Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Nadzór prokuratora w postępowaniu o wykroczenie skarbowe 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Nadzór prokuratora w postępowaniu o wykroczenie skarbowe
Napiszcie proszę o nadzorze prokuratora w sprawie karnej skarbowej o wykroczenie skarbowe w związku z powołaniem biegłych lekarzy psychiatrów. Z przepisów wynika, iż wniosek o przedłużenie okresu dochodzenia składa się nie do IS, ale właśnie do prokuratora.Interesuje mnie kwestia innych czynności w tym wniesienie aktu oskarżenia,( czy zatwierdza go prokurator i on wnosi do sądu), czy US sam wnosi bezpośrednio do sądu, tak jak to jest w sprawach o wykroczenie bez powoływania biegłych lekarzy psychiatrów. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii. Prowadzę pierwszą taką sprawę.

12 lis 2010, 13:42

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Kpk:

Art. 79.
§ 1. W postępowaniu karnym oskarżony musi mieć obrońcę, jeżeli:
1) jest nieletni,
2) jest głuchy, niemy lub niewidomy,
3) zachodzi uzasadniona wątpliwość co do jego poczytalności.
4) (uchylony).
§ 4. Jeżeli w toku postępowania biegli lekarze psychiatrzy stwierdzą, że poczytalność
oskarżonego zarówno w chwili popełnienia zarzucanego mu czynu, jak i
w czasie postępowania nie budzi wątpliwości, udział obrońcy w dalszym postępowaniu
nie jest obowiązkowy. Prezes sądu, a na rozprawie sąd, może
wówczas cofnąć wyznaczenie obrońcy.

W przypadku określonym w art. 79 § 4 kpk nadzór prokuratora przestaje być obligatoryjny (tako rzecze komentator). W takim przypadku w prowadzonym przeze mnie postępowaniu prokurator wycofał swój nadzór i akcik sporządziłem i wniosłem sam. :lol:

12 lis 2010, 20:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Ja złożyłam do prokuratora wniosek o powołanie biegłych lekarzy psychiatrów. I czekam. Napisz proszę  w jaki sposób prokurator w twojej  sprawie  wycofał nadzór. jak to wyglądało w praktyce.

12 lis 2010, 21:20
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Załącznik:
1288882604_by_Piotrek1006_500.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

13 lis 2010, 00:20

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Przejrzałem akta (bo to dawno było) i muszę sprostować swój post.
Prokurator nie wycofał nadzoru, bo nie objął nim postępowania. W odpowiedzi na mój wniosek o powołanie biegłych psychiatrów wydał postanowienie o ich powołaniu, a sprawę wpisał do rejestru pomocniczego (nie na DS). Po wydaniu opinii psychiatrycznej, z której wynikało, że delikwent jest i był poczytalny, prokurator odesłał akta (z opinią i rachunkami wystawionymi na US :wysmiewacz: ) bez żadnych dyspozycji. Oczywiście przy powołaniu biegłych wystąpił do sądu o wyznaczenie obrońcy, a po otrzymaniu opinii - o cofnięcie obrońcy, na podstawie 79 par. 4 kpk.

16 lis 2010, 21:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
Miałam identyczną sytuacje tj. prokurator wydał postanowienie o powołaniu biegłych, a po wydanej opinii przez biegłych zwrócił akta. I później już sama napisałam akt oskarżenia :)

17 lis 2010, 07:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Dzięki serdeczne. Też tak uważałam, ale szukałam potwiedzenia.

17 lis 2010, 10:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]