Teraz jest 07 wrz 2025, 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Art. 16a kks a termin uiszczenia uszczuplonej należności publicznoprawnej 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Re: Art. 16a kks a termin uiszczenia uszczuplonej należności
Tytuł wykonawczy tytułem a art 16a to inna bajka. Wyznaczony termin przez fopp wiąże się wyłącznie z kwestią ewentualnej odpowiedzialności karnej. Nie jest to jednak żadne odroczenie terminu płatności.

29 mar 2011, 21:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
Podatniczka złożyła deklaracje vat-7 zerową. poszła kontrola i okazało się, że nie wykazała przychodu a powinna to zrobić. Złożyła korektę. Nie wpłaciła należności. Toczę w stosunku do niej inna sprawę i powiedziałam jej ze w ciągu dwóch tygodniu jak nie wpłaci to wtedy korekta nie będzie skuteczna. Oczywiście nie płaciła. Jak ma wyglądać to wezwanie do zapłaty? jaka podstawa?

09 lis 2011, 07:50
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
madziorekrever                    

powiedziałam jej ze w ciągu dwóch tygodniu jak nie wpłaci to wtedy korekta nie będzie skuteczna. Oczywiście nie płaciła.

Dziwisz się? Ja bym też nie zapłacił żeby z ciekawości zobaczyć jak chcesz zrobić, żeby korekta nie była skuteczna :)

09 lis 2011, 10:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
może i masz racje. no ale cóż, zrobiła. To może podziel się się jak takie wezwanie ma wyglądać?

09 lis 2011, 10:41
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
mozeanglia                    

madziorekrever                    

powiedziałam jej ze w ciągu dwóch tygodniu jak nie wpłaci to wtedy korekta nie będzie skuteczna. Oczywiście nie płaciła.

Dziwisz się? Ja bym też nie zapłacił żeby z ciekawości zobaczyć jak chcesz zrobić, żeby korekta nie była skuteczna :)

Korekta skuteczna będzie - w rozumieniu OP

ale:

nie zapewni ona bezkarności z KK, bo w 16a jako warunki nie podlegania karze wskazano łącznie: złożenie prawnie skutecznej korekty oraz uregulowanie należności publicznoprawnej

Co do formy wezwania - koncepcje bywały różne (tak samo jak i do tego kto ma wezwać: czy NUS jako organ podatkowy czy US jako fopp). Na jednym ze szkoleń w JG stanęło na tym, że wezwać ma fopp, podstawę prawną wezwania stanowi li tylko art. 16a KKS, forma - dowolna (zasadne wydaje mi się postanowienie na które nie służy zażalenie), istotne: by wzywając do uiszczenia należoności konkretnie wyznaczyć termin w jakim ten obowiązek ma być wykonany.

09 lis 2011, 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2