Teraz jest 07 wrz 2025, 18:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Art. 16 kks - informacja dla sprawcy 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Art. 16 kks - informacja dla sprawcy
Drakensang, jak wspomniałem, co do zasady masz rację. Zapytam tylko, czy wszystkie czynne żale załatwiasz postanowieniem?
I jak na takie postanowienia reaguje Twoja Izba?

18 sty 2011, 17:55
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
z tymi postanowieniami o odmowie wszczęcia... to jest naprawdę przesada już nie róbmy z takich błahych rzeczy szopki :nonono:
zastanówmy się czy czynny żal traktujemy jako zawiadomienie na warunkach art. 304 kpk, bo wiadomo musimy stosować procedurę karną skoro kks temat przemilcza (i słusznie).
Na marginesie należy dodać jak to poprzednicy wskazywali "prawdziwych czynnych żali" mamy jak na lekarstwo. Nie chodzi mi o poddanie podstawy prawnej lecz tylko i wyłącznie spełnienie wszystkich warunków wymienionych w art. 16 kks.

Jeśli chodzi o obowiązek informacyjny ponoszony przez organy nadrzędne to proszę mi wyjaśnić: jak taki wymóg koresponduje z art. 100 par. 2 kpk w zw. z art. 106 kpk???.

Na koniec wcześniej ktoś napisał że dostaję 1200 zawiadomień, powiedzmy że poinformuje o sposobie załatwienia sprawy czyli 1200 x 5.65 zł = 6 780 jaki jest sens marnowania tych pieniędzy przy obecnym stanie urzędów gdzie dalej brakuje na podstawowe rzeczy??? Kwota ta stanowi również równowartość 48 mandatów w minimalnej wysokości - wnioski niech każdy sobie wysunie sam.

18 sty 2011, 19:06
Amator

REJESTRACJA31 gru 2010, 10:53

POSTY        15
Wszystkie czynne żale, o ile są spełnione kodeksowe przesłanki, rozstrzygam postanowieniem o odmowie wszczęcia dochodzenia zatwierdzanym następnie przez izbę.

18 sty 2011, 20:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Myślę, że wiem przynajmniej, która to nie jest izba...

18 sty 2011, 20:47
Zaawansowany

POSTY        87
z tymi postanowieniami o odmowie wszczęcia... to jest naprawdę przesada już nie róbmy z takich błahych rzeczy szopki :nonono:
zastanówmy się czy czynny żal traktujemy jako zawiadomienie na warunkach art. 304 kpk, bo wiadomo musimy stosować procedurę karną skoro kks temat przemilcza (i słusznie).
Na marginesie należy dodać jak to poprzednicy wskazywali "prawdziwych czynnych żali" mamy jak na lekarstwo. Nie chodzi mi o poddanie podstawy prawnej lecz tylko i wyłącznie spełnienie wszystkich warunków wymienionych w art. 16 kks.

Jeśli chodzi o obowiązek informacyjny ponoszony przez organy nadrzędne to proszę mi wyjaśnić: jak taki wymóg koresponduje z art. 100 par. 2 kpk w zw. z art. 106 kpk???.

Na koniec wcześniej napisała "barbarka" że dostaję 1200 zawiadomień, powiedzmy że poinformuje o sposobie załatwienia sprawy czyli 1200 x 5.65 zł = 6 780 jaki jest sens marnowania tych pieniędzy przy obecnym stanie urzędów gdzie dalej brakuje na podstawowe rzeczy??? Kwota ta stanowi również równowartość 48 mandatów w minimalnej wysokości - wnioski niech każdy sobie wysunie sam.

18 sty 2011, 20:54

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
taxinspector                    

Co do zasady, masz rację.
Jednak... Istnieje jeszcze pismo MF Dep. Organizacji Skarbowości z dnia 26 listopada 2004r. nr OS-1-OPR-83/PK/2004, w którym MF "uprzejmie informuje", że "brak jest podstaw do wydawania (...) postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania", oraz, że "organ dochodzenia powinien poinformować składającego zawiadomienie o odstąpieniu od wszczęcia postępowania z uwagi na to, iż sprawca czynu musi wiedzieć, czy jego zawiadomienie zostało przyjęte".

Na podstawie tego pisma moja IS odmówiła zatwierdzenia postanowienia o odmowie wszczęcia dochodzenia. Uzasadniła to tym, że zawiadomienie sprawcy nie jest zawiadomieniem z art.305 kpk.

18 sty 2011, 21:55

POSTY        969
:piwo:

18 sty 2011, 21:58
Amator

POSTY        15
Mam pytanie o relacje art. 305 KPK do art. 16 KKS i sens stanowiska finansowego organu nadrzędnego? Art. 17 § 1 pkt. 4 KPK wyraźnie stanowi, że nie wszczyna się postępowania, gdy ustawa stanowi, że sprawca nie podlega karze. Tym samym należy wydać postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.

19 sty 2011, 11:16
Amator

POSTY        15
kadet                    

Na koniec wcześniej napisała "barbarka" że dostaję 1200 zawiadomień, powiedzmy że poinformuje o sposobie załatwienia sprawy czyli 1200 x 5.65 zł = 6 780 jaki jest sens marnowania tych pieniędzy przy obecnym stanie urzędów gdzie dalej brakuje na podstawowe rzeczy??? Kwota ta stanowi również równowartość 48 mandatów w minimalnej wysokości - wnioski niech każdy sobie wysunie sam.

W mojej ocenie jeśli uważasz, że pismo sprawcy nie spełnia wszystkich warunków czynnego żalu to niestety należy wszcząć dochodzenie. Do wyżej wymienionej kwoty dodałbym koszty papieru, tuszu do drukarki oraz wynagrodzenia:
- osoby przyjmującej dokument,
-Naczelnika NUC dekretującego sprawę,
-Twoje.

19 sty 2011, 11:28

POSTY        969
drakensang                    

Mam pytanie o relacje art. 305 KPK do art. 16 KKS i sens stanowiska finansowego organu nadrzędnego? Art. 17 § 1 pkt. 4 KPK wyraźnie stanowi, że nie wszczyna się postępowania, gdy ustawa stanowi, że sprawca nie podlega karze. Tym samym należy wydać postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.

Niestety nie czuję się na siłach, by wyjaśnić powyższy sens  :lol:

19 sty 2011, 21:36
Amator

POSTY        15
Posłużyłem się pewną prowokacją i stwierdzam brak logiki w podejściu MF do sprawy. Jeżeli autor pisma uważa, że tylko w sytuacji opisanej w art. 305 lub w art. 307 KPK można wydać postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, to należy stwierdzić także, że postanowienie o umorzeniu dochodzenia można wydać jedynie w sytuacji określonej art. 322 KPK. Idąc tym tropem zadaje pytanie, kiedy stosujemy art. 17 KPK? Według mnie to jest kwadratura koła. Co zrobić, gdy podatnik złożył czynny żal po upływie dwóch lat od popełnienia wykroczenia skarbowego? Nastąpiło przedawnienie i czy wówczas poinformujemy sprawcę pisma o przyjęciu czynnego żalu, czy też o przedawnieniu karalności jego czynu?

20 sty 2011, 13:08

POSTY        969
drakensang                    

Wszystkie czynne żale, o ile są spełnione kodeksowe przesłanki, rozstrzygam postanowieniem o odmowie wszczęcia dochodzenia zatwierdzanym następnie przez izbę.

I jeszcze z wątku "Wniosek o ukaranie ..."
drakensang                    

Pismo sprawcy powinno trafić bezpośrednio do karnistów celem uruchomienia procedury KKS-owskiej.

Jeżeli otrzymujesz goły czynny żal, bez wniosku o ukaranie z wymiaru, to faktycznie musisz zebrać materiał dowodowy potwierdzający lub wykluczający fakt zaistnienia czynnego żalu, i w zależności od ustaleń wszczynasz dochodzenie, lub odmawiasz jego wszczęcia. Ja otrzymując wniosek o ukaranie z wymiaru z dołączonym czynnym żalem mogę sobie pozwolić na adnotację na wniosku o odstąpieniu od wszczęcia dochodzenia na podstawie stosownego przepisu, bez konieczności wydawania postanowienia. Ot, ekonomia procesowa. ;)

20 sty 2011, 22:41
Zaawansowany

POSTY        87
Leibowitz                    

Ja otrzymując wniosek o ukaranie z wymiaru z dołączonym czynnym żalem mogę sobie pozwolić na adnotację na wniosku o odstąpieniu od wszczęcia dochodzenia na podstawie stosownego przepisu, bez konieczności wydawania postanowienia. Ot, ekonomia procesowa. ;)

no wreszcie ktoś to napisał o ekonomice procesowej  :rolleyes: gdyby izba kazała mi tak namaszczać każdy wniosek z czynnym żalem tymi postanowieniami to musiałaby chyba oddelegować od siebie pracownika albo lepiej młodą pracownicę by to obsługiwać :zeby:

21 sty 2011, 00:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2007, 09:43

POSTY        8
[quote="drakensang"]Posłużyłem się pewną prowokacją i stwierdzam brak logiki w podejściu MF do sprawy.quote]

a propos logiki,
przypomnialo mi się pismo z MF
skierowane bodajże do IS w Łodzi parę miesięcy temu
nt. postepowania mandatowego
w którym to piśmi MF stwierdziło,
że w wezwaniu do postepowania mandatowego
należy obowiązkowo pouczyć wezwanego
o nieobowiązkowym stawiennictwie na takie wezwanie
w skrócie chyba tak to szło
jeśli ktoś ma to pismo niech się podzieli
naprawdę "ciekawy" to wytwór :P

21 sty 2011, 07:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona