Teraz jest 07 wrz 2025, 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Przedawnienie karalności z art. 56 §2 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2008, 22:03

POSTY        7
Post Przedawnienie karalności z art. 56 §2
Pytanie:

Kiedy wg Was przedawniła się karalność czynu z art. 56 §2 KKS popełnionego w X i XI 2003 r?

Wskazówki do odpowiedzi:

1. Przestępstwo zostało ujawnione pod koniec 2008 r., wtedy też rozpoczęło się postępowanie KS
ale...
2. W 2003 roku obowiązywał KKS po zmianie z 24 lipca 2003 r., który w art. 44. § 1. mówił, że:
Karalność przestępstwa skarbowego ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat:
1) 3 - gdy przestępstwo skarbowe jest zagrożone karą grzywny lub karą ograniczenia wolności,

a

obecny KKS mówi, że:

Art. 2. § 1. Czyn zabroniony uważa się za popełniony w czasie, w którym nastąpiło  zachowanie sprawcy, chyba że kodeks stanowi inaczej.
§ 2. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy.

Pytanie szczegółowo:

Czy wg Was (po zapoznaniu się ze wskazówkami) karalność ustała z końcem roku 2006 czy też 2008?

Artur

28 mar 2010, 08:28

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Nic nie napisałeś o ustawowym terminie płatności dla uszczuplonych kwot, co z uwagi na treść art 44 § 3 Kks:

W wypadkach przewidzianych w § 1 lub § 2 bieg przedawnienia przestępstwa skarbowego polegającego na uszczupleniu lub narażeniu na uszczuplenie należności publicznoprawnej rozpoczyna się z końcem roku, w którym upłynął termin płatności tej należności.  (...)

ma zasadnicze znaczenie.
Ponadto przepisy wprowadzające nowelę Kks z 2005 roku (art. 10 ustawy z 28 lipca 2005 r. o zmianie Kks) jednoznacznie stwierdzają, że przestępstwa i wykroczenia skarbowe, które się nie przedawniły przed wejściem w życie noweli, przedawniają się według przepisów nowych. Wyłącza to działanie art. 2 § 2 Kks w tym zakresie.

28 mar 2010, 09:19
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7

Ponadto przepisy wprowadzające nowelę Kks z 2005 roku jednoznacznie stwierdzają, że przestępstwa i wykroczenia skarbowe, które się nie przedawniły przed wejściem w życie noweli, przedawniają się według przepisów nowych. Wyłącza to działanie art. 2 § 2 Kks w tym zakresie.

Masz ten przepis?

28 mar 2010, 10:07

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
art. 10 ustawy z dn. 28.07.2005 (Dz.U. nr 178, poz.1479):

Art. 10.
Przepisy niniejszej ustawy o przedawnieniu stosuje się także do czynów popełnionych
przed jej wejściem w życie, chyba że termin przedawnienia już upłynął.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0051781479

28 mar 2010, 10:11
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Dzięki!
O to mi chodziło :)

28 mar 2010, 10:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]