Witam, czy może ktoś z Was wie po jakim czasie przedawnia się kara pieniężna nałożona w trybie przepisów kpk na świadka?
11 sty 2012, 07:54
Re: Kara porządkowa z kpk a przedawnienie
W zakresie egzekucji tych kar istnieje pewien dualizm. Niektóre urzędy ściągają ją w trybie egzekucji administracyjnej, a niektóre występują do sądu o nadanie postanowieniu klauzuli wykonawczej. Osobiście jeszcze nie miałem takiego problemu. Mogę tylko podpowiedzieć, że w sprawie określenia terminu i podstawy prawnej przedawnienia kary pieniężnej nałożonej na świadka zasadzie art. 285 § 1 kpk, to było pismo z MF z dnia 10 sierpnia 2011 r. do IS w Łodzi – AP5/571/13/AWR/11/4087 – z którego wynika, że do przedawnienia tej kary mają odpowiednie zastosowanie przepisy działu III rozdziału 8 Ordynacji podatkowej dotyczące przedawnienia zobowiązań podatkowych. Swoją drogą, to byłoby miło gdyby oskarżyciele podzielili się informacja nt. tego, czy ich urząd egzekwuje tę karę w trybie administracyjnym (komornik skarbowy), czy karnym wykonawczym (komornik sądowy) i jak to technicznie wyglada.
11 sty 2012, 10:43
Re: Kara porządkowa z kpk a przedawnienie
Witam, ja tak delikatnie chiałabym podpiąć sie pod temat przedawnień. Czy ktoś miał może sprawę - koszty poniesione za utrzymanie i naukę żołnierza zawodowego i zna przepisy dot. ich przedawnienia ? Z góry dziękuje za odp.