Na podstawie art. 16a kks wezwałam do wpłaty należności z VAT wyznaczając termin 14 dni od odbioru wezwania. Właśnie otrzymałam zwrot wezwania, nie podjeto w terminie. Czy powinnam wysłać kolejne wezwanie , czy też zastosować doręczenie zastępcze. I awizo 05.04.2012, II 13.04.2012r., czy ja dobrze rozumiem, że z dniem 20.04.2012r. traktuje jako doręczone i liczę 14 dni jakie wyznaczyłam na wpłatę. Z tego co pamiętam w Ordynacji jest zapis , iz pismo uważa się za doręczone z upływem ostatniego 7 dnia od II awiza. W kpk nie ma tego ostatniego zdania.
24 kwi 2012, 13:14
Re: Doręczenie zastępcze
Zgodnie z treścią art. 113 § 1 kks W postępowaniu w sprawach o przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu postępowania karnego(...), a więc w tym przypadku zastosowanie będą miały przepisy rozdziału 15 "doręczenia" kpk, a konkretnie art. 133 i art. 139 kpk oraz par. 7 Rozporządzenia ministra sprawiedliwości z dnia 18 czerwca 2003r. w sprawach szczególnych zasad i trybu doręczenia pism sadowych w postępowaniach karnych. Od 20.04.2012r. liczymy 14 dni. Upewnij się, że wezwanie zostało wysłane na prawidłowy adres.