Teraz jest 04 wrz 2025, 02:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Rejestracja KCIK 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Rejestracja KCIK
Masz rację, i ile rejestracja osoby jest dosyć kompletna, to rejestrację przestępstwa trzeba zrobić samemu. A podmiot nie pokazuje się wcale, chociaż zrobili nawet jakiś raport błędów w ESKS, czy ja coś robię źle?

20 lut 2019, 22:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2017, 18:36

POSTY        75
Nam też podmiot się nie pokazuje a raport w ESKS jest po to by poprawić np. jeżeli był wpis firmy jako podejrzanego lub oskarżonego. My to poprawilismy i tak podmiotu nie widać w KCIK.

21 lut 2019, 06:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2017, 06:51

POSTY        24
Mam kilka może banalnych pytań, ale moja "przygoda" z KCIK dopiero się zaczyna

1. Czy w KCIK rejestrujemy odmowy wszczęcia dochodzenia (postanowienie)? Pytanie moje bierze się stąd, iż ESKS ma automatycznie przesyłać sprawę do KCIK w momencie rejestrowania jej w RKS/RSP, a tam rejestrujemy też sprawy kończone postanowieniem o odmowie wszczęcia dochodzenia

2. Co ze sprawami, wszczętymi w okresie w którym dostępu do KCIK nie mieliśmy, a które zakończyły się uniewinnieniem oskarżonego? Rejestrować i usuwać rejestrację? Czy nie rejestrować w ogóle?

3. Co ze sprawami, wszczętymi w okresie w którym dostępu do KCIK nie mieliśmy, a które zakończyły się umorzeniem postępowania przygotowawczego? Czy podstawa umorzenia ma znaczenie?

21 lut 2019, 07:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295

zrobili nawet jakiś raport błędów w ESKS

A cóż to za raport i gdzie go znaleźć?

21 lut 2019, 11:51
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        75
Raport ZKB0033-POD w zestawieniach kontrolnych błędów

21 lut 2019, 12:06
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Sprawy, które są w ESKS przechodzą do KCIKa, tam je trzeba obrobić i zarejestrować lub odrzucić, ja nie będę rejestrować spraw umorzonych na brak znamion, niepopełnienie, przedawnienie chyba też nie.

21 lut 2019, 22:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2017, 06:51

POSTY        24
Barbarka                    

Sprawy, które są w ESKS przechodzą do KCIKa, tam je trzeba obrobić i zarejestrować lub odrzucić, ja nie będę rejestrować spraw umorzonych na brak znamion, niepopełnienie, przedawnienie chyba też nie.

Czy ja dobrze rozumiem, że AKU KCIK jest swojego rodzaju "pomostem" między ESKS a KCIK?
Tzn. ESKS przerzuca sprawy do AKU KCIK (automatycznie przy rejestrowaniu nowej sprawy w RKS/RSP lub ręcznie gdy korzystamy z "aktualizuj AKU KCIK"), następnie my w AKU KCIK sprawę obrabiamy i dopiero przekazujemy ją do KCIK?
I moje zasadnicze pytanie - czy ktoś wie co się dzieje ze sprawą przekazaną z ESKS do AKU KCIK którą odrzucimy lub usuniemy z AKU KCIK? Pojawia się komunikat, że sprawa została zwrócona do ESKS (trzeba opisać przyczynę porzucenia rejestracji). Czy ona się gdzieś w ESKS pokaże? U nas? W IAS? W MF? Na księżycu?  :mur:

22 lut 2019, 07:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2019, 22:21

POSTY        49
Czyli nie wystarczy zarejestrować tego co powinno być zarejestrowane, tylko trzeba odrzucić wszytko inne co się zaimportowalo, a naszym zdaniem nie powinno być w kcik (umorzenia , odmowy i wykroczenia ) ? Nie można tego tam poprostu zostawić w zakładce esks i nie rejestrować? Trzeba odrzucić ? W jaki sposób ?
Poza tym jeżeli w ESKS coś poprawiny, np dodany osobę to to się automatycznie zmieni w Aku kcik czy trzeba kliknac aktualizuj w kcik i dopiero potem zarejestrować w kcik ? Kiedy jest w ogole wlasciwy moment na rejestrację, jak już się sprawą zakończy  czy odrazu po wszczęciu? Pytam bo zastanawia mnie co np. ze sprawami które już zarejestrujemy , dostaniemy potwierdzenie że jest ok są już w kcik i np dochodzi nam nowy podejrzany ? Czy trzeba będzie tamto usuwać i dodawać jeszcze raz,czy po dodaniu w esks samo się zaktualizuje ? Czy ktoś coś wie ?

23 lut 2019, 13:32
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        75
Trzeba dokonać aktualizacji w ESKS na AKU KCIK jak dojdzie nam np. podejrzany i w KCIK zarejestrować tego nowego podejrzanego. Do KCIK nie migrują się z ESKS sprawy o wykroczenia tylko same przestępstwa. Już przy nadaniu nr w RKS sprawa pojawia się na liście w KCIK więc chyba należy rejestrować na bieżąco w KCIK a później jeżeli np. będzie umorzenie to usuwać

23 lut 2019, 17:00
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        49
Ale jak zarejestrować konkretnie podejrzanego skoro to się niby automatyczne ściąga a my rejestrujemy samo przestępstwo ? Ja trochę spraw porejestrowalam w piątek (abo tak mi się wydaje :p ) i musiałam dopisać tylko dane dotyczace przestępstwa : datę, kwalifikacje i tyle. Osoby nie było więc zakładam w swej naiwności że przeszlo samo :)

23 lut 2019, 18:38
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        75
Osobę też trzeba zarejestrować jako podejrzanego oczywiście jak jest w sprawie. W ESKS musi być jako podejrzany to się przemigruje. Bo jeżeli jest jako "inny" to się w KCIK nie pojawi

23 lut 2019, 18:42
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        49
Ale czy w Kcik widac że się zarejestrował ten podejrzany czy zakładamy że tak jest skoro był dobrze odnotowany w ESKS? I co ze spółkami w sprawach w RSP? Rozumiem że one mogą być jako inne?

23 lut 2019, 19:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        75
W KCIK widać osobę i przestępstwo a podmiot czyli spółek na razie nie. Wchodzi się po numerze sprawy w KCIK i powinny być widoczne dwa wpisy dot. sprawy. Jedna dot. osoby a druga przestępstwa. I dalej pobiera się po kolei i uzupełnia dane o osobie, bo większość widać. To samo z przestępstwem tylko tu trzeba więcej uzupełnić. Spółki nie mogą w ESKS mieć statusu podejrzany, oskarżony czy ukarany

23 lut 2019, 19:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
I to wszystko ma ogarnąć jedna osoba, która nigdy nie miała do czynienia z KCIK ...

25 lut 2019, 18:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona