Teraz jest 06 wrz 2025, 00:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Powaga rzeczy osądzonej? 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Powaga rzeczy osądzonej?
Jeśli zostanie określone uszczuplenie prawomocnymi decyzjami to zarzuty trzeba będzie postawić. Pochłanianie czynów współukaranych polega na konsumpcji mniejszych przez większe (lub równe), nie odwrotnie.
Żeby zmienić zarzuty sąd musiałby zwrócić sprawę karną do US celem uzupełnienia postępowania przygotowawczego. Zawieszka odpada.

Ostatnio edytowano 08 maja 2013, 09:52 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

08 maja 2013, 09:52

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Masz rację anika43, słusznie zakwestionowałaś wprowadzenie przerw w Twoim przypadku. Ale jednoczesnie napisałaś:
anika43                    

Ja nie oskarżałam, bo była to sprawa UKS-u, ale nieśmiało stwierdzam, że jest to możliwe.

08 maja 2013, 10:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 06:31

POSTY        72
Leibowitz                    

Najcięższe zarzuty skodyfikowano w pierwszych przepisach części szczególnej tytułu I kks. Każdy następny przepis tej części opisuje zachowanie o mniejszym ciężarze gatunkowym. Najczęściej jest to zachowanie nie wyczerpujące wszystkich znamion z przepisów poprzednich.
I tak: jeśli ktoś wystawia faktury nierzetelne, to stawianie zarzutów tylko z art. 62 kks jest dopuszczalne wyłącznie wtedy, gdy w toku dochodzenia wykluczymy ponad wszelką wątpliwość, że sprawca ujawnionym zachowaniem nie wyczerpał znamion z art. 54 lub 56 kks. Wynika to wprost z treści art. 297 § 1 pkt 1 i 4 oraz § 2 kpk w zw. z art. 113 § 1 kks.

Chyba wcześniej się nie zrozumieliśmy, albo ja źle zrozumiałem, to co napisałeś poprzednio. Teraz pełna zgoda - dokładnie to samo miałem na myśli, tylko wyraziłem się w nieco uproszczonej formie  ;)

08 maja 2013, 10:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 06:31

POSTY        72
Leibowitz                    

Żeby zmienić zarzuty sąd musiałby zwrócić sprawę karną do US celem uzupełnienia postępowania przygotowawczego. Zawieszka odpada.

Również uważam, że sąd nie ma podstaw do zawieszenia i najwłaściwszym rozwiązaniem będzie zwrot sprawy do postępowania przygotowawczego, ogłoszenie podejrzanemu zmodyfikowanego zarzutu i ponowne przekazanie sprawy do sądu.

Oczywiście pod warunkiem, że nie zapadł już prawomocny wyrok, bo treść pierwszego postu opisującego sprawę sugeruje, że mogło to nastąpić.

08 maja 2013, 10:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
MISZMASZ jak zakończyła się Twoja sprawa?

13 lis 2013, 10:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2