Teraz jest 05 wrz 2025, 13:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Akcja "weź paragon" 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 08:44

POSTY        101
Post Re: Akcja "weź paragon"
taxman                    

mea culpa (...)

Czyli jednak wracamy do MOJEJ wersji z 26 lipca? A szkoda, bo już myślałam, że jednak coś istotnego przeoczyłam. Osobiście nie miałabym oporów przed dochodzeniem takich spraw w trybie przewidzianym w kpk, gdyby to faktycznie miało skutkować ukaraniem każdego sprzedawcy nie mającego ewidencji w miejscu sprzedaży.
mozeanglia                    

Ktokolwiek mógłby to zrobić, w dzisiejszych czasach mogłaby to być nawet apliakcja na telefon.

Zgadzam się. Albo zwrot przez US 100% ceny urządzenia (pod warunkiem użytkowania go potem przez 5 lat). Przecież to maszyna "fiskalna", potrzebna budżetowi, nie przedsiębiorcy. Byle objąć tym wszystkich, bez żadnych dziwnych wyjątków - i to od pierwszego dnia sprzedaży.

01 sie 2013, 22:04
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Nie da się tego używać 5 lat bo ma ograniczoną pamięc, o czym pisałem wcześniej...

02 sie 2013, 07:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Witam! z ciekawości zapytam, ile mandatów nałożyliście w lipcu. U nas średni US - 44 mandaty :unsure:

05 sie 2013, 12:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 13:15

POSTY        114
średni us pomorskie 88

05 sie 2013, 20:01
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
agusiach31                    

Witam! z ciekawości zapytam, ile mandatów nałożyliście w lipcu. U nas średni US - 44 mandaty :unsure:
jordi123                    

średni us pomorskie 88

... ale czy to oznacza, że wyrobiliście plan mandatowy (w zakresie akcji paragonowej) w swoich us za lipiec?

PS. Motyla noga, muszę się dowiedzieć jaki plan do wyrobienia mam ja w tym zakresie! ;)

05 sie 2013, 21:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Jeżeli mandat wystawiacie na pracownika za niewydanie paragonu/ sprzedaż poza kasą to kwalifikujecie z 9 par 3 kks  i w opisie też to uwzględniacie ?

06 sie 2013, 12:02

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Art. 62 kks jako sprawcę czynu opisuje nie podatnika, a każdego ("kto"), zatem 9 jest zbędna.

06 sie 2013, 13:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
LEIBOWITZ, ale art.61, 76 i in. kks też stanowią :"kto", jeśli jednak biuro rachunkowe  prowadzi nierzetelnie księgę, wykaże podatnikowi niezasadny zwrot VAT, zarzut robimy z 9 par 3 kks, dla pracownika/właściciela biura. Stąd moje wątpliwości.

07 sie 2013, 07:43

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969

Przyjęta w art. 9 § 3 k.k.s. konstrukcja nawiązuje do regulacji zawartej w art. 308 k.k., pełni również identyczną funkcję, stanowiąc podstawę do pociągnięcia do odpowiedzialności karnej osoby, działającej w imieniu osoby fizycznej lub podmiotu konwencyjnego mającego postać osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, której odrębne przepisy przyznają zdolność prawną, za indywidualne przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe, mimo że taka działająca w imieniu innej osoby fizycznej lub osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej posiadającej jednak na mocy odrębnych przepisów zdolność prawną osoba nie posiada cech wymaganych dla sprawcy indywidualnego przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego.

W przypadku pracownika zatrudnionego do m.in. ewidencjonowania transakcji na kasie fiskalnej nie zachodzi okoliczność wytłuszczona w powyższym komentarzu P.Kardasa i in. ponieważ użyte w art. 62 § 4 określenie "kto" dopuszcza odpowiedzialność każdej osoby, której działania spełniają znamiona tego czynu. Owszem, zastosowanie opisu z art. 9 § 3 kks i powołanie tego artykułu w podstawie prawnej nie jest błędem, stanowi bowiem dokładniejszy opis działania sprawcy, niż opis nieuwzględniający faktu zatrudnienia sprawcy u przedsiębiorcy, nie jest jednak to konieczne, by spełnić wymogi ustawowe  :)

07 sie 2013, 09:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
Podatnik nie zainstalował kasy, pomino obowiązku instalacji kasy. Karacie za brak kasy rejestrującej czy za niezaewidencjonowanie sprzedaży na kasie?

26 sie 2013, 11:49
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
DominikaM                    

Jeżeli mandat wystawiacie na pracownika za niewydanie paragonu/ sprzedaż poza kasą to kwalifikujecie z 9 par 3 kks  i w opisie też to uwzględniacie ?

A w sytuacji odmowy przyjęcia mandatu za te czyny wszczynasz od razu postępowanie karne, wydajesz postanowienie o zarzucie i wzywasz w charakterze podejrzanego ? Czy może jest jakaś inna praktyka ?
Mam taką sprawę teraz  B)))

26 sie 2013, 12:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
xxx111                    

Podatnik nie zainstalował kasy, pomino obowiązku instalacji kasy. Karacie za brak kasy rejestrującej czy za niezaewidencjonowanie sprzedaży na kasie?

W takim przypadku brak kasy to nie wykroczenie, a przestępstwo - mandat nie wchodzi w grę. Może być grzywna, ale po przeprowadzeniu postępowania i stwierdzeniu "mniejszej wagi".

26 sie 2013, 13:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45

A w sytuacji odmowy przyjęcia mandatu za te czyny wszczynasz od razu postępowanie karne, wydajesz postanowienie o zarzucie i wzywasz w charakterze podejrzanego ? Czy może jest jakaś inna praktyka ?
Mam taką sprawę teraz  B)))

W takiej sytuacji sprawę prowadzi się na zasadach ogólnych, a mianowicie wszczęcie, zarzut, świadek itd, itp i w razie podstaw finiszujesz aktem oskarżenia. Ps. Ciekawe jaką grzywnę wymierzy sąd. Z mojej praktyki zwykle niższą :(

02 wrz 2013, 07:43
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2013, 10:48

POSTY        1
czy ktoś posiada dane z akcji Weź paragon 2013. takie bardziej szczegółowe, z podziałem na województwa albo jeszcze bardziej?

26 paź 2013, 10:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 180 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona