Teraz jest 07 wrz 2025, 18:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Kks a małżonkowie 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
Post Kks a małżonkowie
Co robicie w sytuacji kiedy macie do wszczęcia postępowanie karno skarbowe? Zawiadomienie dotyczy małżonków. w złożonym zeznaniu (PIT-36) zaniżyli dochody, a konkretnie dochody z tytułu najmu. W pierwotnie opodatkowanym zeznaniu dochody z tego tytułu zostały opodatkowane przez męża. Po przeprowadzonej kontroli okazało się, że nie zostało złożone oświadczenie dotyczące opodatkowania dochodów przez jednego z małżonków. Wobec tego każdy z nich powinien opodatkować połowę dochodów uzyskanych  z najmu. Ponadto w toku kontroli ujawniono, że dochody zostały zaniżone. Ustalono, że mąż musiał opodatkować uzyskane dochody z najmu VAT-em (w roku poprzedzającym był VAT-owcem i prowadził działalność, zlikwidował ją).
Ja bym na pewno wszczęła postępowanie wobec męża. I zastanawiam się, co z zoną. A co wy robicie w takim przypadku?

24 maja 2010, 12:41

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Kks a małżonkowie
Bez decyzji podatkowej - nie razbieriosz.
A jeśli była korekta zeznania - art. 16a , ha ha ha ha ... :rotfl:

24 maja 2010, 14:52
Zaawansowany

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
Post Kks a małżonkowie
nie napisałam,
- podatnicy zlożyli zeznanie podatkowe, dochody z najmu do opodatkowania wykazal maz,
- przeprowadzono kontrolę podatkową,
- wydano decyzje:  w zakresie podatku dochodowego (zasady ogólne) decyzja została wydana na dwoje małżonków - jest już prawomocna  w zakresie VAT-u decyzja została wydana na małżonka - tez już jest prawomocna.  
Zaległość nie została uiszczona.

24 maja 2010, 15:02
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Kks a małżonkowie
A zeznanie dotyczyło którego roku i jakich kwot? Nie przedawniła sie już czasem karalność? Bo jeżeli nie, to ja bym wszczęła na obu - mąż dwa zarzuty, żona jeden.

25 maja 2010, 07:04

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Kks a małżonkowie
A czy przypadkiem pierwotne zeznanie PIT-36 nie było zeznaniem wspólnym małżonków?
Jeśli tak, to wykazanie w zeznaniu (zaniżonego) przychodu po stronie męża, żony czy też po połowie dla każdego z nich, nie wywołuje skutku uszczuplenia. Średnio zdolny adwokat w sądzie poradziłby sobie z zarzutem w tej części bez problemu. :zeby:
Tu można by powalczyć tylko w części nie ujawnionego przychodu :D
Stawiałbym na pewno zarzut mężowi co do całości uszczuplenia (w PIT i VAT), wynikającego z nie wykazanego w zeznaniu przychodu.
Co do żony to spróbowałbym ustalić jej współudział i w zależności od okoliczności zarzut (tylko PIT z nie wykazanego przychodu), albo odstąpienie, np. uwzględniające znikomość szkodliwości, stopień zawinienia, albo inne takie.

Oczywiście przy założeniu, że nie nastąpiło przedawnienie :piwo:

26 maja 2010, 17:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]