Witam obecnie na gruncie pracy urzędów "modne" są wszechobecne mierniki. Chciałam się zapytać czy one także obejmą kks, czy coś słyszeliście na ten temat?
23 maja 2011, 06:55
Re: Mierniki w kks
Kakaes
Witam obecnie na gruncie pracy urzędów "modne" są wszechobecne mierniki. Chciałam się zapytać czy one także obejmą kks, czy coś słyszeliście na ten temat?
Z tego co wiem kks jest na razie poza miernikami. Ale jak znam naszych decydentów wszystko przed tobą.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
23 maja 2011, 19:17
Vies też jest poza. Ciekawe jak długo...
23 maja 2011, 19:50
najważniejszym miernikiem w kks jest "skuteczność"
23 maja 2011, 20:40
A kiedy będzie "przyjazność"?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
24 maja 2011, 17:35
Leibowitz
KKS jest przyjazny z samej swej natury
24 maja 2011, 17:44
Leibowitz
"Przyjazność" będzie wtedy kiedy policjant zacznie pytać złodzieja - "czym mogę służyć ?", a więzienia zamienimy w domy wypoczynkowe z basenem tak by skazani mogli odbywać wyroki w godziwych warunkach.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
24 maja 2011, 19:36
Leibowitz
a co brakuje Ci przyjazności w kksie??? mało jej masz w ordynacji??? idz do wymiaru to zobaczysz jak będziesz musiał się kłaniać podatnikowi żeby czasem nie urazić jego świętych praw, a co po niektóra izdebka będzie Ci kazała udowadniać rzeczy niemożliwe... i dostaniesz baty za mierniki/ wtedy te słowo "przyjazność"
24 maja 2011, 19:53
W kks też jej nie brakuje : choćby art. 16a ...
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
I właśnie w trakcie prac podkomisji nad tą nowelizacją udało nam się, ponad wcześniejszymi propozycjami rządu, dopisać art. 8 nowelizujący Kodeks karny skarbowy, wprowadzający niekaralność korekt deklaracji podatkowych, więc każdy z nasw swoim okręgu wyborczym będzie mógł powiedzieć, że właśnie 14 kwietnia dał wolność podatnikom korygującym swe deklaracje.
... brzmi znajomo jakbym słuchał Adasia Sz, ale nie tym razem nie on
26 maja 2011, 18:52
Posłowie uchwalając art. 16a kks ewidentnie zagalopowali się. Jest to wiedza powszechna, a zapowiedzi zmiany nie widać. Przepis być może byłby git, gdyby ustanowiono dodatkowe ujemne przesłanki jego stosowania – tak jak to uczyniono z art. 16 § 1 kks, gdzie dobrodziejstwo tej instytucji jest ograniczone dodatkowymi warunkami z art. 16 §§ 5 i 6 kks. Goły 16a może być nawet postrzegany jako swoiste podżeganie do przestępstwa skarbowego, a mianowicie w sytuacji stwierdzenia oszustwa podatkowego kontrolujący muszą pouczyć podatnika o możliwości bezkarnego skorygowania deklaracji. Do tak uświadomionego nieuczciwego podatnika dociera jedno – idź i od jutra w majestacie prawa, bezkarnie jak do tej pory, dalej „optymalizuj opodatkowanie”!
27 maja 2011, 11:45
na pewno w tym przepisie zmian nie będzie skoro do 9 par. 3 już od 5 lat się nie możemy się doczekać, a co dopiero z tym korygowaniem, państwo ma być słabe i przyjazne taki jest trend i tego nie zmienisz ani nikt na gorze tez do tego nie będzie się palił. A mierniki całkowicie niepotrzebne chyba że z postępowań mandatowych ale tu też jest kicha bo nigdy nie przerobisz tej roboty w 100 %. To nie te czasy, że nawet sama czerwona pieczątka Urząd Skarbowy na wezwaniu wzbudzała wiadome reakcje...
30 maja 2011, 20:59
Hm, może czas na mandat "zaoczny"
30 maja 2011, 21:49
Kakaes
Hm, może czas na mandat "zaoczny" :zeby:
pod pewnymi warunkami prawidłowo zawiadomiony... to jest bardzo dobry pomysł