Orzeczenie SO można oczywiście kasować;-))), jeżeli SO nie pojmuje istoty sprawy, to może SN mu pomoże wyczyny Twojego SO są kolejnym argumentem za tym, żeby nie domagać się od podatnika złożenia deklaracji po terminie, tylko pójść do niego na kontrolę
Racja. Tylko jakoś nie bardzo widzę żeby PG albo RPO rwali się do kasowania postanowienia wydanego przez SO w sprawie o wykroczenie skarbowe... Bo my sami z siebie to po wydaniu przez SO postanowienia to możemy przecież co najwyżej
27 wrz 2009, 18:52
Art. 54 k.k.s. a SD-3
Zapytaj karnistę z US w Elblągu jak to się robi; ostatnie orzeczenie SN w sprawie o wykroczenie z art 57 to Jego zasługa
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
28 wrz 2009, 17:19
Art. 54 k.k.s. a SD-3
W przypadku podatku vat sytuacja jest o tyle szczególna, że istotnie podatnik składając VAT-R ujawnia przedmiot opodatkowania. Przedmiotem opodatkowania są określone stany faktyczne lub prawne z którymi prawo wiąże obowiązek podatkowy. np uzyskanie przychodów , posiadanie majątku, czy (jak w Vat) sprzedaż towarów. Podatnik ujawnia zatem przedmiot opodatkowania. Do tego obydwie przesłanki zawarte w art. 56 par 4 połączone są funktorem dysjunkcji "bądź" co oznacza, iż spełnienie jednej z przesłanek jest wystarczające do wypełnienia znamion czynu zabronionego. Osobiście jednak bardzo rzadko zgadzam się wymiarom na prowadzenie postępowań o zaniechanie złożenia w terminie deklaracji Vat -7 , bo uważam że najpierw powinny być wyczerpane możliwości w postępowaniu podatkowym (wszczęcie postępowania i wydanie decyzji), kks nie ma wyręczać wymiarowców w robocie
29 wrz 2009, 16:08
Art. 54 k.k.s. a SD-3
Leibowitz
Zapytaj karnistę z US w Elblągu jak to się robi; ostatnie orzeczenie SN w sprawie o wykroczenie z art 57 to Jego zasługa
Jaką formę ma to orzeczenie? Bo w uchwałach nie mogę znaleźć. Postanowienie? Może jakaś sygnaturka akt? Będę wdzięczny.
29 wrz 2009, 20:28
Art. 54 k.k.s. a SD-3
Nie jestem pewien czy to, to ale chyba chodzi o postanownie SN z 03.10.2008 r. III KK 176/08.
30 wrz 2009, 08:22
Art. 54 k.k.s. a SD-3
szept
Nie jestem pewien czy to, to ale chyba chodzi o postanownie SN z 03.10.2008 r. III KK 176/08.
dokładnie to
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę