Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Art. 11 par. 1 k.k.s. a wymierzony mandat 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Post Art. 11 par. 1 k.k.s. a wymierzony mandat
W 2007 r. Urząd Skarbowy nałożył na podatnika mandat za nieterminowe złożenie zeznania. Mandat został przyjęty, a że nie uregulowano go w terminie wystawiono tytuł wykonawczy. W ramach czynności egzekucyjnych spisano protokół, z którego wynika, że ukarany uczy się w szkole specjalnej, jest na utrzymaniu rodziców i posiada II grupe inwalidzką - upośledzenie umysłowe.

1. Czy zasadnym było wymierzenie mandatu (nie byłem przy tym, nie wiem jak ono wygladało)?
2. Jeżeli zasadnym nie było, to czy można uchylić mandat na wniosek ukaranego (termin 7 dniowy dawno minął) lub z urzędu?
3. Jeżeli o uchylenie mandatu wystapic może organ mandatowy, to jakich dokumentów zarządać od ukarnej (nie jestem biegłym, by móc ocenić, że rodzaj niepełnosprawności nie pozwalał ukaranemu rozpoznać znaczenia czynu lub kierować swoim postępowaniem)?

Przedawnienie nie wchodzi w grę, bo ukarana ma obecnie nadpłatę i jest z czego ściągnąć mandat.

14 maja 2010, 12:30

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Art. 11 par. 1 k.k.s. a wymierzony mandat
Czy zasadnym było wystawienie mandatu mogą ustalić wyłącznie biegli psychiatrzy. Jawi się pytanie: w jakim trybie ich powołać? Czy w trybie art. 140 kks?

Art. 140.
§ 1. Prawomocny mandat karny podlega niezwłocznie uchyleniu, jeżeli karę
grzywny nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie
skarbowe. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w terminie zawitym
7 dni od daty przyjęcia mandatu lub z urzędu.

Termin 7 dniowy wydaje się być przewidziany tylko dla ukaranego. Dla postępowania z urzędu terminu tu nie widzę.
No oczywiście poza niezwłocznością od momentu ustalenia, że zachodzi przesłanka z art. 11 § 1 kks :nonono:

Ewentualnie, jeśli Ci powyższe nie odpowiada, to może zostawić to MinFinowi w trybie art. 141 kks? :wysmiewacz:

14 maja 2010, 16:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]