Teraz jest 07 wrz 2025, 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Opinia psychiatry w sprawie o wykroczenie skarbowe 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Opinia psychiatry w sprawie o wykroczenie skarbowe
Z przedstawionego sprawcy zarzutu wynika,  (z powodu trudnej sytuacji finansowej ) uporczywie nie wpłacał zaliczek w trakcie 2010r. oraz nie wpłacił w terminie do 02.05.2011 i nadal podatku 1.000 zł wynikającego z zeznania rocznego PIT. Przesłuchany w charakterze podejrzanego wyjaśnił, iz od VI 2011r. z powodu wypadku samochodowego leczy się psychiatrycznie , neurologicznie. Czy należy w tej sprawie powołać psychiatrę, skoro wypadek był po popełnieniu czynu.

05 sty 2012, 08:56

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Opinia psychiatry w sprawie o wykroczenie skarbowe
Oświadczenie sprawcy, że obecnie leczy się psychiatrycznie, to trochę za mało. W takich przypadkach pytam sprawcę, czy lekarz psychiatra w toku tego leczenia stwierdził chorobę psychiczną u sprawcy, a jeżeli tak, to jaką, oraz proszę o podanie danych lekarza. Przy wykroczeniu powołałbym biegłego psychiatrę tylko w przypadku potwierdzenia choroby psychicznej u sprawcy przez lekarza prowadzącego jego leczenie.

05 sty 2012, 09:07
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Opinia psychiatry w sprawie o wykroczenie skarbowe
Natomiast ja osobiście spotkałam się z sytuacją, kiedy sąd po zapytaniu podejrzanego czy leczył się psychiatrycznie i otrzymaniu odpowiedzi twierdzącej, przerwał rozprawę nakazując przeprowadzenie badania, badanie nie było przeprowadzone w postępowaniu przygotowawczym, bo prokurator odmówił powołania biegłych.
Nie jest więc może błędem wystapienie do prokuratora o badanie, to prokurator oceni, czy powołać biegłego czy nie. Ja bym wnioskowała do prokuratora.

05 sty 2012, 10:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]