Teraz jest 06 wrz 2025, 00:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Deklaracja PCC-3 po terminie 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 06:31

POSTY        72
Post Deklaracja PCC-3 po terminie

dzudzu600                    

Uważam, iż przy PCC-3 nalezy stosować 56 par. 4. W 54 jednym ze znamion czynu jest niezłożenie deklaracji i narażenie na uszczuplenie. Jeśli składa deklarację po terminie i wpłaca w ten sam dzień podatek to nie możemy przedstawiac zarzutu, że nie złożył deklaracji bo ją złożył a US nie miał informacji, że powinienbył ją złożyć. Gdyby US sam wywęszył albo uzykał od kogoś informację to ok.

Z powodów, które szczegółowo opisałem powyżej uważam, że nie masz racji. Jeśli podatnik przez kilka miesięcy nie zgłasza umowy cywilnoprawnej i nie wpłaca podatku, to uchyla się od opodatkowania, czyli w 100% wypełnia znamiona czynu z art.54 kks. W tym przypadku uchylanie się od opodatkowania polega na jednoczesnym nie złożeniu deklaracji i nie wpłaceniu podatku, bo przecież okolicznością, która powoduje obowiązek zapłaty podatku, jest zawarcie umowy cywilnoprawnej, a nie złożenie deklaracji. Podatnik ma z własnej inicjatywy, bez wezwania zgłosić umowę (poprzez złożenie deklaracji) i wpłacić podatek w ustawowym terminie, więc bez znaczenia jest, czy Urząd wcześniej coś sam "wywęszył" czy nie.

Ja trochę poszerzę pytanie- deklaracja PCC-3 składana przez kupującego po terminie, a wraz z deklaracją informacja o współwłaścicielu. Zgodnie z par 30 art 53 deklaracja to pojęcie z ordynacji podatkowej art.3 gdzie deklaracją jest również informacja. Czy karzecie obydwu delikwetów? Czy dostajecie wnioski o ukaranie z PCC na dwóch czy na jednego?

Podatnikami są wszyscy współwłaściciele, czyli teoretycznie wszyscy odpowiadają za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia umowy i nie zapłacenia w terminie podatku. W praktyce jednak przyjmujemy oświadczenie od podatnika, który faktycznie składał deklarację i załatwiał wszystkie formalności w Urzędzie, że to on zobowiązał się do terminowego złożenia deklaracji i on ponosi wyłączną odpowiedzialność za niedopełnienie tych czynności (najczęściej jest to pierwszy właściciel) i karanie ograniczamy tylko do tej osoby.
Zdarzało się jednak, że współwłaścicele nie mogli się dogadać, który z nich ponosi odpowiedzialność i karani byli wszyscy (Sąd też wydał wyrok skazujący w takiej sprawie)

20 sie 2010, 08:18

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Michol                    

Gobo                    

A ja uważam, że w sytuacji kiedy podatnik sam, bez wezwania zgłasza sie do opodatkowania umowy cywilnoprawnej może mieć zastosowanie jedynie art. 56 par. 4 kks.
W art. 54 mamy przesłankę świadomego działania sprawcy zmierzajacego do "uchylenia sie od opodatkowania" lub zatajenia podatku. W tym przypadku trudno przyjąć za świadome uchylanie sie od opodatkowania skoro podatnik sam dobrowolnie przychodzi do urzędu - załóżmy 5 dni po terminie, składa deklaracje PCC-3 i wpłaca należny podatek z odsetkami.

Takie stanowisko zostało także przedstawione w komentarzu do KKS T. Grzegorczyka, tak że dziwi mnie to, że w większości urzędów nadal satosuje się art. 54 par. 3 w tego rodzaju wykroczeniach.

Art. 54 może miec zastosowanie w sutuacji uzyskania informacji od np Policji, czy stwierdzenia w wyniku kontroli, że od umowy nie odprowadzono należnbego podatku.

większość spraw dot. nieterminowych PCC to spóźnieia nie przekraczające 2 tygodni, ponieważ podatnicy często mylą termin do rejestracji pojazdu z terminem do złożenia PCC-3.
Jeżeli rozmawiamy o takim opóźnieniu, to jak najbardziej należy stosować art.56§4 kks - podatnik nie chciał się uchylać od opodatkowania, tylko pomylił terminy.

Nie zgadzam się natomiast ze stanowiskiem, że art.54 możemy stosować wyłącznie po kontroli, albo po zawiadomieniu przez inny organ, a dobrowolne złożenie deklaracji wyklucza jego zastosowanie.
Zdarzają się sytuacje, kiedy podatnicy mają świadomość tego, iż muszą zgłosić umowę i zapłacić podatek, ale nie dokonują tego świadomie, bo np. samochód jest rozbity i nie ma kasy na jego naprawę, więc tym bardziej nie ma kasy na zapłacenie podatku.
(Zdarzają się również przypadki, kiedy ktoś kupuje motocykl w grudniu, a rejestruje go dopiero na wiosnę i dopiero wtedy składa PCC i płaci podatek, wychodząc z założenia, że nie ma sensu wydawać kasy na podatek jeśli nie korzysta z motocykla).

Taki podatnik nie zgłasza umowy i nie płaci podatku przez miesiąc, albo przez pół roku, i jest to w pełni świadome zaniechanie z jego strony, więc jego zachowanie jak najbardziej należy zakwalifikować z art.54. ponieważ przepis ten penalizuje zarówno nieujawnienie przedmiotu, lub podstawy opodatkowania w ogóle, jak również nie uczynienie tego w terminie jeśli ustawa taki termin przewiduje (komentarz Grzegorczyka).Jeżeli zatem podatnik z pełną świadomością i premedytacją zwleka ze zgłoszeniem i zapłaceniem podatku, to zastosowanie art.54 jest jak najbardziej uprawnione.

Byłoby to twierdzenie prawdziwe, gdyby ustawodawca  napisał tak:

Art. 54.
§ 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, w terminie nie ujawnia właściwemu organowi
przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji,
przez co naraża podatek na uszczuplenie,
podlega karze grzywny

Ale nie napisał. Dlatego rację ma Gobo :brawa:

21 sie 2010, 17:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Gobo napisał

?A ja uważam, że w sytuacji kiedy podatnik sam, bez wezwania zgłasza sie do opodatkowania umowy cywilnoprawnej może mieć zastosowanie jedynie art. 56 par. 4 kks.?
Czyli nasza polemika koncentrowała się na tym, że złożenie deklaracji bez wezwania, wyklucza postawienie zarzutu uchylania się.

Byłoby to twierdzenie prawdziwe, gdyby ustawodawca  napisał tak:

Art. 54.
§ 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, w terminie nie ujawnia właściwemu organowi
przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji,
podlega karze grzywny

Ale nie napisał. Dlatego rację ma Gobo :brawa

Gdyby ustawodawca chciał być taki drobiazgowy jak Ty wymagasz ;) , to powinie napisać:

Art. 54.
§ 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia w ogóle albo ujawnia po terminie, właściwemu organowi
przedmiot lub podstawę opodatkowania lub nie składa deklaracji,
podlega karze grzywny

Ustawodawca nie napisał ?w terminie? ponieważ w przypadku uchylania się od opodatkowania koniecznym warunkiem popełnienia czynu zabronionego jest narażenie na uszczuplenie,które w tym przypadku może powstać wyłącznie w wyniku niedotrzymania ustawowego terminu obligującego do ujawnienia przedmiotu opodatkowania ? bez tego nie ma uszczuplenia i co za tym idzie nie ma mowy o uchylaniu się od opodatkowania, więc ustawodawca nie musiał pisać czegoś co jest oczywiste.
Ustawodawca napisał zatem ?naraża podatek na uszczuplenie?, a uszczuplenie może wystąpić zarówno w przypadku nie zgłoszenia przedmiotu opodatkowania w ogóle jak i w przypadku dokonania tego po terminie. Jeśli ktoś ujawnia przedmiot opodatkowania z kilkumiesięcznym opóźnieniem, to jak najbardziej powoduje uszczuplenie w podatku, czego wymiernym świadectwem są naliczone odsetki za nieterminową wpłatę.

