Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Przestępstwo, wykroczenie, a może w ogóle nie ma czynu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Przestępstwo, wykroczenie, a może w ogóle nie ma czynu
Z otrzymanego w VIII 2011r. zawiadomienia -donosu wynika, iż usługodawca nie wystawił faktury na 6000zł usługobiorcy w II 2010r. Wszczęte dochodzenie w sprawie w VIII 2011r. Przesłuchany w toku kontroli usługodawca zeznaje iż za usługe otrzymał 3000zł, a usługobiorca zażądał faktury dopiero po roku od wykonania usługi. Przesłuchany w charakterze świadka zawiadamiający zeznaje iz zapłacił 6000zł., i faktury zażądał w II 2010, po wykonaniu usługi. Obie strony podają , iż nie mają innych świadków w tej sprawie.Czy postawić zarzut usługodawcy, i czy o przestępstwo, czy jednak wykroczenie, a tym samym przedawnienie.Mogę jeszcze dodać, że usługodawca, nie uwzględnił tej usługi w swojej dokumentacji księgowej, ale złożył skuteczną korektę i wpłacił podatek.

05 sty 2012, 08:47

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Przestępstwo, wykroczenie, a może w ogóle nie ma czynu
Skoro sprawca złożył korektę zgodną z ustaleniami kontroli (co zakładam ma tu miejsce) oraz wpłacił podatek, to w pełni korzysta z dobrodziejstwa art. 16a kks. Czyn z art 56 kks pochłania przy tym inne nieprawidłowości jak nierzetelna księga czy nie wystawienie faktury. Zatem wszczęte dochodzenie należy umorzyć.

05 sty 2012, 09:12
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Albo np. 62 par 1 kks, jeżeli najpierw był donos a potem korekta.

05 sty 2012, 10:08

POSTY        969
Leibowitz                    

Skoro sprawca złożył korektę zgodną z ustaleniami kontroli (co zakładam ma tu miejsce) oraz wpłacił podatek, to w pełni korzysta z dobrodziejstwa art. 16a kks. Czyn z art 56 kks pochłania przy tym inne nieprawidłowości jak nierzetelna księga czy nie wystawienie faktury. Zatem wszczęte dochodzenie należy umorzyć.

Art. 16a kks stosuje się bez względu na to, czy organ miał wiedzę o czynie.

05 sty 2012, 13:01
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Leibowitz
Tak się pozastanawiałam i wychodzi że muszę przyznać Ci rację. Ale aż mnie skręca.
Bo donos, kontrola, korekta, wpłata i co mi zrobicie...

05 sty 2012, 20:04
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2009, 12:20

POSTY        7
Leibowitz                    

Leibowitz                    

Art. 16a kks stosuje się bez względu na to, czy organ miał wiedzę o czynie.

Tak się tylko zastanawiam, czy art.16 a kks można stosować  w oderwaniu od art. 16 kks ?

07 sty 2012, 18:52

POSTY        969
Prof. Grzegorczyk też nad tym główkował w komentarzu. Ja natomiast stoję na stanowisku, że gdyby ustawodawca chciał uzależniać odstąpienie z art. 16a kks od wiedzy organu o czynie, to by to zawarł w tym artykule. Nie zawarł - to nie chciał.

07 sty 2012, 22:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45
Barbarka                    

Leibowitz
Tak się pozastanawiałam i wychodzi że muszę przyznać Ci rację. Ale aż mnie skręca.
Bo donos, kontrola, korekta, wpłata i co mi zrobicie...

Wiele przypadków może „skręcać” organ ścigania, ale jaki jest art. 16a (kryminogenny), to każdy widzi. Np. organ podatkowy już kilka razy kontrolował podatnika, który składając co roku zeznania wykazuje tylko niewielkie dochody z tradycyjnego handlu, natomiast znakomitej większości dochodów z e-handlu nie wykazuje. Po kontroli składa korektę zeznania, wpłaca zaległy podatek i tak apiać od nowa. Wróżę art. 16a znakomitą karierę, już się świetnie rozwija i ma wielki potencjał! :wysmiewacz:

09 sty 2012, 08:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]