Teraz jest 07 wrz 2025, 21:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Czas i miejsce popełnienia czynu zabronionego 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Post Czas i miejsce popełnienia czynu zabronionego
Ostatnimi czasy sąd przestał (wcześniej jakoś nie miał z tym problemu) odnajdywać w terści złożonych aktów oskarżenia/wnioskach o dpo informacji o miejscu i czasie zarzucanego czynu, wydając zarządzenia o zwrocie aktów/wniosków do uzupełnienia.

Żeby nie iść z sądem "na udry", wolałem maksymalnie "uczytelnić" przekazywane akty/wnioski poprzez wyszczególnienie -

Miejsce popełnienia czynu zabronionego:
Czas popełnienia czynu zabronionego:

Wcześniej pisałem, że "za okres taki i taki, nie wpłacał tu i tam", ale teraz, w takiej formie zaczynam poważnie rozmyślać :), stąd zapytanie jak umiejscowilibyście w czasie i przestrzeni poniższe:

1. Uporczywe niewpłacanie w terminie VAT za III.2009 r., IV.2009 r., VII.2009 i IX.2009 r.
2. Niewpłacanie zaliczek na PIT za okres styczeń-maj 2009 r., sierpień-grudzień 2009 r., styczeń 2010 r.
3. Nieskładanie w warunkach czynu ciągłego, informacji na podatek od nieruchomości za lata 2007-2009 r.

24 maja 2010, 10:40
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Czas i miejsce popełnienia czynu zabronionego
Ja i w a.o. i dpo piszę .....któremu postawiono zarzut, że
1. działając w okresie 25.04.2009-25.12.2009 w ...- siedziba US
2 działając w okresach ... w  siedziba US
3 - podatek od nieruchomości  - informacje są składane raz w roku do 15. stycznia, moim zdaniem nie będzie tutaj czynu ciągłego, może być art 37 - aj!!. Ja uważam, że art 54 może mieć zastosowanie tylko po nabyciu nieruchomości, potem składanie kolejnych informacji  zasadniczo nic nie zmienia, trudno więc mówić o uchylaniu się od opodatkowania, więc ewentualnie art 56 par 4, art 57 par 1. Tutaj miejscem popełnienia czynu będzie siedziba organu gminy - bo tam deklaracja nie została złożona w terminie  i nie został zapłacony podatek.

24 maja 2010, 11:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]