Gdyby przyjąć Twoją interpretację, według której do zastosowania w takich przypadkach art.54 konieczne byłoby dodanie słowa ?w terminie?, to nie moglibyśmy również mówić o uchylaniu się od opodatkowania przy nieterminowym składaniu zeznań rocznych, czy deklaracji VAT-7. W tych przypadkach co prawda wiemy, że podatnik ma obowiązek złożyć deklarację, ale przed złożeniem przez niego tej deklaracji nie wiemy czy istniała podstawa opodatkowania, którą miał obowiązek ujawnić (zeznanie czy deklaracja mogą być przecież ?zerowe?), czyli również nie możemy zarzucić uchylania się od opodatkowania.

p.s. nasza dyskusja pokazuje w jak odmienny sposób interpretowane są przepisy kks przez różne I.S. czy nie uważacie, że przydałyby się szkolenia na szczeblu ogólnopolskim, które wyeliminowałyby takie kuriozalme sytuacje?

21 sie 2010, 22:06

POSTY        969

Ustawodawca napisał zatem ?naraża podatek na uszczuplenie?, a uszczuplenie może wystąpić zarówno w przypadku nie zgłoszenia przedmiotu opodatkowania w ogóle jak i w przypadku dokonania tego po terminie.
???

Jak postawić zarzut "nie ujawnienia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie złożenia deklaracji" komuś, kto tego ujawnienia dokonał???
Termin ujawnienia jest dla ustawodawcy bez znaczenia, skoro o nim nie wspomina w art. 54 Kks. Że tak jest, świadczy dobitnie art. 16 Kks.

Tu ujawnia się fakt wylania dziecka z kąpielą przez ustawodawcę, gdy liberalizował przepisy o kontroli i uchwalał art.16a Kks.
Poprzednio korygować można było deklaracje wyłącznie do dnia wszczęcia kontroli. Po tym dniu ustalenie prawidłowego podatku należało do fiskusa. A podatnik ponosił konsekwencje nie tylko podatkowe, ale i karne.
A teraz w protokole z kontroli poucza się o możliwości złożenia korekt zgodnych z ustaleniami kontroli. Broń Panie karnistę, który ośmieli się podatnikowi, który z tego uprawnienia skorzystał, postawić zarzut narażenia na uszczuplenie. :nonono:
Z punktu widzenia podatnika zmiany te są dobre, a jak przyjąć, że US jest dla podatnika, a nie odwrotnie, to zmiany są słuszne. Podatnikowi źle wyliczającemu podatki należności wyliczy US za darmoszkę, no, może jedynym kosztem podatnika są odsetki :zeby:

22 sie 2010, 10:28
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Leibowitz                    

Ustawodawca napisał zatem ?naraża podatek na uszczuplenie?, a uszczuplenie może wystąpić zarówno w przypadku nie zgłoszenia przedmiotu opodatkowania w ogóle jak i w przypadku dokonania tego po terminie.
???

Jak postawić zarzut "nie ujawnienia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie złożenia deklaracji" komuś, kto tego ujawnienia dokonał???
Termin ujawnienia jest dla ustawodawcy bez znaczenia, skoro o nim nie wspomina. Że tak jest, świadczy dobitnie art. 16 Kks.
Faktycznie, najwyższy czas na szkolenia :piwo:

termin ujawnienia nie jest bez znaczenia, jeśli ustawodawca napisał o narażeniu na uszczuplenie, a jak wiadomo narażenie na uszczuplenie może powstać tylko w przypadku ujawnienia po terminie

aby art.16 miał zastosownie nie wystarczy jedynie złożyć deklarację i wpłacić podatek, więc termin nie ma znaczenia wyłącznie jeśli podatnik spełni wszystkie przesłanki przewidziane w instytucji czynnego żalu. Jeśli ograniczy się wyłącznie do złożenia deklaracji, to mamy do czynienia z uchylaniem.

Podatnik ma dokonać ujawnienia w określonym w przepisach terminie i jeśli nie dotrzymuje tego terminu to uchyla się od opodatkowania. Jeśli dokonał zawiadomienia po terminie, to mówiąc kolokwialnie "łaski nie robi" - w żaden sposób nie zwalnia go to odpowiedzialności.

Ostatnio edytowano 22 sie 2010, 11:14 przez Michol, łącznie edytowano 1 raz

22 sie 2010, 11:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72

Tu ujawnia się fakt wylania dziecka z kąpielą przez ustawodawcę, gdy liberalizował przepisy o kontroli i uchwalał art.16a Kks.

art.16a to osobna historia... jakoś nie wierzę że znalazł się w kks przypadkowo...

22 sie 2010, 11:10

POSTY        969

Co zrobić, gdy po odczytaniu aktu oskarżenia taki podatnik wstanie i powie:

Wysoki Sądzie, nie rozumiem postawionego mi zarzutu. Jak to, nie ujawniłem? Przedkładam do akt kopię mojego zeznania podatkowego, złożonego w US, w którym UJAWNIŁEM . Cóż z tego, że po terminie? Przecież karalność za złożenie zeznania po terminie przewiduje art 56 par 4 Kks. Proszę o uniewinnienie mnie od postawionego mi przez karnistę zarzutu.
???

22 sie 2010, 11:22

POSTY        969
Michol                    

termin ujawnienia nie jest bez znaczenia, jeśli ustawodawca napisał o narażeniu na uszczuplenie, a jak wiadomo narażenie na uszczuplenie może powstać tylko w przypadku ujawnienia po terminie

Odwracanie kota ogonem. Czyn polegający na nie ujawnieniu nie może powstać w przypadku ujawnienia po terminie.
A z narażeniem na uszczuplenie mamy do czynienia przy czynach z art. 54 Kks, gdy ktoś nie ujawnia przedmiotu lub podstawy opodatkowania, a mimo to wpłaca podatek (przez przypadek, z rozmysłem, bez znaczenia jak).

22 sie 2010, 11:33
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Leibowitz                    

Co zrobić, gdy po odczytaniu aktu oskarżenia taki podatnik wstanie i powie:

Wysoki Sądzie, nie rozumiem postawionego mi zarzutu. Jak to, nie ujawniłem? Przedkładam do akt kopię mojego zeznania podatkowego, złożonego w US, w którym UJAWNIŁEM . Cóż z tego, że po terminie? Przecież karalność za złożenie zeznania po terminie przewiduje art 56 par 4 Kks. Proszę o uniewinnienie mnie od postawionego mi przez karnistę zarzutu.
???

Równie dobrze może powiedzieć "Wysoki Sądzie ujawniłem, bo byłem w Urzędzie i powiedziałem pani w okienku, że kupiłem samochód, na co mam dwóch świadków".  :P

Ujawnienie przedmiotu lub podstawy opodatkowania polega na uczynieniu tego w terminie i w sposób przewidziany przez ustawodawcę, a nie na ujawnieniu w sposób i w terminie wybranym przez podatnika.

Jeśli przyjmiemy, że tak nie jest, to wszystkie terminy przewidziane w przepisach podatkowych można wrzucić do kosza, bo podatnik zawsze powie "przecież złożyłem VAT-7, czy PIT-37 i wpłaciłem podatek- co z tego że 3 miesiące po terminie  - złożyłem i możecie mi"  :dupa: W końcu ujawnił podstawę opodatkowania, a że dokonał tego kiedy chciał, to co z tego - ujawnił i US powinien się cieszyć, że w ogóle ujawnił, bo po co komu jakieś  głupie terminy. :mur:

22 sie 2010, 11:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72

A z narażeniem na uszczuplenie mamy do czynienia przy czynach z art. 54 Kks, gdy ktoś nie ujawnia przedmiotu lub podstawy opodatkowania, a mimo to wpłaca podatek (przez przypadek, z rozmysłem, bez znaczenia jak).

Jeśli w terminie wpłaci podatek, to jak mu chcesz zarzucić narażenie na uszczuplenie???

