Teraz jest 07 wrz 2025, 18:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Czynny żal a wszczęcie postępowania karnego skarbowego 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Czynny żal a wszczęcie postępowania karnego skarbowego
Napiszcie prosze co zrobilibyście w następującej sprawie .
Sprawca złożył czynny żal informując, iż w 2009r. nie wpłacał w terminie zaliczek na podatek dochodowy za 2009r. z powodu kłopotów finansowych ( wpłacił tylko styczeń, choć z danych US wynika że za styczeń też nie wpłacił). Do zawiadomienia załączył PIT-36, z którego nie wynika, wysokość zaliczek jakie powinien wpłacać w 2009r. ( wpisał tylko zaliczke za I, tę którą rzekomo  wpłacił ), za to wynika po rozliczeniu roku podatek do wpłaty 2tys., który nie został wpłacony. Przekazałem wniosek do Ref. Podatku doch., referat wezwał X z dokumentami i przekazał mi notatkę z której wynikają zaliczki za I-XI, nie rozliczono zaś podatku z PIT-36 za cały rok , kiedy wystąpiłem o uzupełnienie, bo w mojej ocenie do wpłaty będzie nie 2 a 5tys. Referat zlecił kontrolę podatkową. Kontrola nie może być zrobiona bo sprawca nie jest uchwytny. Z art. 16 kks wynika, iż opp ma wyznaczyć termin do wpłaty należności publicznoprawnej. Ja tego terminu nie wyznaczyłem , bo nie wiem jaką kwotę mu wskazać do wpłaty. Co dalej w tej sprawie, kontroli nie ma czas leci.

02 mar 2011, 15:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 cze 2009, 09:08

POSTY        10
Nie wyznaczaj żadnego terminu. Obowiązek zaplaty zaliczek na podatek dochodowy upada z 01.01.2010r. Po tej dacie podatnik jest zobowiązany zapłacić tylko kwotę wynikającą z PIT-36. Jej nie zapłacenie ( jednorazowy brak zapłaty) nie jest już wykroczeniem z art. 57 kks. Jednak nie wpłacanie w ustawowych terminach zaliczk na podatek dochodowy w 2009 jest wykroczeniem z art. 57. Moim zdaniem, jeżeli sprawca w tym przypadku złożył skuteczny czynny żal po 01.01.2010r należy go uznać, a obowiązek wpłaty zaliczek już nie istnieje i gościu nie ma żadnej zaległości w podatku dochodowym, tym samym nie ma sensu zmuszać go do zapłaty kwot, których obowiązek wpłaty wygasł.Jeśli tak zrobisz powstanie nadpłata w księgowości. Gościu wpłaci 5.000zł, a przypis będzie miał na 2.000zł. Nawet jeżeli wydano decyzję określającą należne zaliczki na podatek za 2009, upada ona z 01.01.2010r. Zatem logiczny wniosek- brak zaległości w zaliczkach, brak obowiązku zapłaty. Jeżeli czynny żal skuteczny, to sprawę masz off, jeżeli nie to mandacik z 57. Pozdrawiam :)

03 mar 2011, 09:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Oczywiście , że nie wymagam wpłaty zaliczek należnych za 2009r. Podatnik nie wpłacił i nadal jest zaległość w podatku dochodowym  wynikającym z PIT-36. Nasza IS uważa, że jeśli zwłoka jest długa ( powyżej 3 m-cy) to mimo iż jest to jedna wpłata jest to czyn z 57kks. Dlatego też napewno wzywałabym do wpłaty podatku wynikającego z PIT-u po rozliczeniu 2009r.
Pojawiły się jednak wątpliwości co do wysokości kwoty należnego podatku za 2009r.

03 mar 2011, 13:49
Amator
Własny awatar

POSTY        10
To sytuację masz trochę patową! :( Rozumując jednak a contrario, jeżeli nie jest możliwe wyznaczenie sprawcy terminu do wplaty zaległości podatkowej i nie zostanie on wyznaczony przez opp, to tym samym sprawca spełnia wszystkie przesłanki do zastosowania czynnego żalu, bowiem nie ma obowiązku wpłacić w "terminie wyznaczonym" przez organ uszczuplonej należności. Kwestia dobrego opisania tego na informacji i przeforsowania tego odstąpienia u NUS-a. Swoją drogą, na Twoim miejscu, zwróciłbym się wcześniej do komórki, z której otrzymałaś tą informację, o uzupełnienie jej o dokładną kwotę podatku podlegającą wpłacie. Jak tak często robię. Zwracam oryginał informacji komórce z adnotacją - proszę o uzupełnienie informacji o kwotę uszczuplonego podatku z uwagi na niemożność prowadzenia dalszego postępowania. Nie jesteś przecież wymiarowcem i nie do Ciebie to należy, a brak dokładnego uszczuplenia jest negatywną przesłanką prowadzenia dalszego ewentualnego postępowania. Jak tego nie zrobią - odstępujesz z braku wszystkich znamion czynu zabronionego. Bo wg. mojej IS czyn z art. 57 jest czynem uszczupleniowym. Stwierdzić zaległość podatkową = uszczuplenie podatkowe, można zrobić tylko na podstawie decyzji lub złożonej deklaracji/zeznania i zgodnie z doktryną nie można określać go na "oko", w kwocie około, nie więcej niż itp. :stop: Jeżli więc nie jest stwierdzona zaległość podatkowa (kontrola, post. podatkowe, prawomocna decyzja) to do odstąpienia z braku znamion, chyba że pójdziesz ścieżką czynnego żalu. Tobie na tym etepie i tak nie wolno wszcząć dochodzenia. A teraz kombinuj dziewczyno, co delej zrobić z tym pasztetem :lol:

04 mar 2011, 12:58
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Re: Czynny żal a wszczęcie postępowania karnego skarbowego
Jeśli chodzi o zaliczki to uznałbym skuteczność czynnego żalu. Rok podatkowy zakończony więc zaliczki straciły racje bytu. Nie wpłacał w ciągu roku, US o tym nie wiedział więc czynny żal moim zdaniem skuteczny. Co innego gdy chodzi o wpłatę z zeznania. Jest to osobny czyn zabroniony. To co zadeklarowane w PIT-36 winno być wpłacone do 30 kwietnia. Jeśli tego nie robi zaczyna naruszać prawo podatkowe zaś znamiona wykroczenia wyczerpie gdy będzie to robił uporczywie. Podzielam pogląd że przy jednorazowej wpłacie uporczywość to min. 3 miesiące. Tego zachowania  chociażby z uwagi na inny czasookres czynny żal w tym przypadku nie obejmuje. Tak więc może być w ostateczności art 57 na zadeklarowaną kwotę do zapłaty jeśli nie określono decyzją innej

29 mar 2011, 21:37

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Tak Rej, jak i Komornikus, popełniacie ten sam błąd w swych rozważaniach. Wskażcie mi przepis ustawy o pdof, który nakazuje wpłacić do 30 kwietnia podatek za poprzedni rok, powstały po "upadku bytu zaliczek".

Obowiązek zaplaty zaliczek na podatek dochodowy upada z 01.01.2010r. Po tej dacie podatnik jest zobowiązany zapłacić tylko kwotę wynikającą z PIT-36.

To co zadeklarowane w PIT-36 winno być wpłacone do 30 kwietnia.
Ustawa nie określa takiego obowiązku w żadnym swym przepisie.

30 mar 2011, 20:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 lip 2009, 19:10

POSTY        1
Dodam tylko, iż oprócz kwoty zaległości wynikającej z PIT-36 należne są jeszcze odsetki od niezapłaconych w terminie zaliczek.

30 mar 2011, 21:08
Amator
Własny awatar

POSTY        10
Do Leibowidz!
Poczytaj trochę dokładniej orzecznictwo w tej materii drogi kolego! Powstanie zobowiązania podatkowego za rok podatkowy oznacza, że z tą chwilą zobowiązanie podatkowe z tytułu zaliczek na podatek przestaje istnieć. US nie może ustalić innej wysokosci zaliczek, niż zadeklarowana oraz nie może ich egzekwować, gdyż utraciły one swój byt prawny. US może po zakończeniu roku wydać co najwyzej decyzję co do wysokości należnych odsetek za zwłokę od nie zapłaconych w terminie zaliczek. Wprawdzie nie ma przepisu prawa, który wskazywałby wprost, że powstanie zobowiązania podatkowego za rok podatkowy, powoduje wygaśnięcie zobowiązań z tytułu zaliczek, jednak normę prawną o takim brzmieniu możesz wwywieść z art. 21§3, art. 3 pkt. 3, art. 53a, art. 51§2OP w zw. z art. 45 ust. 4 ustawy o PIT. Na pewno wiesz, że każda wpłata podatnika po zakończeniu roku podatkowego (nawet przed złożeniem zeznania), będzie zaliczona przez księgowość nie na poczet zaliczek, lecz na poczet zobowiązania podatkowego za rok podatkowy.Z dniem 31.12. zobowiązanie z tytułu zaliczek traci zatem swoją odrębność prawną, a tym samym byt prawny! pije-===[ Pozdrawiam serdecznie :D

05 kwi 2011, 13:46

POSTY        969
Do Rej
Z czego wnosisz, że nie zapoznałem się z tym orzecznictwem?
Zwróć proszę uwagę, że pisałem tylko o braku obowiązku wpłaty do 30 kwietnia podatku rocznego.
Ustawa o pdof określa wyłącznie dwa terminy dla wpłaty pdof (jeśli chodzi o PIT-36):
1. w formie zaliczek do 20 dnia następnego miesiąca w ciągu roku podatkowego (art. 44 ust. 6) oraz
2. do 30 kwietnia następnego roku należy wpłacić różnicę między podatkiem należnym wynikającym z zeznania, a sumą należnych za dany rok zaliczek (art. 45 ust. 4 pkt 1). Termin ten nie dotyczy podatku rocznego.
Dlaczego?
Ano bo ustawodawca jest racjonalny i nie wyznacza dwóch różnych terminów do wpłaty tej samej kwoty. Ustawodawca racjonalnie zakłada, że podatnik postępuje zgodnie z ustawą. :rotfl:
Istnieją głównie dwa przypadki:
I. Jeżeli zaliczki przewyższają podatek roczny z zeznania, to podatnik nie musi niczego wpłacać w dniu 30 kwietnia następnego roku, ponieważ termin do wpłaty podatku rocznego w takim przypadku został już raz określony: w art. 44 ust. 6!!! W tym przypadku ustawodawca przewiduje zwrot nadpłaty.
II. Jeżeli podatek roczny przewyższa zaliczki, to jedynie różnicę, nie znajdującą pokrycia w zaliczkach, podatnik ma wpłacić do 30 kwietnia, a nie cały podatek roczny wynikający z zeznania.
I tu jest ten błąd, który popełniłeś pisząc:

Obowiązek zapłaty zaliczek na podatek dochodowy upada z 01.01.2010r. Po tej dacie podatnik jest zobowiązany zapłacić tylko kwotę wynikającą z PIT-36. Jej nie zapłacenie ( jednorazowy brak zapłaty) nie jest już wykroczeniem z art. 57 kks. Jednak nie wpłacanie w ustawowych terminach zaliczek na podatek dochodowy w 2009 jest wykroczeniem z art. 57

Z postu DominikiM nie wynika, z jakim przypadkiem mamy tu do czynienia, z I czy II.
Jeżeli I, to tak jak napisałeś, wykroczenie dotyczy jedynie zaliczek i w ewentualnym zarzucie należy wskazać naruszenie normy art. 44 ust. 6. Podkreślić tu należy, że do zarzutu przyjmujemy sumę zaliczek, a nie podatek wynikający z zeznania!!! SN zauważył przecież, że moment popełnienia czynu z 57 to moment upływu terminu ustawowego, i co po tym terminie się dzieje z należnością podatkową jest bez znaczenia dla samego wykroczenia.
Jeżeli natomiast jest to przypadek II to czyn polega na uporczywym nie wpłacaniu w terminie zaliczek i różnicy, zatem w zarzucie należy powołać oba przepisy ustawy o pdof.

Reasumując, jak się zapewne już domyślasz, nie zapłacenie kwoty wynikającej z PIT-36 nie jest wykroczeniem z art. 57 nie z powodu jednorazowości, a z powodu braku ustawowego terminu do wpłaty.
Serdeczności. Leibowitz :piwo:

06 kwi 2011, 22:38

POSTY        969
DominikaM                    

Napiszcie proszę co zrobilibyście w następującej sprawie .
Sprawca złożył czynny żal informując, iż w 2009r. nie wpłacał w terminie zaliczek na podatek dochodowy za 2009r. z powodu kłopotów finansowych ( wpłacił tylko styczeń, choć z danych US wynika że za styczeń też nie wpłacił). Do zawiadomienia załączył PIT-36, z którego nie wynika, wysokość zaliczek jakie powinien wpłacać w 2009r. ( wpisał tylko zaliczke za I, tę którą rzekomo  wpłacił ), za to wynika po rozliczeniu roku podatek do wpłaty 2tys., który nie został wpłacony. Przekazałem wniosek do Ref. Podatku doch., referat wezwał X z dokumentami i przekazał mi notatkę z której wynikają zaliczki za I-XI, nie rozliczono zaś podatku z PIT-36 za cały rok , kiedy wystąpiłem o uzupełnienie, bo w mojej ocenie do wpłaty będzie nie 2 a 5tys. Referat zlecił kontrolę podatkową. Kontrola nie może być zrobiona bo sprawca nie jest uchwytny. Z art. 16 kks wynika, iż opp ma wyznaczyć termin do wpłaty należności publicznoprawnej. Ja tego terminu nie wyznaczyłem , bo nie wiem jaką kwotę mu wskazać do wpłaty. Co dalej w tej sprawie, kontroli nie ma czas leci.

Nie wiem, czy nie za późno, ale spróbuję rozebrać ten przypadek.
Z danych podanych przez DominikaM wynika (a jednak!), że pan X w PIT-36 wykazał podatek roczny 2.000 zł. Nie wskazał kwot zaliczek w ciągu roku (poza styczniem). W toku czynności sprawdzających ustalono zaliczki za I-XI w kwocie 5.000 zł. Jak rozumiem są to zaliczki za cały rok, bo zaliczka za listopad obejmuje zaliczkę za grudzień. Nie ustalano w czynnościach sprawdzających podatku rocznego, bo ten został zeznany przez pana X. (Zatem jest to I przypadek z postu wyżej.)

Uwzględniając treści zawarte w moim poprzednim poście oraz jeżeli powyższe ustalenia są prawidłowe, to:
Pan X na podstawie art. 44 ust. 6 pdof miał obowiązek wpłacić w okresie od 20 lutego do 20 grudnia 2009 roku 5.000 zł w zaliczkach, na konto urzędu. Obowiązek ten naruszył, to jest nie wykonał go.
Jak słusznie zauważył Rej, wedle orzecznictwa, zaliczki te utraciły byt z dniem 1 stycznia 2010 roku. Jednakże utrata bytu nastąpiła już po terminie ustawowym do wpłaty, co dla zaistnienia samego wykroczenia, polegającego na uporczywym nie wpłacaniu w terminie ustawowym 5.000 zł zaliczek we wskazanym wyżej okresie, jest zupełnie bez znaczenia (orzeczenie SN z 2008 roku w słynnej sprawie elbląskiej).

Jeżeli pan X złożył czynny żal przy PIT-36, to warunkiem do odstąpienia z art. 16 jest uiszczenie w wyznaczonym terminie wymagalnej należności podatkowej.  Wobec utraty bytu zaliczek, tą wymagalną należnością pozostaje 2.000 zł podatku rocznego (dla którego notabene ustawodawca nie określa terminu do wpłaty, ponieważ termin ten został już raz wyznaczony: dla zaliczek). Zatem tylko tę kwotę musiałby wpłacić pan X chcąc skorzystać z czynnego żalu.

Jednakże na dzień 2 marca 2011 roku, jeśli postępowanie karne skarbowe nie zostało wszczęte przeciwko panu X wcześniej, to wykroczenie przedawniło się 31 grudnia 2010 roku.
I na tym etapie to byłoby na tyle.

07 kwi 2011, 20:58
Amator
Własny awatar

POSTY        10
No i po problemie! :P Mądrego człowieka, aż miło poczytać :piwo:

08 kwi 2011, 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]