umorzenie grzywny nałożonej mandatem karnym na podstawie kks
Autor
Treść postu
W grudniu 2008r. nałożyłam na sprawcę wykroczenia z kks grzywnę, sprawca mandat przyjął. W związku z tym, że nie uiścił grzywny wszczęte zostało postępowanie egzekucyjne. W kwietniu wpłynęło na Stanowisko d/s karnych skarbowych pismo sprawcy z prośbą o umorzenie grzywny bądź odroczenie terminu płatności. Co należy zrobić w przedmiotowym przypadku. Proszę o pomoc.
30 kwi 2009, 09:02
Charakter grzywny wymierzonej w drodze mandatu karnego kredytowanego za wykroczenia skarbowe nie spełnia kryteriów niepodatkowej należności budżetu państwa zdefiniowanej w art. 2 § 2 OP i w związku z tym nie mają do niej zastosowania przepisy działu III OP, w tym art. 47 i art. 67 normujące ulgi w zapłacie zobowiązań podatkowych. I tyle :piwo:
Ostatnio edytowano 30 kwi 2009, 09:46 przez kornik2, łącznie edytowano 1 raz
30 kwi 2009, 09:45
Jeżeli ukaranemu nie chodziło o uchylenie mandatu (art. 140 k.k.s.), a wszystko wskazuje na powołanie sie na przepisy OP, to nie ma problemu - art. 165a OP - postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania (KORNIK2), no chyba, że uznać pismo podatnika, za wszczynające postepowanie, to wtedy art. 208 OP - decyzja o umorzeniu postępowania.
30 kwi 2009, 10:40
sprawdź art. 42 ustawy o finansach publicznych. Da mihi factum, dabo tibi ius. A wy od razu umarzać postępowanie... . Pozdrawiam majowo.
30 kwi 2009, 10:49
Odpisanie zaległości z tyt. kary grzywny wymierzonej w drodze mandatu karnego kredytowanego może zostać umorzone zgodnie z art 51 k.k.s par. 3, gdy w przedmiotowej sprawie od nałożenia kary upłynął okres trzech lat. Pozdrawiam.
przepisy k.k.s normują zasady umarzania nałożonych kar a nie przepisy ordynacji. :piwo:
30 kwi 2009, 11:23
umorzenie wykonania kary grzywny nałożonej w formie mandatu kredytowanego, dopiero po 3 latach od jego uprawomocnienia, chyba że sprawca wcześniej umrze. Ja po trzech latach zgodnie z kkw, wysyłam do sądu i to sąd wydaje stosowne postanowienie. Jeżeli ukarany nie może zapłacić w całości, to może "umówić się z poborcą i wpłacać mu w ratach. Zadnych ulg w splacie w formie postanowien.
06 cze 2009, 15:40
Kornello
Ja po trzech latach zgodnie z kkw, wysyłam do sądu i to sąd wydaje stosowne postanowienie.
A jak to się ma do
Art. 187. § 2. Wykonanie prawomocnych mandatów karnych, o których mowa w art. 138 § 1 pkt 2, następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
?
Przecież
Art. 59. § 1. Postępowanie egzekucyjne umarza się: 1) jeżeli obowiązek został wykonany przed wszczęciem postępowania, 2) jeżeli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał, 3) jeżeli egzekwowany obowiązek został określony niezgodnie z treścią obowiązku wynikającego z decyzji organu administracyjnego, orzeczenia sądowego albo bezpośrednio z przepisu prawa, 4) gdy zachodzi błąd co do osoby zobowiązanego lub gdy egzekucja nie może być prowadzona ze względu na osobę zobowiązanego, 5) jeżeli obowiązek o charakterze niepieniężnym okazał się niewykonalny, 6) w przypadku śmierci zobowiązanego, gdy obowiązek jest ściśle związany z osobą zmarłego, 7) jeżeli egzekucja administracyjna lub zastosowany środek egzekucyjny są niedopuszczalne albo zobowiązanemu nie doręczono upomnienia, mimo iż obowiązek taki ciążył na wierzycielu, 8) jeżeli postępowanie egzekucyjne zawieszone na żądanie wierzyciela nie zostało podjęte przed upływem 12 miesięcy od dnia zgłoszenia tego żądania, 9) na żądanie wierzyciela, 10) w innych przypadkach przewidzianych w ustawach. § 2. Postępowanie egzekucyjne może być umorzone w przypadku stwierdzenia, że w postępowaniu egzekucyjnym dotyczącym należności pieniężnej nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne. § 3. W przypadkach, o których mowa w § 1 i 2, organ egzekucyjny wydaje postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego, chyba że umorzenie postępowania egzekucyjnego następuje na podstawie art. 34 § 4. § 4. Postanowienie, o którym mowa w § 1, wydaje się na żądanie zobowiązanego albo wierzyciela niebędącego jednocześnie organem egzekucyjnym, z tym że w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego dotyczącego obowiązku o charakterze niepieniężnym - również z urzędu. § 5. Na postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego przysługuje zażalenie zobowiązanemu oraz wierzycielowi niebędącemu jednocześnie organem egzekucyjnym.
kończy temat.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
07 cze 2009, 20:22
W przedmiotowej sprawie, od nałożenia kary upłynął okres trzech lat, stosownie do art. 51 § 3 ustawy z dnia 10 września 1999r Kodeks karny skarbowy (DZ.U.N. 83 poz. 930 z póź.zm.), orzeczona kara z mocy prawa nie podlega wykonaniu i to tyle na temat mandatu karnego skarbowego. Przepisy K.K.S. regulują umorzenie powyższej sprawy. Pozdrawiam
09 cze 2009, 11:57
Łomatko!!! Boże widzisz i nie grzmisz ?! Mam wrażenie, że ukaranie za takie ?widzi mi się? podpierane przepisami prawa trzepanego z rękawa, mandatem nie wchodzi w rachubę, tym bardziej, że piszą to prawdopodobnie kraniści. Te posty umieścił bym w temacie ?WIZERUNEK?, dodatkowo może były by wyjaśnieniem, dla czego tak wielu pracuje za tak małe pieniądze i nie odchodzi.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
09 cze 2009, 19:23
Mamusiu! Co poniektórzy nie odróżniają kks od kranu A kto pyta, nie błądzi
Dodano: Śro Cze 10, 2009 12:31 am
Bogienka
W przedmiotowej sprawie, od nałożenia kary upłynął okres trzech lat, stosownie do art. 51 § 3 ustawy z dnia 10 września 1999r Kodeks karny skarbowy (DZ.U.N. 83 poz. 930 z póź.zm.), orzeczona kara z mocy prawa nie podlega wykonaniu i to tyle na temat mandatu karnego skarbowego. Przepisy K.K.S. regulują umorzenie powyższej sprawy. Pozdrawiam
To wszystko prawda, ale kks nie reguluje wprost umorzenia postępowania egzekucyjnego
DominikaM
W grudniu 2008r. nałożyłam na sprawcę wykroczenia z kks grzywnę, sprawca mandat przyjął. W związku z tym, że nie uiścił grzywny wszczęte zostało postępowanie egzekucyjne. W kwietniu wpłynęło na Stanowisko d/s karnych skarbowych pismo sprawcy z prośbą o umorzenie grzywny bądź odroczenie terminu płatności. Co należy zrobić w przedmiotowym przypadku. Proszę o pomoc.
Mandat stał się prawomocny z chwilą jego przyjęcia. Od tej pory ma zastosowanie albo art. 187 kks, albo art. 140 kks. Innej opcji nie ma. Wobec tego w sytuacji opisanej przez DominikęM można jedynie poinformować sprawcę o treści art.140 i 187 kks oraz o tym, że ustawa o egzekucji w administracji nie przewiduje rat, odroczenia terminu itp (co nawet Zielonka potwierdzi)
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę