Teraz jest 05 wrz 2025, 13:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Postępowanie wobec nieobecnych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2009, 21:41

POSTY        6
Post Re: Postępowanie wobec nieobecnych
Ja nie wysyłam. Sąd (za przepisem: prezes sądu) wyznacza obrońcę, zwraca mi akta i sąd go zawiadamia, że jest obrońcą z urzędu. Po zwróceniu przez sąd akt, ja wysyłam tylko zawiadomienie o wniesieniu aktu oskarżenia. No chyba, że obrońca zgłasza jakieś wnioski.

15 gru 2013, 00:00

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Tak samo, z tym, że nie wysyłam akt do Sądu, a sam wniosek o wyznaczenie obrońcy.
Nie wydaję też postanowienia o zamknięciu.  Do nieobecnych jest kodeksowo oddzielnym trybem, ale nadal, jako dochodzenie, toczy się na zasadach uproszczonych.

Ostatnio edytowano 15 gru 2013, 07:16 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

15 gru 2013, 06:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2007, 14:21

POSTY        45
A jeżeli obrońca składa wniosek o doręczenie mu odpisu postanowienia o przedstawieniu zarzutów, to wydajecie w tej kwestii zarządzenie i przesyłacie obrońcy odpis tego postanowienia?

02 lut 2015, 13:06

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Jeżeli adwokat złożył wniosek w trybie art. 156 Kpk, to tak jak piszesz.

Art. 156. § 2 Kpk: Na wniosek oskarżonego lub jego obrońcy wydaje się odpłatnie kopie dokumentów z akt sprawy. Kopie takie wydaje się odpłatnie, na wniosek, również innym stronom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym. Zarządzenie w przedmiocie wniosku może wydać również referendarz sądowy. Od kopii wykonanej samodzielnie nie pobiera się opłaty.

Zdecydowanie taniej dla adwokata jest jednak skorzystać z art. 313 kpk:

Art. 313. § 3 Kpk: Podejrzany może do czasu zawiadomienia go o terminie zapoznania się z materiałami śledztwa żądać podania mu ustnie podstaw zarzutów, a także sporządzenia uzasadnienia na piśmie, o czym należy go pouczyć. Uzasadnienie doręcza się podejrzanemu i ustanowionemu obrońcy w terminie 14 dni.

No i stosowny komentarz:

12. Uzasadnienie powinno być doręczone podejrzanemu i "ustanowionemu obrońcy" w terminie 14 dni od zgłoszenia żądania przez podejrzanego. Żądania przewidziane w § 3 może zrealizować jedynie podejrzany, nie może wysunąć ich samodzielnie obrońca (np. żądać dla siebie uzasadnienia), który jednak może wystąpić z żądaniem w imieniu podejrzanego jako jego procesowy przedstawiciel, gdy klient wcześniej tego nie uczynił. Uzasadnienie doręczone ma być tylko "ustanowionemu" obrońcy, zatem jeżeli w momencie przesyłania odpisu uzasadnienia sporządzanego na żądanie podejrzanego obrońcy jeszcze nie ustanowiono, ustanowiony później obrońca nie może żądać doręczenia mu takiego uprzednio sporządzonego uzasadnienia; może je uzyskać jedynie od samego klienta. Gdyby jednak ze złożonego upoważnienia do obrony wynikało, że obrońcę ustanowiono jeszcze zanim przesłano uzasadnienie podejrzanemu, a jedynie samo złożenie pełnomocnictwa obrończego następuje z opóźnieniem, to skoro obrońca ten był już ustanowiony w momencie, kiedy doręczano uzasadnienie podejrzanemu, należy dlań sporządzić odpis tego uzasadnienia i doręczyć mu go. [Tomasz Grzegorczyk, Komentarz do art.313 Kodeksu postępowania karnego. LEX Stan prawny: 2014.04.10]

02 lut 2015, 13:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2