
Mam nadzieję, że sprawca żyje i nie jest ambasadorem Brazylii, bo wtedy to miałbyś problem  ;)
Pozdrawiam

01 cze 2010, 17:07
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Czy na pewno 17 1 6 jest korzystniejszy?? Moim zdaniem jednak 17 1 4 - sprawca nie podlega karze w każdym czasie.

02 cze 2010, 06:40
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 13:18

POSTY        60
Pytanie do karnistów :
jak wg was kształtuje się odpowiedzialność karna osoby na stanowisku SĘDZIEGO / !!!!!!!!/ za wykroczenie skarbowe?
mam pewne wątpliwości, czy art.81 ustawa o ustroju....   rozciąga się również na wykroczenia skarbowe?
i czy w takim wypadku należy /heheh/ zawiadomić odpowiednie gremium celem uruchomienia post. dyscyplinarnego?

02 cze 2010, 08:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
@wera29

Nie wiem. U mnie było tak - przyszła, grzecznie przyjęła mandat, później okazało się, że to była pani sędzia. Nie miała tego na czole : )
Mandat taki nie podlega już uchyleniu (czyn popełniono), więc nie zawiadamialiśmy sądu.

02 cze 2010, 10:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
166.1 "w tym również" - może pomóc w interpretacji w obie strony : )

Nie odpowiada - bo przy ławniku zrównano te wykroczenie. Dla mnie raczej to - napisano "również" uznając je za rodzaj "wykroczeń", a nie "oraz" "i" uznając za odmienne wykroczenia.

Odpowiada - bo przy ławniku rozszerzono wyraźnie na skarbowe, a w art. 81 nie.

02 cze 2010, 10:57

POSTY        969
Barbarka                    

Czy na pewno 17 1 6 jest korzystniejszy?? Moim zdaniem jednak 17 1 4 - sprawca nie podlega karze w każdym czasie.

16 kks, czyli 17 1 4 kpk :piwo:

02 cze 2010, 21:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Jeśli chcielibyśmy odstąpić od ukarania na podstawie art. 17 par. 1 pkt 4 kpk to musielibyśmy rozpatrzyć złożone zawiadomienie o popełnieniu czynu pod kątem spełnienia przesłanek określonych w art. 16 kks. Byłoby to rozpatrywanie zawiadomienia o czynie, którego karalność się przedawniła. A z tego co kojarzę w sprawie przedawnionego czynu można jedynie umorzyć postępowanie (odmówić / odstąpić od jego wszczęcia). Tak więc moim zdaniem stosujemy art. 17 par. 1 pkt 6 kpk.

03 cze 2010, 11:09

POSTY        969
Ale przecież:
Kakaes                    

Do US wpływa czynny żal wraz z zaległymi informacjami za 2008 rok.
Są spełnione przesłanki czynnego żalu, a więc odstąpienie z art.17§1 pkt 4 kpk, ale też czyn którego dotyczy ów czynny żal przedawnił się (jego karalnosć) w styczniu 2010 r. Dochodzi art. 17§1 pkt 6 kpk. Mam wątpliwości co do kwalifikacji tj. który artykuł kpk zastosować?

Wydaje mi się, że nie jest to sytuacja, gdy na stanowiska d/s karnych wpływa samo zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia, lecz wniosek o zastosowanie czynnego żalu wraz z takim zawiadomieniem. Stąd można przyjąć, że pierwszeństwo rozpatrzenia ma czynny żal. :D

07 cze 2010, 18:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Ale po co rozpatrywać czynny żal dot. czynu którego karalność się przedawniła??? Po za tym nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Pisząc o zawiadomieniu o popełnieniu wykroczenia miałam na myśli właśnie czynny żal, a nie zawiadomienie przekazane przez inną komórkę organizacyjną urzędu. Niezależnie w jakiej kolejności wpłynęły czynny żal i wniosek o ukaranie oraz czy wpłynęły jednocześnie czy w odstępie czasowym, to w chwili podjęcia przez karnistę pierwszych czynności nastąpiło już przedawnienie karalności czynu i w sprawie tego czynu nie warto rozważać czy złożone pismo spełnia wymogi czynnego żalu. Więc, ja osobiście ;), co najwyżej umorzyłabym postępowanie lub odstąpiłabym od jego wszczęcia.

07 cze 2010, 21:09

POSTY        969
ogórek                    

Niezależnie w jakiej kolejności wpłynęły czynny żal i wniosek o ukaranie oraz czy wpłynęły jednocześnie czy w odstępie czasowym, to w chwili podjęcia przez karnistę pierwszych czynności nastąpiło już przedawnienie karalności czynu i w sprawie tego czynu nie warto rozważać czy złożone pismo spełnia wymogi czynnego żalu.

Z punktu widzenia karnisty wniosek jak najbardziej słuszny.
A teraz niech karnista postawi się w sytuacji podatnika, który złożył czynny żal po popełnieniu czynu. Zakładamy, że wniosek ten spełnia wszystkie przesłanki z art. 16 kks.
Czy karnista wolałby, żeby organ ścigania odstąpił od wszczęcia postępowania karnego skarbowego przeciwko niemu na podstawie przedawnienia, czy na podstawie nie podlegania karze?

08 cze 2010, 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona