Teraz jest 07 wrz 2025, 21:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
odpowiedzialność na gruncie ustawy o podmiotach zbiorowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Stan faktyczny przedstawia się nastepująco: postawiono gł. księgowej w spółce jawnej zarzyt z art. 56 par. 2 kks ( dpo) . Moim zdaniem reżim odpowiedzialności podmiotów zbiorowych nie dotyczy spółki jawnej i ustawy tej nie należy stosować.
Sprawa II. Z wniosku wynika, iż Szkoła wpłaciła podatek wg PIT-4  10 dni po terminie w kwocie 11.000zł. Czy w Waszej opinii należy stosować ustawę o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych.
Rozumiem , że jeżeli sprawca przestepstwa składa wniosek o dpo uwzgledniony prze US, to nie  stosuje się przepisów o odpowiedzialności posiłkowej.
Z góry dziekuje za odpowiedż. POZDRAWIAM

04 kwi 2007, 10:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Miałam podobne dochodzenie gdzie księgowy szkoły nie składał PIT-4, PIT-11 i nie wpłacał zaliczek. Nie zastosowałam ustawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych bo szkoła była jednostką budżetową jednostki samorządu terytorialnego, a art. 2 ust. 1 tej ustawy wyłącza taką jednostkę z kręgu podmiotów zbiorowych.
Tak samo nie miałaby tu zastosowanie odpowiedzialność posiłkowa szkoły (art. 25 kks). Chyba że w twoim przypadku to szkoła prywatna?
Myślę że spółka jawna jest podmiotem zbiorowym z art. 2 ust. 1 tj. jest jednostką organizacyjną, której odrębne przepisy przyznają zdolność prawną.
Jeżeli jest wniosek o dpo i wpłacono karę grzywny to nie ma sensu stosować odpowiedzialności posiłkowej. Jeśli było już wydane postanowienie w tej sprawie to należałoby je uchylić

04 kwi 2007, 10:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2007, 20:32

POSTY        11
Jeżeli chodzi o spóźnienie 10 dniowe we wpłacie podatku to moim skromnym zdaniem należałoby się zastanowić czy wszczynać taką sprawę, a jeżli została już wszczęta czy jej nie umorzyć, zwłaszcza jeżeli wpłata nastąpiła przed przekazaniem informacji do komórki ks. czyżby w moim urzędzie panował zbytni liberalizm?...

04 kwi 2007, 18:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
dzięki Ogórek. Słuszne uwagi , po przeanalizowaniu, masz rację.
Odnośnie 10 dni też się zastanawiałam, ale przy drobnych kwotach na wykroczenie wystawiamy mandaty za kilka dni opóźnienia, a tu odstąpić od wsczęcia bo przestępstwo i tylko 10 dni.Byłoby niesprawiedliwie wobec tych co płacą mandat.

05 kwi 2007, 09:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]