Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Art. 77 kks a sprawstwo 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Re: Art. 77 kks a sprawstwo
Tylko najpierw trzeba ustalić , termin kiedy miał wyznaczyć- czyn formalny . przedawnienie rok od popełnienia. Mogło juz dawno dojść do przedawnienia.

03 gru 2013, 16:18
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja zazwyczaj przed postawieniem zarzutów wzywam osobę odpowiedzialną. Nie narażam się wtedy na stres, że osoba, której postawiłam zarzuty powie, że "to nie ja".
Sprawa z art 79 par 1 jest oczywista tylko w nowo powstałych podmiotach, w długo działających właściwie nie da się ustalić z zza biurka czy nie upłynęła już karalność czynu. Termin do zawiadomienia to 14 dni od dnia do pierwszej wpłaty lub od zmiany osoby.

03 gru 2013, 21:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Specjalnie pominąłem kwestię czasu popełnienia i terminu przedawnienia karalności. Pytanie było z czystej ciekawości bo mi jakoś nigdy nie przyszło do głowy, żeby się zastanawiać nad próbą karania kogokolwiek za taki czyn ;)

04 gru 2013, 07:40
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja też nie karałam, ale od kilku miesięcy dostaję po 2-4 wnioski. I zaczęłam karać. MF od kilku lat prosi o porównania - ile wniosków otrzymałam i ile odstąpiłam. Odstapienia to ponad 60 %, więc muszę trochę pokarać.

04 gru 2013, 08:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
A czy w przypadku spółki jawnej( brak w US zawiadomienia z art. 31 OP), wzywacie wspólników w charakterze świadków , aby ustalić , który jest odpowiedzialny za obowiązki płatnika, czy od razu zarzut z 77 na obu, i czy z 9 par 1 i 9 par 3 kks?

25 lut 2014, 14:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Wzywam w charakterze świadków. Jeśli okaże się, że tymi sprawami zajmuje się jeden konkretny wspólnik, to jemu stawiam zarzuty.

26 lut 2014, 07:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
TAXINSPEKTOR, czy Żądasz pisemnego dokumentu z którego wynika, który wspólnik odpowiada za sprawy finansowe spółki (płatnika)  czy wystarczy, że po wezwaniu złożą zeznania do protokołu. Mam sprawę z 77 kks, gdzie spółka jawna powstała z przekształcenia spółki cywilnej (nie ma wtedy jak rozumiem umowy spółki jawnej). Z KRS wynika, iż spółkę reprezentować może każdy że wspólników. Wezwałem na świadków wspólników. Przesłuchany X stwierdził, że sprawami finansowymi zajmował się tylko on, drugi wspólnik nie zajmował się płatnościami. Potwierdził to przesłuchany drugi wspólnik Y.  Nie mają w tym zakresie żadnej pisemnej uchwały, wynikało to z faktycznie wykonywanych obowiązków w spółce. czy prawidłowe jest postawienie zarzutu X z 9 par 3 kks. Czy też z powodu braku dokumentów pisemnych w zakresie odpowiedzialności płatnika odpowiadają obaj wspólnicy, nie mają znaczenia ich zeznania.

18 lut 2015, 18:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Wystarczy mi, jeśli sami (zgodnie) oświadczą, który z nich się tym zajmował. Rzadko kiedy w małych podmiotach takie rzeczy określane są na piśmie. Wtedy stawiam zarzut tylko temu jednemu. Oczywiście z art. 9 par. 3.

19 lut 2015, 07:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Nawet jeśli jest to przestępstwo, przyjmujesz oświadczenia, czy tylko w postępowaniu mandatowym

19 lut 2015, 19:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Nawet jeśli to jest przestępstwo, o co przy art. 77 przecież wcale nie jest trudno.

20 lut 2015, 07:15
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Stan faktyczny : Zawiadomienie z 77 par 2 kks na spółkę jawną za 2014 r. Sprawdziłem w OB zgłoszenie z art 31 OP , jest z 2005 r.. Wynika z niego , że za obow. płatnika odpowiadają obaj wspólńicy, ci sami którzy spółkę założyli i nadal we dwóch ją tworzą. Zastanawiam się teraz, czy naleźy od razu  wydać post. o zarzutach dla obu wspólników z art 77 w zw. z 6 par 2i 9 par 1 i 9 par 3 kks , czy też wezwać w char akterze świadków  celem rozpytania kto odpowiadał za obow. płatnika w 2014 r. Obawiam się tylko, że  ktoryś z ńich weźmie odpowiedzialnoßć na siebie.  I co wtedy tylko zarzut jednemu, czy jednak wspólnicy  sj  obaj odpowiadają za obow. płatnika . Przypominam jeszcze o zawiadomieniiu sprzed 10 lat

16 mar 2016, 21:12

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Odpowiedzialność przypisałbym tylko temu, kto decydował o płatnościach w spółce. A to jest do ustalenia. Nie tylko na podstawie oświadczenia z art. 31 Op.

17 mar 2016, 21:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2