Teraz jest 07 wrz 2025, 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Odliczenie podatku naliczonego - podmiot nie istniejący 
Autor Treść postu

REJESTRACJA21 paź 2006, 23:08

POSTY        130

LOKALIZACJAkosmos
Post Odliczenie podatku naliczonego - podmiot nie istniejący
Jeśli masz na myśli odpowiedzialność z art.62 § 5 w zw. z § 2 kks, to raczej zapomnij o takiej możliwości.
Problem dotyczy posiadania faktury VAT, w której jako wystawcę określono  podmiot nie istniejący.
W takim przypadku trudno mówić o jakimkolwiek wystawieniu dokumentu tym bardziej wystawianiu w sposób nierzetelny. Wystawić dokument, nawet  nierzetelny  może wyłącznie osoba do tego upoważniona.

art.62 § 2. kks Kto fakturę lub rachunek, określone w § 1, wystawia w sposób nierzetelny albo takim dokumentem posługuje się, podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych

Art. 271. § 1. kk  Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

W opisanym przykładzie mamy do czynienia z podrobieniem dokumentu wobec czego opisane zachowanie wyczerpuje wprost znamiona czynu z art. 270 kk

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Sprawę należy przekazać policji lub prokuraturze, nawet jeśli inne zachowania sprawcy wyczerpują znamiona czynów z kks

18 lut 2007, 18:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2007, 14:21

POSTY        45
Witam. Prowadzę postępowanie karne skarbowe w sprawie przeciwko podejrzanemu o odliczenie podatku naliczonego z faktury wystawionej przez podmiot niezarejestrowany w zakresie VAT tj. o czyn z art 56§2 w zw. z art. 6§ 2 kks. W postępowaniu podatkowym podatnik złożył skargę do WSA ponieważ Izba utrzymała w mocy decyzję podatkową. Obecnie WSA oddalił skargę a podatnik złożył skargę kasacyjną do NSA. Ja cały czas przedłużałam dochodzenie, ale teraz nie wiem czy mam dalej iść z wnioskiem o przedłużenie czy wnieść  akt oskarżenia. Pomóżcie!!!

08 gru 2009, 08:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Minia1                    

W postepowaniu podatkowym podatnik złożył skargę do WSA ponieważ Izba utrzymała w mocy decyzję podatkową. Obecnie WSA oddalił wyrok a podatnik złożył skargę kasacyjną do NSA.

Wyrok? Chyba skargę? Nieważne zresztą. Jak dla mnie to sprawa nadaje się w tej chwili na akt oskarżenia. Nie znam jej dokładnie ale myślę, że NSA raczej też odrzuci kasację.

08 gru 2009, 09:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 sty 2008, 07:37

POSTY        10

Wyrok? Chyba skargę? Nieważne zresztą. Jak dla mnie to sprawa nadaje się w tej chwili na akt oskarżenia. Nie znam jej dokładnie ale myślę, że NSA raczej też odrzuci kasację.

Akt oskarżenia???!!! Uważaj żebyś się nie poślizgnął na klusce, jak prokuratura. Z mojej praktyki ? sprawa najwyżej nadaje się do zawieszenia do czasu zakończenia sporu sądowoadministracyjnego.

09 gru 2009, 10:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2007, 14:21

POSTY        45
Tylko że moja Izba nie chce zawiesić postępowania, ponieważ stoi na stanowisku, że postępowanie sądowoadministracyjne nie jest długotrwałą przeszkodą uniemożliwiającą prowadzenie postępowania.

09 gru 2009, 14:41

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Jeżeli masz to na piśmie :czytaj: , to ślij akt oskarżenia. W razie przegranej przed NSA i żądaniu odszkodowania przez, niesłusznie przecież, oskarżonego, będziesz miała kwit, kto zawinił. Bez pisemnej odmowy Izby, zatwierdzenia Twojego postanowienia o zawieszeniu - nie ryzykowałbym :nonono:
A swoją drogą, czy Izba nie zna art.297 kpk?

09 gru 2009, 17:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
Post Re: Odliczenie podatku naliczonego - podmiot nie istniejący
Jak sądzicie, czy osoba prowadząca działalność gospodarczą, ale nie będąca zarejestrowanym podatnikiem VAT, która wystawiła fakturę VAT, może być ukarana z kks. Dodam, że podatnik nie zapłacił podatku VAT wynikającego z faktury, została wydana decyzja z art. 108 ustawy VAT. Transakcja w rzeczywistości miała miejsce, ale nie powinna być opodatkowana VAT-em. Czy w takiej sytuacji można ukarać podatnika za wystawienie nierzetelnej faktury?
Drugi przypadek dotyczy podatnika, który był zarejestrowanym podatnikiem VAT i prowadził działalność gospodarczą. Po jej zlikwidowaniu i wyrejestrowaniu się z VAT, uzyskiwał dochody z najmu. Z uwagi na to, że było to zaraz po zlikwidowaniu działalności powinien je opodatkować podatkiem VAT oraz wystawiać faktury VAT. Jednakże nie zarejestrował się jako VAT-owiec oraz wystawiał rachunki zamiast faktur VAT. Udowodniono mu też, że na część transakcji nie wystawił nawet rachunku. W mojej ocenie może on podlegać odpowiedzialność za niewystawianie faktur VAT, mimo obowiązku. A Wy jak uważacie?

25 kwi 2011, 19:36
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Post Re: Odliczenie podatku naliczonego - podmiot nie istniejący
xxx111 ale się pieklisz, jesteś za bardzo nieprzyjazny Rząd byłby z Ciebie niezadowolony.
ps. jak się chce to wszystko można...

25 kwi 2011, 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]