Teraz jest 07 wrz 2025, 21:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
KKS właściwość miejscowa 
Autor Treść postu
Własny awatar
właśnie o to chodzi, że właściwość dla potrzeb VAT nigdy nie była przypisana "na stałe", tak jak przy PIT, to jest według siedziby firmy. Nie zgodzę się z Tobą, Wjawor, że w moim przykładzie właściwość ta od zawsze była w US 1. Żaden przepis ustawy o VAT nie mówi, że właściwym miejscowo do odprowadzania VAT jest US, w którym podmiot złożył VAT-R i że właściwość ta trwa do chwili wykreślenia pomiotu z rejestru jako podatnika VAT na mocy aktualizacji VAT-R, czy też art. 96 ust. 8 ustawy.

Z art. 3 wynika, że to właśnie miejsce wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług , a nie rejestracja podatnika VAT, wyznacza US do którego należy składać VAT-R i VAT-7.
Według mnie Spółka X w grudniu 2003 roku najpierw nie dopełniła obowiązku z art. 96. ust.12:
"Jeżeli dane zawarte w zgłoszeniu rejestracyjnym ulegną zmianie, podatnik jest
obowiązany zgłosić zmianę do naczelnika urzędu skarbowego w terminie 7 dni,
licząc od dnia, w którym nastąpiła zmiana."
a dopiero potem naruszyła obowiązek zadeklarowania i wpłaty podatku. Do US nr 3. I to jest prawidłowa odpowiedź.

Ostatnio edytowano 12 lut 2009, 19:49 przez jajco, łącznie edytowano 1 raz

12 lut 2009, 19:43

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

właśnie o to chodzi, że właściwość dla potrzeb VAT nigdy nie była przypisana "na stałe", tak jak przy PIT, to jest według siedziby firmy. Nie zgodzę się z Tobą, Wjawor, że w moim przykładzie właściwość ta od zawsze była w US 1. Żaden przepis ustawy o VAT nie mówi, że właściwym miejscowo do odprowadzania VAT jest US, w którym podmiot złożył VAT-R i że właściwość ta trwa do chwili wykreślenia pomiotu z rejestru jako podatnika VAT na mocy aktualizacji VAT-R, czy też art. 96 ust. 8 ustawy.

Z art. 3 wynika, że to właśnie miejsce wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług , a nie rejestracja podatnika VAT, wyznacza US do którego należy składać VAT-R i VAT-7.
Według mnie Spółka X w grudniu 2003 roku najpierw nie dopełniła obowiązku z art. 96. ust.12:
"Jeżeli dane zawarte w zgłoszeniu rejestracyjnym ulegną zmianie, podatnik jest
obowiązany zgłosić zmianę do naczelnika urzędu skarbowego w terminie 7 dni,
licząc od dnia, w którym nastąpiła zmiana."
a dopiero potem naruszyła obowiązek zadeklarowania i wpłaty podatku. Do US nr 3. I to jest prawidłowa odpowiedź.

W XII 2003r. raczej nie mogła naruszyć art.96 ust. 12

Nadal podtrzymuję pytanie ? Kiedy uznasz, że spółka wykonuje czynności opodatkowane wyłącznie w jednym miejscu ?
Przykładowo już przywołana przeze mnie firma budowlana. W jednym miesiącu wykonala remont budynku w Poznaniu, w następnym w Krakowie, w kolejnym w Szczecinie, wg Ciebie trzy kolejne deklaracje miała złożyć w tych miastach ?

Firma ma dwa sklepy: w miejscu siedziby w Gdańsku oraz w Lublinie. Przez trzy miesiące w Gdańsku nie pojawił się żaden klient, a w Lublinie kupują non stop. Który US jest właściwy dla tego pechowca ?

Ostatnio edytowano 12 lut 2009, 20:04 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

12 lut 2009, 19:58
Własny awatar
Masz rację Wjawor. Absolutnie nie mogła naruszyć ustawy z 2004r.
Naruszyła ustawę z 1993r., która notabene dokładniej określa, któremu urzędowi należy złożyć aktualizację zgłoszenia:

art. 9.
9. Jeżeli dane zawarte w zgłoszeniu rejestracyjnym ulegną zmianie, podatnik jest
obowiązany zgłosić zmianę właściwemu organowi podatkowemu w terminie 7
dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana.

Odpowiadając na Twoje pytanie: okoliczność, czy spółka wykonuje czynności opodatkowane wyłącznie w jednym miejscu nie zależy od niczyjego uznania, w szczególności mojego. Zależy od stanu faktycznego. A ten w moim przykładzie podałem jasno:
-Spółka X od 2001 do X 2004 roku nie składała VAT-R i VAT-7 do żadnego z urzędów występujących w przykładzie - nie zgłaszała zatem wykonywania czynności podlegających VAT na terenie tych organów.
-żaden z w/w urzędów nie stwierdził w toku kontroli, by Spółka X wykonała w tym okresie jakąkolwiek czynność podlegającą VAT, poza ujawnioną usługą remontową z grudnia 2003r.
Według mojej wiedzy ordynacja podatkowa nie zna innej metody ujawnienia wykonania czynności podlegających VAT, poza wyżej wymienionymi.
2+2=4.
Nie budzi Twoich wątpliwości, mam nadzieję, to, że fopp badając swoją właściwość dokonuje oceny na podstawie zebranego materiału dowodowego, a nie pobożnych życzeń.
Oczywiście Wjawor, podane przez Ciebie przykłady jasno pokazują absurd przyjętego przez ustawodawcę rozwiązania kwestii rejestracji podatnika VAT, ale zauważ, że są one inne od mojego.
Stawiając moje pytanie chciałem pokazać ogółowi ciekawy przypadek, w którym właściwość miejscowa fopp zależy pośrednio od przepisów ustawy vatowskiej;-)))

13 lut 2009, 09:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2