A dlaczego nie? Jeżeli osoba sporządzająca deklarację i ją podpisująca nie jest osobą właściwą do jej złożenia, a nie ma wyznaczonej osoby odpowiedzialnej w urzędzie gminy (miasta i gminy) za dokonywanie takich czynności to wg. mnie nie ma przeszkód aby wezwać wójta (burmistrza) skoro to on odpowiada za właściwe funkcjonowanie urzędu.
16 gru 2009, 08:23
Złożenie deklaracji VAT-7 po terminie
za złożenie PCC-3 po terminie kwalifikuję z art. 56 § 4 kks, a jakby miało się przedwanić , to kwalifikuję z 54 § 3 kks
16 gru 2009, 14:47
A ja, jak się ma przedawnić, organizuję zwłoki i robię z tego morderstwo
Ludzie, kto to słyszał, żeby kwalifikacja czynu zależała od jakichś terminów, choćby nawet procesowych???
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
16 gru 2009, 20:55
Leibowitz
Ludzie, kto to słyszał, żeby kwalifikacja czynu zależała od jakichś terminów, choćby nawet procesowych???
Dobry pomysł Napisz tylko czy ogłaszacie przetarg, czy zakup "z wolnej ręki". A może tak oszczędnościowo za zwłoki robi teściowa, któregoś z kolegów? - to połączenie przyjemnego (brak teściowej) z pożytecznym (kolejny punkt w hiperrankingu NUS-ów)
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
16 gru 2009, 22:38
ziko
Nie jestem karnistą i mam pytanie. Czy jest podstawa prawna do ukrania podatnika, kóry mimio wezwań nie składa dekalracji VAT-7 a my nie wiemy czy z tych deklaracji będzie jakieś zobowiązanie czy nie (bardzo często chodzi o deklaracje "zerowe" bądź z rozliczenia wynika kwota nadyżki do przeniesienia? W wymiarze czasami braku już środków żeby zdopingować takich podatników - nielicząc wykreślenia oczywiście - ale tym też często się nie przejmują. Dziękuje z góry za pomoc
przyznam że ja w ostatnio zacząłem stosować kwalifikację z 56 kks i zanim posypią się na mnie gromy to chciałbym napisać dla czego. Otóż 56 kks ma jedno istotne znamię w stronie przedmiotowej o którym często się nie pamięta. Otóż należy mieć na względzie, iż ustawodawca nie penalizuje złożenia deklaracji po terminie . Złożenie deklaracji po terminie jest karalne tylko wtedy, gdy najpierw nastąpi uprzednie ujawnienie podstawy lub przedmiotu opodatkowania. W podatku vat przedmiotem opodatkowania jest dokonywanie czynności sprzedaży towarów i usług, a podatnik ujawnia ten przedmiot w deklaracji VAT-R. W oparciu o powyższe nie widzę przeszkód do stosowania 56 par 4 (ewentualnie z 6 par 2)
Dodano: 16 Gru 2009 11:05 pm
Klatka
za złożenie PCC-3 po terminie kwalifikuję z art. 56 § 4 kks, a jakby miało się przedwanić , to kwalifikuję z 54 § 3 kks
Chciałoby się powiedzieć: Boże Ty to widzisz i nie grzmisz!
17 gru 2009, 00:02
supersaper
Leibowitz
Dobry pomysł Napisz tylko czy ogłaszacie przetarg, czy zakup "z wolnej ręki". A może tak oszczędnościowo za zwłoki robi teściowa, któregoś z kolegów? - to połączenie przyjemnego (brak teściowej) z pożytecznym (kolejny punkt w hiperrankingu NUS-ów)
Hołduję zasadzie: chcesz, by było zrobione dobrze - zrób to sam. Żadne przetargi nie wchodzą w grę
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę