Teraz jest 07 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Złożenie deklaracji VAT-7 po terminie 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Złożenie deklaracji VAT-7 po terminie
2008.12.01        zmiana        Dz.U.2008.209.1320        art. 3
Art. 81b. § 1. (116) Uprawnienie do skorygowania deklaracji:
       1)        ulega zawieszeniu na czas trwania postępowania podatkowego lub kontroli podatkowej - w zakresie objętym tym postępowaniem lub kontrolą;
       2)        przysługuje nadal po zakończeniu:
a)        kontroli podatkowej,
b)        postępowania podatkowego - w zakresie nieobjętym decyzją określającą wysokość zobowiązania podatkowego.
§ 2. Korekta złożona w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1, nie wywołuje skutków prawnych.
§ 3. Przepisu § 1 pkt 2 lit. a nie stosuje się w zakresie podatku od towarów i usług.
§ 3. (117) (uchylony).

nie wklejałam nigdy z lexa
uchylenie art 81 b par 3 ordynacji podatkowej, która nastapiło 01.12.2008  pozwala skorygować deklaracje po kontroli w zakresie VAT

Dodano: 06 Lis 2009 11:29 am

millan80
no  niedoczytałam Leibowitza
ale to dlatego że spieszyłam się do sądu - na moje pierwsze postępowanie w stosunku do nieobecnych
ja stosuję 54 par 3 w przypadku PCC 3
w sumie i za 54 3 i 56 4 jest mandat - i dlatego nie bardzo sie przejmuję kwalifikacją prawną -

06 lis 2009, 12:24
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Barbarka                    

ja stosuję 54 par 3 w przypadku PCC 3
w sumie i za 54 3 i 56 4 jest mandat - i dlatego nie bardzo sie przejmuję kwalifikacją prawną -

Po prostu brak słów...   :mur:  Powodzenia podczas kompleksowej...

06 lis 2009, 12:54

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Barbarka                    

uchylenie art 81 b par 3 ordynacji podatkowej, która nastapiło 01.12.2008  pozwala skorygować deklaracje po kontroli w zakresie VAT

Chwila, chwila. Przecież sama napisałaś:

deklaracje związane z prowadzeniem działalności to 56 par 4 - jeżeli WIEMY że kotoś jest podatnikiem danego podatku. Bo jeżeli ktoś się NIE ZGŁOSIŁ się do VATu i po kontroli składa deklaracje ( a teraz może) to 54 par 2 lub 3, bo art 16a nie ma zastosowania - podatnik nie składa KOREKT.

06 lis 2009, 13:28
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
w sk pracuję od roku - nie miał mnie kto uczyć, od razu rzucono mnie na głęboką wodę, nie utonęłam, więc na razie nie przejmuje sie kompleksówką -  bo co wywalą mnie za to że za daję mandaty za 54 3 lub 56 4 ??? i tu mandat i tu. poprzednik dawał za pcc3 mandat z 54 par 3 i przeżył kompleksówkę. W sk pracuję sama.

Sąd za niezłozenie kolejnej deklaracji na podatek od nieruchomości daje wyrok z 54  -- ja obecnie nie stawiam zarzutów z 54 a z 57 1 - twierdzę że to nie uchylanie sie od opodatkowania a po prostu chęć niepłacenia.
Sąd widocznie nie boi sie kompleksówki.

Napisałam, widocznie nie do końca przelałam mysli na ekran, że jeżeli jeżeli idzie kontrola w zakresie VAT - bo odkryli, że osobnik nie zgłosił sie do VATu to nawet jeżeli NUS nie wyda decyzji - bo delikwent złoży DEKLARACJE VAT i oczywiście zapłaci - to mamy do czynienia z uchylaniem sie w VACie. Nie ma zastosowania 16a - bo nie zostały złozone korekty deklaracji a deklaracje.
Do 12/2008 podatnik po kontroli, która znalazła uchybienia, mógł w zakresie Pod doch złozyć korekty i mógł spełnic warunki z art 16a kks, nie miał takiej mozliwości w zakresie VATu . I stosowaliśmy 56 lub 76 kks. Teraz także w VACie mozna po prostu złozyc deklaracje/ korekty i wymiar nie wydaje decyzji.

06 lis 2009, 13:50

POSTY        969
No ale przed 01.12.2008 ustawodawca zakazywał złożenia korekt, a nie deklaracji pierwotnych, składanych po kontroli nie skutkującej postępowaniem podatkowym. :czytaj: Stąd wynika, że deklaracje pierwotne można było składać i przed grudniem 2008. :rotfl:

Ostatnio edytowano 06 lis 2009, 14:22 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

06 lis 2009, 14:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 13:18

POSTY        60
...gwoli ścisłości - to art.165b ordynacji umożliwił złożenie pierwotnej deklaracji PO kontroli

06 lis 2009, 14:19

POSTY        969

Art. 165b.
§ 1. W przypadku ujawnienia przez kontrolę podatkową nieprawidłowości co do wywiązywania się przez kontrolowanego z obowiązków wynikających z przepisów prawa podatkowego oraz niezłożenia przez podatnika deklaracji lub niedokonania przez niego korekty deklaracji w całości uwzględniającej ujawnione nieprawidłowości, organ podatkowy wszczyna postępowanie podatkowe w sprawie, która była przedmiotem kontroli podatkowej, nie później niż w terminie 6 miesięcy od zakończenia kontroli.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się w przypadku, gdy złożone przez kontrolowanego wyjaśnienia lub zastrzeżenia do protokołu kontroli zostały w całości uwzględnione
przez kontrolujących.
§ 3. W przypadku, o którym mowa w § 1, postępowanie podatkowe może być wszczęte także po upływie 6 miesięcy od zakończenia kontroli podatkowej, jeżeli:
1) podatnik dokona ponownej korekty deklaracji, w której nie zostaną uwzględnione nieprawidłowości ujawnione w kontroli podatkowej;
2) organ podatkowy otrzyma informacje od organów podatkowych lub od innych organów, uzasadniające wszczęcie postępowania podatkowego.

Z analizy par.1 oraz uwzględniając poprzednie wywody (w szczególności, że deklaracja pierwotna nie jest korektą)

Art. 81.
§ 1. Jeżeli odrębne przepisy nie stanowią inaczej, podatnicy, płatnicy i inkasenci
mogą skorygować uprzednio złożoną deklarację.
wychodzi mi, że w przypadku niezłożenia deklaracji pierwotnej przed kontrolą, postępowanie podatkowe jest obligatoryjne.
Podatnik za chińskiego Boga nie jest w stanie spełnić ustawowego wymogu "złożenia korekty deklaracji w całości uwzględniającej ujawnione nieprawidłowości", gdy nie złożył deklaracji pierwotnej. A, jak chce par. 1 art. 165b, wyłącznie SPEŁNIENIE TEGO WYMOGU przez podatnika, uwalnia organ podatkowy od obowiązku wszczęcia postępowania podatkowego. :rotfl:

06 lis 2009, 14:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 13:18

POSTY        60
????
postępowanie podatkowe jest obligatoryjne, gdy po kontroli :
- nie złożono deklaracji lub
- nie złożono korekty deklaracji w całości uwzględniającej ustalenia kontroli

06 lis 2009, 15:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2009, 20:32

POSTY        4
po kontroli , zarzucono mojemu poprzednikowi  błędna kwalifikację odnośnie złożenia po terminie deklaracji  ppc-3, on stosował  art. 56 par 4 , a w protokole zaznaczono ze są spełnione przesłanki  z 54 par. 3 i powinno się stosować właśnie ta kwalifikację , :rolleyes:

06 lis 2009, 17:35

POSTY        969
wera29                    

????
postępowanie podatkowe jest obligatoryjne, gdy po kontroli :
- nie złożono deklaracji lub
- nie złożono korekty deklaracji w całości uwzględniającej ustalenia kontroli

No faktycznie Wera29, tak stanowi 165b, masz rację. :D

07 lis 2009, 12:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:25

POSTY        50
Nie jestem karnistą i mam pytanie.
Czy jest podstawa prawna do ukrania podatnika, kóry mimio wezwań nie składa dekalracji VAT-7 a my nie wiemy czy z tych deklaracji będzie jakieś zobowiązanie czy nie (bardzo często chodzi o deklaracje "zerowe" bądź z rozliczenia wynika kwota nadyżki do przeniesienia?
W wymiarze czasami braku już środków żeby zdopingować takich podatników - nielicząc wykreślenia oczywiście - ale tym też często się nie przejmują.
Dziękuje z góry za pomoc

07 lis 2009, 14:51

POSTY        969
Bez ustalenia, czy z niezłożonej deklaracji wynikałby podatek do zapłaty w żaden sposób nie można przesądzić, który artykuł kks : 54 czy 56 miałby tu zastosowanie. Więcej znajdziesz w temacie "Art. 54 k.k.s. a SD-3 "

07 lis 2009, 18:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
Mam taki problem:
Urząd Gminy złożył VAT-7 po terminie. Na deklaracji podpisana jest osoba, która ma pełnomocnictwo tylko do podpisywania, a nie do składania.
KOGO ukarać?
:blink:

15 gru 2009, 09:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
O ile się nie mylę to w deklaracji VAT-7 podpis składa się w polu "podpis (i pieczątka) podatnika lub osoby reprezentującej podatnika". Skoro ktoś podpisuje to i powinien składać (zazwyczaj). Jeżeli ta osoba nie jest osobą odpowiedzialną za składanie deklaracji VAT-7 to zawsze mozna sprawdzić w NIP czy została wyznaczona osoba odpowiedzialna za dokonanie stosownych rozliczeń. A jak nie to zawsze można ścigać wójta. W końcu to on odpowiada za funkcjonowanie urzędu.

15 gru 2009, 09:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona