Stawka sankcyjna w ryczałcie a postępowanie k.k.s.
Autor
Treść postu
Mam pytanie odnośnie stawki sankcyjnej, ale w ryczałcie. Jest wydana decyzja w sprawie określenia zobowiązania w zryczałtowanym podatku dochodowym od przychodów ewidencjonowanych, w której zastosowano 5-krotną stawkę ryczałtu (sankcyjną). Jakie przyjąć w tym przypadku uszczuplenie podatku wg KKS: należny podatek do zapłaty, który należałoby wtedy samemu wyliczyć czy należny podatek do zapłaty wg stawki sankcyjnej?
09 kwi 2010, 13:47
Sankcja z VAT a postępowanie karne skarbowe w świetle orzecz
Jako, że można sprawcy zarzucać jedynie czyn obejmowany jego zamiarem, to do zarzutu wliczamy wyłącznie uszczuplenie według stawki podstawowej. Ponieważ to jest właśnie ta kwota, od zadeklarowania, lub uiszczenia której, uchylił on się. (A nie jej pięciokrotność). Rzekłem.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
09 kwi 2010, 15:37
To uszczuplenie według stawki podstawowej powinnam sama sobie wyliczyć?
13 kwi 2010, 07:24
U mnie robi to osoba, która kieruje wniosek o ukaranie.
13 kwi 2010, 08:06
To tylko we wniosku o ukaranie podaje kwotę uszczplenia wg stawki podstawowej czy robi jeszczę jakąc analizę do tego gdzie wylicza ten podatek?
13 kwi 2010, 09:34
My wyliczamy sobie sami: przychód x stawka podatku = uszczuplenie
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
13 kwi 2010, 13:32
Dziękuję za podpowiedzi. Przydadzą się.
14 kwi 2010, 08:49
A czy nie jest to przypadkiem (w sytuacji zastosowania art. 17 ustawy o zryczałtowanym podatku... oraz KKS) podwójna sankcja? I jak to się ma do tego, że sankcja owszem powinna być, ale jeden raz...? Analogicznie jest z nieujawnionymi źródłami, sankcją z VAT (art. 109).Natomiast ustawodawca w art. 111 ustawy o VAT (w sytuacji braku kasy rejestrującej) już wyraźnie wskazał - tylko jedna sankcja - osoby fizyczne z KKS,pozostali podatnicy - z ustawy.
14 kwi 2010, 10:19
Słuszna uwaga. Niestety TK wskazał na razie niedopuszczalność podwójnego karania tylko przy sankcji z ustawy o VAT (tj. z Kks i z VAT). Świadczy to o krótkowzroczności podmiotu kierującego zapytanie w tej sprawie do TK. Musi nie znał ustawy o ryczałcie i pdof (a przynajmniej w częściach o podatku sankcyjnym).
14 kwi 2010, 19:51
Wprawdzie to nie sankcja, ale zapytam w tym wątku. Zastanawiam się nad kwalifikacją prawną, mianowicie była kontrola a następnie postępowanie podatkowe i wydana decyzja. Decyzją określono podatnikowi stawkę ryczałtu 17%(był na 5,5%), poniewaz wykonywał usługi na rzecz jednego podmiotu. Powstał należny ryczałt do zapłaty w kwocie 7350,00zł. Macie takie sprawy? Jeżeli tak to jak je kwalifikujecie?