Czyli jednak wracamy do MOJEJ wersji z 26 lipca? A szkoda, bo już myślałam, że jednak coś istotnego przeoczyłam. Osobiście nie miałabym oporów przed dochodzeniem takich spraw w trybie przewidzianym w kpk, gdyby to faktycznie miało skutkować ukaraniem każdego sprzedawcy nie mającego ewidencji w miejscu sprzedaży.
mozeanglia
Ktokolwiek mógłby to zrobić, w dzisiejszych czasach mogłaby to być nawet apliakcja na telefon.
Zgadzam się. Albo zwrot przez US 100% ceny urządzenia (pod warunkiem użytkowania go potem przez 5 lat). Przecież to maszyna "fiskalna", potrzebna budżetowi, nie przedsiębiorcy. Byle objąć tym wszystkich, bez żadnych dziwnych wyjątków - i to od pierwszego dnia sprzedaży.
01 sie 2013, 22:04
Re: Akcja "weź paragon"
Nie da się tego używać 5 lat bo ma ograniczoną pamięc, o czym pisałem wcześniej...
02 sie 2013, 07:50
Witam! z ciekawości zapytam, ile mandatów nałożyliście w lipcu. U nas średni US - 44 mandaty
05 sie 2013, 12:53
średni us pomorskie 88
05 sie 2013, 20:01
agusiach31
Witam! z ciekawości zapytam, ile mandatów nałożyliście w lipcu. U nas średni US - 44 mandaty
jordi123
średni us pomorskie 88
... ale czy to oznacza, że wyrobiliście plan mandatowy (w zakresie akcji paragonowej) w swoich us za lipiec?
PS. Motyla noga, muszę się dowiedzieć jaki plan do wyrobienia mam ja w tym zakresie!
05 sie 2013, 21:46
Jeżeli mandat wystawiacie na pracownika za niewydanie paragonu/ sprzedaż poza kasą to kwalifikujecie z 9 par 3 kks i w opisie też to uwzględniacie ?
06 sie 2013, 12:02
Art. 62 kks jako sprawcę czynu opisuje nie podatnika, a każdego ("kto"), zatem 9 jest zbędna.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
06 sie 2013, 13:49
LEIBOWITZ, ale art.61, 76 i in. kks też stanowią :"kto", jeśli jednak biuro rachunkowe prowadzi nierzetelnie księgę, wykaże podatnikowi niezasadny zwrot VAT, zarzut robimy z 9 par 3 kks, dla pracownika/właściciela biura. Stąd moje wątpliwości.
07 sie 2013, 07:43
Przyjęta w art. 9 § 3 k.k.s. konstrukcja nawiązuje do regulacji zawartej w art. 308 k.k., pełni również identyczną funkcję, stanowiąc podstawę do pociągnięcia do odpowiedzialności karnej osoby, działającej w imieniu osoby fizycznej lub podmiotu konwencyjnego mającego postać osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, której odrębne przepisy przyznają zdolność prawną, za indywidualne przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe, mimo że taka działająca w imieniu innej osoby fizycznej lub osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej posiadającej jednak na mocy odrębnych przepisów zdolność prawną osoba nie posiada cech wymaganych dla sprawcy indywidualnego przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego.
W przypadku pracownika zatrudnionego do m.in. ewidencjonowania transakcji na kasie fiskalnej nie zachodzi okoliczność wytłuszczona w powyższym komentarzu P.Kardasa i in. ponieważ użyte w art. 62 § 4 określenie "kto" dopuszcza odpowiedzialność każdej osoby, której działania spełniają znamiona tego czynu. Owszem, zastosowanie opisu z art. 9 § 3 kks i powołanie tego artykułu w podstawie prawnej nie jest błędem, stanowi bowiem dokładniejszy opis działania sprawcy, niż opis nieuwzględniający faktu zatrudnienia sprawcy u przedsiębiorcy, nie jest jednak to konieczne, by spełnić wymogi ustawowe
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
07 sie 2013, 09:37
Podatnik nie zainstalował kasy, pomino obowiązku instalacji kasy. Karacie za brak kasy rejestrującej czy za niezaewidencjonowanie sprzedaży na kasie?
26 sie 2013, 11:49
DominikaM
Jeżeli mandat wystawiacie na pracownika za niewydanie paragonu/ sprzedaż poza kasą to kwalifikujecie z 9 par 3 kks i w opisie też to uwzględniacie ?
A w sytuacji odmowy przyjęcia mandatu za te czyny wszczynasz od razu postępowanie karne, wydajesz postanowienie o zarzucie i wzywasz w charakterze podejrzanego ? Czy może jest jakaś inna praktyka ? Mam taką sprawę teraz
26 sie 2013, 12:00
xxx111
Podatnik nie zainstalował kasy, pomino obowiązku instalacji kasy. Karacie za brak kasy rejestrującej czy za niezaewidencjonowanie sprzedaży na kasie?
W takim przypadku brak kasy to nie wykroczenie, a przestępstwo - mandat nie wchodzi w grę. Może być grzywna, ale po przeprowadzeniu postępowania i stwierdzeniu "mniejszej wagi".
26 sie 2013, 13:35
A w sytuacji odmowy przyjęcia mandatu za te czyny wszczynasz od razu postępowanie karne, wydajesz postanowienie o zarzucie i wzywasz w charakterze podejrzanego ? Czy może jest jakaś inna praktyka ? Mam taką sprawę teraz B)))
W takiej sytuacji sprawę prowadzi się na zasadach ogólnych, a mianowicie wszczęcie, zarzut, świadek itd, itp i w razie podstaw finiszujesz aktem oskarżenia. Ps. Ciekawe jaką grzywnę wymierzy sąd. Z mojej praktyki zwykle niższą
02 wrz 2013, 07:43
czy ktoś posiada dane z akcji Weź paragon 2013. takie bardziej szczegółowe, z podziałem na województwa albo jeszcze bardziej?