Wtedy podatnik wstanie i powie

"Wysoki Sądzie - jaki narażenie na uszczuplenie? Przecież wpłaciłem podatek we właściwej wysokości i we wskazanym w ustawie terminie. Ja tylko zapomniałem złożyć deklarację"
 ;)

22 sie 2010, 11:54

POSTY        969

Jeśli przyjmiemy, że tak nie jest, to wszystkie terminy przewidziane w przepisach podatkowych można wrzucić do kosza, bo podatnik zawsze powie "przecież złożyłem VAT-7, czy PIT-37 i wpłaciłem podatek- co z tego że 3 miesiące po terminie - złożyłem i możecie mi"  W końcu ujawnił podstawę opodatkowania, a że dokonał tego kiedy chciał, to co z tego - ujawnił i US powinien się cieszyć, że w ogóle ujawnił, bo po co komu jakieś głupie terminy.

Ale tak właśnie jest.
Jeśli podatnik złoży deklarację przed kontrolą, zanim organ podatkowy nakryje go na zaniżaniu podatku, to nie można zarzucić mu "nie ujawnienia", po przecież zdążył ujawnić przed kontrolą. Cóż z tego, że ujawnił po terminie. Za to grozi mu co najwyżej sankcja z art. 56 par. 4 Kks.

22 sie 2010, 16:57

POSTY        969
Michol                    

Jeśli w terminie wpłaci podatek, to jak mu chcesz zarzucić narażenie na uszczuplenie???

Wtedy podatnik wstanie i powie

"Wysoki Sądzie - jaki narażenie na uszczuplenie? Przecież wpłaciłem podatek we właściwej wysokości i we wskazanym w ustawie terminie. Ja tylko zapomniałem złożyć deklarację"
 ;)

Wtedy ja wstanę i powiem:

Wysoki Sądzie, bez deklaracji nie powstaje obowiązek podatkowy. Bez niej wpłacona kwota prędzej czy później zostałaby zwrócona sprawcy.
Oczywiście przy założeniu, że uszczuplenie zostało ustalone przez kontrolę.

22 sie 2010, 17:02
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72

Wtedy ja wstanę i powiem: Wysoki Sądzie, bez deklaracji nie powstaje obowiązek podatkowy. Bez niej wpłacona kwota prędzej czy później zostałaby zwrócona sprawcy.Oczywiście przy założeniu, że uszczuplenie zostało ustalone przez kontrolę.

obowiązek podatkowy powstaje z chwillą zawarcia umowy cywilnoprawnej, a nie w momencie złożenia deklaracji. Złożenie deklaracji PCC-3 stanowi tylko formę ujawnienia tego obowiązku ustaloną przez ustawodawcę.

Art. 10. 1. Podatnicy są obowiązani, bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, według ustalonego wzoru, oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego..., (...)

czyli ten argument może nie przekonać Wysokiego Sądu, ponieważ podatnik wpłacił podatek w ustawowym terminie (nie ma więc mowy o uszczupleniu), tylko nie złożył w terminie deklaracji, zatem pozostaje art.56 ;)

22 sie 2010, 20:13

POSTY        969
Masz oczywiście rację.
Podatnik, który nie złożył deklaracji w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych, według ustalonego wzoru, ale obliczył i wpłacił podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego... ten miałby szansę się wywinąć z zarzutu z art. 54, jeśli z dowodu wpłaty wynikałoby jednoznacznie, że wpłata ta dotyczyła tej konkretnej czynności. Wszystko zależy, jak zwykle, od stanu faktycznego.

Ale nadal nie zmienia to niczego w tym twierdzeniu:

Jeśli podatnik złoży deklarację przed kontrolą, zanim organ podatkowy nakryje go na zaniżaniu podatku, to nie można zarzucić mu "nie ujawnienia", po przecież zdążył ujawnić przed kontrolą. Cóż z tego, że ujawnił po terminie. Za to grozi mu co najwyżej sankcja z art. 56 par. 4 Kks.

23 sie 2010, 18:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona