Postanowienie o przedstawieniu zarzutów - opis czynu
Autor
Treść postu
Do niedawna uważałem, że odstęp czasu pomiędzy jednym a drugim rokiem jest krótki i kwalifikowałem takie czyny w zw. z art. 6 par. 2 k.k.s., ale dzisiaj już sam nie wiem
A co w sytuacji, gdy podatnik nie prowadzi równocześnie dwóch ksiąg, np. ewidencji przychodów i ewidencji dla VAT - czy wówczas też należy prowadzić śledztwo ze względu na to, iż czyny popełniono w okolicznościach, o których mowa w art. 37 par. 1 pkt 3 k.k.s.?
____________________________________ Wszelka teoria jest szara, drogi przyjacielu, a zieleni się tylko drzewo życia.
30 wrz 2009, 21:08
vaciak
Do niedawna uważałem, że odstęp czasu pomiędzy jednym a drugim rokiem jest krótki i kwalifikowałem takie czyny w zw. z art. 6 par. 2 k.k.s., ale dzisiaj już sam nie wiem
skoro odstęp czasu pomiędzy jednym a drugim rokiem nie jest krótki to jaki jest możliwy krótszy odstęp czasu
01 paź 2009, 09:48
vaciak
A co w sytuacji, gdy podatnik nie prowadzi równocześnie dwóch ksiąg, np. ewidencji przychodów i ewidencji dla VAT - czy wówczas też należy prowadzić śledztwo ze względu na to, iż czyny popełniono w okolicznościach, o których mowa w art. 37 par. 1 pkt 3 k.k.s.?
A możliwe jest prowadzenie jednej i jednoczesne nieprowadzenie drugiej? Jaki przyświecałby sprawcy cel takiego działania? Oczywiście wykluczając chorobę psychiczną
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
01 paź 2009, 16:57
O dziwo jest możliwe - podatnik na ryczałcie prowadzi ewidencję przychodów, ale pomimo utraty zwolnienia z VAT nie zakłada ewidencji vatowskich
____________________________________ Wszelka teoria jest szara, drogi przyjacielu, a zieleni się tylko drzewo życia.
01 paź 2009, 17:06
Masz rację, ale to jest sytuacja, w której podatnik może tłumaczyć się niewiedzą, tj. brakiem świadomości obowiązku prowadzenia ewidencji VAT, bo np. nie zdawał sobie sprawy, że utracił prawo do zwolnienia. A ja miałem na myśli podatnika świadomego tego obowiązku, tj. zarejestrowanego czynnego podatnika VAT.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
01 paź 2009, 17:34
Literalna wykładnia art. 35 par.1 pkt 3 kks nie pozostawia wątpliwości - należy postępowanie przygotowawcze prowadzić w formie śledztwa. Tak samo będzie w przypadku gdy podatnik uchyla się od opodatkowania podatkiem VAT i dochodowym przez nie złożenie deklaracji VAT za miesiące od stycznia do grudnia oraz zeznania podatkowego.
01 paź 2009, 23:41
No to inny kazusik. Podatnik 25.04.2007 składa deklarację VAT-7 za 03/2007, w której podaje nieprawdę deklarując kwotę zobowiązania podatkowego w wysokości 0 zł. Dnia 02.09.2007 sam składa korygującą deklarację VAT-7 za 03/2007, w której deklaruje podatek do wpłaty w wysokości 3.200 zł., którego jednak nie wpłaca. W wyniku przeprowadzonej kontroli podatkowej zostaje stwierdzone, że prawidłowa wysokośc zobowiązania podatkowego w podatku VAT za 03/2007 wynosi 8.700 zł. i na taką kwotę, wobec niezłożenia przez podatnika korekty, dnia 01.07.2009 zostaje wydana decyzja. Kiedy sprawca popełnił w tej sprawie czyn zabroniony? Czy w momencie złożenia pierwszej deklaracji, w której podał nieprawdę (25.04.2007) czy raczej w momencie złożenia nieprawdziwej deklaracji korygującej (02.09.2007) i jaka będzie w związku z tym wysokość uszczuplenia? Odpowiedź na to pytanie ma podstawowe znaczenie dla ustalenia czy sprawca poniesie odpowiedzialność karną skarbową.
Osobiście przyjąłem, opierając się na przepisach Ordynacji oraz ustawy o VAT, zgodnie z którymi dane zawarte w deklaracji, w tym rówież w deklaracji korygującej, przyjmuje się za prawdzie, jeżeli organ podatkowy nie określi zobowiązania w innej wysokości, że dniem popełnienia czynu z art. 56 był dzień złożenia deklaracji korygującej, czyli 02.09.2007, a kwotę uszczuplenia stanowi różnica pomiędzy zobowiązniem określonym przez organ a kwotą wykazaną w korekcie, czyli kwota 5.500 zł. Mam jednak coraz więcej wątpliwości - co z kwotą 3.200 niezadeklarowaną w pierwotnej deklaracji z 25.04.2007, czu ujdzie mu to na sucho? Przecież o tę kwotę także uszczuplił podatek... Nie wiem tylko w jaki sposób opisać czyn, żeby miało to ręce i nogi.
07 gru 2009, 19:54
Ja przyjąłbym tak samo jak Ty. A
co z kwotą 3.200 niezadeklarowaną w pierwotnej deklaracji z 25.04.2007, czu ujdzie mu to na sucho?
Moim zdaniem ujdzie, bo podatnik sam zadeklarował, bez interwencji urzędu. Jedynie jeśli po wezwaniu organu postępowania przygotowawczego do zapłaty, ujawnionej przez podatnika, kwoty uszczuplenia, (art. 16 par. 2 kks) nie wpłaci w wyznaczonym terminie, to idź na całość.
07 gru 2009, 20:10
millan80
vaciak
skoro odstęp czasu pomiędzy jednym a drugim rokiem nie jest krótki to jaki jest możliwy krótszy odstęp czasu
6 miesięcy uważa się za czyn ciągły. Dla przykładu deklaracje VATskładasz częściej niż raz na rok...
07 gru 2009, 20:30
Leibowitz
Ja przyjąłbym tak samo jak Ty. A
co z kwotą 3.200 niezadeklarowaną w pierwotnej deklaracji z 25.04.2007, czu ujdzie mu to na sucho?
Moim zdaniem ujdzie, bo podatnik sam zadeklarował, bez interwencji urzędu. Jedynie jeśli po wezwaniu organu postępowania przygotowawczego do zapłaty, ujawnionej przez podatnika, kwoty uszczuplenia, (art. 16 par. 2 kks) nie wpłaci w wyznaczonym terminie, to idź na całość.
Tak prawdę mówiąc to po interwencji US (było wezwanie, a kontrola poszła tylko dlatego, że w korekcie też nie wykazał wszystkiego). Do dnia wydania decyzji zdążyl już uiścić to, co sam zadeklarował, więc nie ma go do czego wzywać. No to pozamiatane - od dnia 01.01.2008r., w związku ze zmianą minimalnego wynagrodzenia, czyn stał się wykroczeniem, a jego karalność uległa przedawnieniu z upływem dnia 31.12.2008r.
09 gru 2009, 11:23
a ja mam pytanie w związku ze zmianą przestępstwa na wykroczenie z uwagi na zmianę najniższego wynagrodzenia - art 53 par 3 - wykroczenie .... nie przekracza pięciokrotności minimalnego wynagrodzenia w czasie jego popełnienia . Czy przestępstwo zmienia się w wykroczenie??
09 gru 2009, 14:31
Barbarka
a ja mam pytanie w związku ze zmianą przestępstwa na wykroczenie z uwagi na zmianę najniższego wynagrodzenia - art 53 par 3 - wykroczenie .... nie przekracza pięciokrotności minimalnego wynagrodzenia w czasie jego popełnienia . Czy przestępstwo zmienia się w wykroczenie??
Według ostatnich wykładni z MF - tak. Zamienia się. Choć się z tym nie zgadzam.
09 gru 2009, 15:37
Gdzie mozna spotkać te wykładnie z MF ? Jest jakiś wyrok SN, ale nie byłam pewna czy go dobrze zrozumiałam, nakazujący wziąć pod uwagę zmiane wysokości minimalnego wynagrodzenia. Nie dotarłam jednak do pism MF.
10 gru 2009, 06:54
Pisma z MF też nie widziałem (nie wiem czy takie jest), ale tak zalecała moja IS powołując się na postanowienie SN z dnia 24.01.2008r. sygn. V KK 218/07. Rzeczywiście uzsadnienie tego postanowienia jest dosyć zagmatwane. O wiele jaśniej przedstawil ten problem Trybunał Konstytucyjny w wyroku z 20.02.2001r. sygn. P 2/00 (Uzasadnienie część III pkt 5 - ostatnie dwie trzy strony). Trybunał wyraźnie stwiedza, że na skutek zmiany minimalnego wynagrodzenia czyn może stać się wykroczeniem.