Teraz jest 07 wrz 2025, 21:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Art. 54 k.k.s. a SD-3 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Post Art. 54 k.k.s. a SD-3
Leibowitz                    

Orzeczenie SO można oczywiście kasować;-))), jeżeli SO nie pojmuje istoty sprawy, to może SN mu pomoże :wysmiewacz:
wyczyny Twojego SO są kolejnym argumentem za tym, żeby nie domagać się od podatnika złożenia deklaracji po terminie, tylko pójść do niego na kontrolę :rotfl:

Racja. Tylko jakoś nie bardzo widzę żeby PG albo RPO rwali się do kasowania postanowienia wydanego przez SO w sprawie o wykroczenie skarbowe... Bo my sami z siebie to po wydaniu przez SO postanowienia to możemy przecież co najwyżej  :mur:

27 wrz 2009, 18:52

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Zapytaj karnistę z US w Elblągu jak to się robi; ostatnie orzeczenie SN w sprawie o wykroczenie z art 57 to Jego zasługa :brawa:

28 wrz 2009, 17:19
Zaawansowany

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
W przypadku podatku vat sytuacja jest o tyle szczególna, że istotnie podatnik składając VAT-R ujawnia przedmiot opodatkowania. Przedmiotem opodatkowania są określone stany faktyczne lub prawne z którymi prawo wiąże obowiązek podatkowy.  np uzyskanie przychodów ,  posiadanie majątku, czy (jak w Vat) sprzedaż towarów. Podatnik ujawnia zatem przedmiot opodatkowania. Do tego obydwie przesłanki zawarte w art. 56 par 4 połączone są funktorem dysjunkcji "bądź" co oznacza, iż spełnienie jednej z przesłanek jest wystarczające do wypełnienia znamion czynu zabronionego. Osobiście jednak bardzo rzadko zgadzam się wymiarom na prowadzenie postępowań o zaniechanie złożenia w terminie deklaracji Vat -7 , bo uważam że najpierw powinny być wyczerpane możliwości w postępowaniu podatkowym (wszczęcie postępowania i wydanie decyzji), kks nie ma wyręczać wymiarowców w robocie

29 wrz 2009, 16:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 wrz 2009, 21:32

POSTY        3
Leibowitz                    

Zapytaj karnistę z US w Elblągu jak to się robi; ostatnie orzeczenie SN w sprawie o wykroczenie z art 57 to Jego zasługa :brawa:

Jaką formę ma to orzeczenie? Bo w uchwałach nie mogę znaleźć. Postanowienie? Może jakaś sygnaturka akt? Będę wdzięczny.

29 wrz 2009, 20:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Nie jestem pewien czy to, to ale chyba chodzi o postanownie SN z 03.10.2008 r. III KK 176/08.

30 wrz 2009, 08:22

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
szept                    

Nie jestem pewien czy to, to ale chyba chodzi o postanownie SN z 03.10.2008 r. III KK 176/08.

dokładnie to

30 wrz 2009, 20:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2