Przychód z nieujawnionych źródeł a odpowiedzialność na grunc
Autor
Treść postu
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Proste jak drut.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> rzeczywiście, teoretycznie proste, gorzej z praktyką, rozumiem u ciebie "nie robi się tych" postępowań
____________________________________ <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->ex iniuria non oritur ius - z bezprawia nie rodzi się prawo<!--sizec--></span><!--/sizec-->
16 kwi 2008, 21:56
kaktus
Ludzie czy poza oskar23a i moją skromną osobą wszyscy uznają zasadność prowadzenia postepowań z kks,
Jestem przeciw ale mi każ(rz)ą. :zygi:
kaktus
podzielcie się osiągnięciami, jakieś orzeczenia ( bez dpo i wyroków nakazowych, to sąd można klepnąć siłą inercji) chyba, że prowadzicie je ze wstrętem ?
A Jelonka ma nawet wyrok SN :czytaj: , co prawda uchylający uniewinniający wyrok SO w Jeleniej Górze, ale zawsze.
18 kwi 2008, 19:30
Wielkopolska IS, kilka miesięcy temu przysłała pismo, w którym postępowań karnych dot. nieujawnionych źródeł, nakazała nie wszczynać, a wszczęte umarzać.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
19 kwi 2008, 07:13
Nie mam tego w domu, więc na pewno nie dziś
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
19 kwi 2008, 08:35
Jak obliczyć uszczuplenie podatku w przypadku wydania decyzji w której zastosowaną 5 - krotną stawkę ryczałtu (karną). Podatnikowi oszacowano mały obrót i zastosowano 5 X "normalną" stawkę ryczałtu - jakie jest w takim przypadku uszczuplenie podatku wg kks: 1. należny podatek do zapłaty 2. należny podatek do zapłaty / 5
Jeśli 1 to pozostało mu się tylko :piwo: i <_< bo oprócz podatku będzie miał jeszcze sprawę o przestępstwo
19 kwi 2008, 09:32
ktosiek
<!--quoteo(post=28454:date=19. 04. 2008 g. 07:13:name=PiotrP)--><div class='quotetop'>(PiotrP @ 19. 04. 2008 g. 07:13) [snapback]28454[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Wielkopolska IS, kilka miesięcy temu przysłała pismo, w którym postępowań karnych dot. nieujawnionych źródeł, nakazała nie wszczynać, a wszczęte umarzać.
Hahaha! A możesz mi na priva wysłać newsa na jakiej podstawie? Bo my dostaliśmy z Min Fin info że mamy prowadzić... :mur: :mur: :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Hahaha ! A możesz podać podstawę prawną na którą się powołuje MF ?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
19 kwi 2008, 09:48
Ja też bardzo proszę o cytaty z obu pism.
19 kwi 2008, 18:39
Najlepiej sprawę sprzedać Gaz. Prawnej i jak na pierwszej stronie napiszą, że te bezduszne US karzą nawet biedaków którym wymierzyły 75% podatku to MIN FIN zaraz przyśle pismo, w którym zabroni tak bezdusznych praktyk.A na serio to taka sprawa musi oprzeć się o SN bo rejonowe itp nie rozumieją zupełnie co to za podatek. Rozmawiałem z Sędzią SR by bliżej przyjrzał się sprawie jak mu się taka trafi ale za nic nie mógł pojąć co to za podatek. I tak to niestety w naszej IS urzędy prowadzą takie postępowania choć sama Izba ma do nich sceptyczny stosunek. Niestety strach zwyciężył.
19 kwi 2008, 22:36
Dla zainteresowanych poniżej konkluzja pisma, o którym mówiłem:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->"(...)Ostatecznie nie ma narażenia na uszczuplenie tego podatku, wobec braku wcześniejszego obowiązku uiszczenia lub zadeklarowania uiszczenia wyrażonej liczbowo kwoty pieniężnej. Samo postępowanie podatkowe zakończone jest decyzja, o charakterze konstytutywnym, a konsekwencja, tego jest zobowiązanie podatkowe po stronie podatnika, które powstaje z chwila. wydania decyzji. Nie można, zatem mówić o uszczupleniu, a zwłaszcza o uszczupleniu penalizowanym przez kodeks karny skarbowy. Mając powyższe na względzie w sytuacjach, gdy mamy do czynienia z dochodami ze źródeł nieujawnionych należy odmówić wszczęcia postępowania karnego skarbowego a wszczęte umorzyć wobec stwierdzenia. iż brak jest dostatecznych danych uzasadniających podejrzenie popełnienia czynu zabronionego - art.17 §1 pkt.1 kpk."<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dodam jeszcze, że kilka dni wcześniej dostaliśmy nawet przykład uzasadnienia postanowienia o umorzeniu...