Pouczenie o uprawnieniach podmiotu pociągniętego...
Autor
Treść postu
1/ DPO wyklucza odpowiedzialność posiłkową - celem tej instytucji jest ściągnięcie orzeczonej a nie zapłaconej grzywny z podmiotu innego niż sprawca, gdy zachodzą określone warunki - przy DPO mamy zawsze do czynienia z grzywną zapłaconą 2/ niestety DPO niczym nie różni się od wyroku skazującego jeśli chodzi o odpowiedzialność podmiotów zbiorowych - każde z tych orzeczeń może być podstawą dla uruchomienia procedury pociągnięcia do odp. podm. zbiorowych, jeśli zachodzą przesłanki określone w ustawie
to są dwie z pozoru podobne - acz całkiem różne instytucje
Ostatnio edytowano 29 kwi 2009, 10:36 przez wera29, łącznie edytowano 1 raz
29 kwi 2009, 10:34
wera29
to są dwie z pozoru podobne - acz całkiem różne instytucje
Zgadza się. I dlatego inne są zasady pouczenia podmiotu pociągniętego do odpowiedzialności posiłkowej (z art. 300 kpk) a inne dla zawiadomienia podmiotu zbiorowego (art. 21 ostawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych). W pierwszym przypadku obowiazek występuje przed pierwszym przesłuchaniem, lub wtedy, gdy w świetle okoliczności konkretnej sprawy pouczenie było nieodzowne. Natomiast podmiot zbiorowy należy zawiadomić o przysługujących mu uprawnieniach zawsze po jego ustaleniu.
Ostatnio edytowano 29 kwi 2009, 11:14 przez jajco, łącznie edytowano 1 raz
29 kwi 2009, 11:10
a po co sobie robić problemy z tym pouczeniem, nie wydawać tych postanowień, gdy zakończymy postępowanie np. wraz z aktem oskarżenia jednym zdaniem wnioskujemy o nałożenie odpowiedzialności na spółkę X. Sąd bez żadnego ociągania wydaje stosowne postanowienie i wysyła pouczenia. My nie mamy problemu. A sąd niech się bawi z obecnym zarządem. Po co komplikować sprawę.
01 lis 2009, 18:45
kadet
a po co sobie robić problemy z tym pouczeniem, nie wydawać tych postanowień, gdy zakończymy postępowanie np. wraz z aktem oskarżenia jednym zdaniem wnioskujemy o nałożenie odpowiedzialności na spółkę X. Sąd bez żadnego ociągania wydaje stosowne postanowienie i wysyła pouczenia. My nie mamy problemu. A sąd niech się bawi z obecnym zarządem. Po co komplikować sprawę.
Ale Wasz wniosek dotyczy której odpowiedzialności: posiłkowej, podmiotu zbiorowego, czy obu odpowiedzialności?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
02 lis 2009, 18:32
Ale Wasz wniosek dotyczy której odpowiedzialności: posiłkowej, podmiotu zbiorowego, czy obu odpowiedzialności?
Tylko odpowiedzialność posiłkowa. Jeśli chodzi o odpowiedzialność podmiotów zbiorowych to sąd nie wie co z takim wymysłem zrobić, najgorsze w tym wszystkim jest to, że prokuratorzy takich wniosków nie składają, sądy nie mają praktyki a służbom skarbowym robi się wytyki za brak takich wniosków. Nie wiem jak jest w całej Polsce czy podobnie czy zupełnie odwrotnie...
02 lis 2009, 22:08
kadet
Tylko odpowiedzialność posiłkowa. Jeśli chodzi o odpowiedzialność podmiotów zbiorowych to sąd nie wie co z takim wymysłem zrobić, najgorsze w tym wszystkim jest to, że prokuratorzy takich wniosków nie składają, sądy nie mają praktyki a służbom skarbowym robi się wytyki za brak takich wniosków. Nie wiem jak jest w całej Polsce czy podobnie czy zupełnie odwrotnie...
A czy u Was prokuratorzy nie znają ustawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary?
Art. 27. 1. Postępowanie wszczyna się na wniosek prokuratora lub pokrzywdzonego, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. W sprawach, w których podstawą odpowiedzialności podmiotu zbiorowego jest czyn zabroniony uznany przez ustawę za czyn nieuczciwej konkurencji, postępowanie wszczyna się również na wniosek Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
U nas znają i z tego co wiem, prokurator skierował kilka takich wniosków do sądu, z naszych zwiadomień wysyłanych do prokuratury w każdej sprawie podpadającej pod w/w ustawę. A z drugiej strony ciekaw jestem, na jakiej podstawie robili Wam wytyki za brak wniosków do sądu?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
03 lis 2009, 12:28
wiem że to jest dziwne, ale powołano się na akty rangi pozaustawowej, które to niby i finansowe organy postępowania przygotowawczego też mają stosować... zapisów nie przytoczę bo nie zostawili kopii nawet - taka tajna była
USTAWA z dnia 20 czerwca 1985 r., o prokuraturze. Art. 29. 1. Wytyczne Prokuratora Generalnego w zakresie postępowania przygotowawczego są wiążące dla wszystkich organów uprawnionych do prowadzenia postępowania przygotowawczego.
to ze prokuratorzy składają takie wnioski z inicjatywy służb skarbowych to jest normalne bo muszą to zrobić ale bardziej mi chodzi o sytuacje gdy mają sami od siebie złożyć taki wniosek po zakończeniu własnego postępowania.
Dodano: Wto Lis 03, 2009 11:29 pm
A czy u Was prokuratorzy nie znają ustawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary?
prokuratorzy znają ale "nie muszą" stosować ale o ile pamięć mnie nie myli w "wytycznych" był zapis, że organy dochodzenia (nieprokuratorskie) mają obowiązek zawiadomić właściwego prokuratora o możliwości złożenia wniosku... itp. itd. na marginesie chciałbym dodać że tak było 5 lat temu
03 lis 2009, 22:19
U nas tak jest nadal. My w każdej sprawie spełniającej przesłanki z ustawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych zawiadamiamy prokuraturę, a prokurator sam decyduje, czy sprawa kwalifikuje się do skierowania wniosku do sądu, czy nie. Oczywiście nawet nas nie informując o podjętej decyzji - brak takiego obowiązku w ustawie. Do tej pory wysłaliśmy już takich zawiadomień kilkadziesiąt, a ze źródeł nieoficjalnych wiemy zaledwie o kilku postępowaniach przed sądem. Nie wyobrażam sobie tym bardziej sytuacji, że urząd zostaje zawiadomiony o skierowaniu przez prokuratora do sądu wniosku po postępowaniu prokuratorskim.
04 lis 2009, 10:38
wszystko się zgadza ale temat zaczął się od odpowiedzialności posiłkowej. Mamy taki przykład dwóch sprawców prezesi X i Y za dany okres zostają oskarżeni przed sądem, sąd wydaje postanowienie o nałożeniu odp. posiłkowej na spółkę wzywając obecny zarząd który reprezentuje prezes Z i wszystko jest w porządku gdy X i Y nie zapłacą czegoś to sąd może rozmawiać z reprezentantem Z i wyegzekwuje co się należny. Jednak dużo jest sytuacji takich że oskarżamy prezesa jednoosobowego zarządu spółki z o.o. i powiedzmy złożymy wniosek o nałożenie odpowiedzialności posiłkowej a obecnie spółkę dalej reprezentuje oskarżony albo spółka już nie istnieje bądź spółka nie ma władz... czy w taki sytuacjach jest sens składania takiego wniosku?
07 lis 2009, 10:13
Może jako zabezpieczenie na ewentualność, że prezes ją sprzeda komuś bogatemu? Bo na nie istniejącą spółkę to sąd nie nałoży odpowiedzialności posiłkowej, chyba że przez przeoczenie.
07 lis 2009, 12:16
no właśnie, ciekawe co sobie pomyśli Sąd o wnioskodawcy? Że naprawdę mądrzy ludzie pracują w skarbowości? Nie sądzę. Choć jeśli kontrola nam wytknie czemu na ileś tam spraw nie złożyliśmy wniosku o nałożenie odp. posiłkowej. To co składamy ślepo na wszystko czy tam gdzie jest sens...
07 lis 2009, 20:07
Na szczęście po zmianie art. 24 kks zwisa nam, co sobie pomyśli sąd, bo nakładanie odpowiedzialności posiłkowej jest obowiązkowe.
07 lis 2009, 22:56
Re: Pouczenie o uprawnieniach podmiotu pociągniętego...
Witam, ma może ktoś opracowany wzór pouczenia dla podmiotu pociągniętego do odpowiedzialności posiłkowej, uwzględniający zmiany jakie zaszły od 01.07.2015.
09 gru 2015, 23:33
Re: Pouczenie o uprawnieniach podmiotu pociągniętego...
Odświeżam :) Chociaż nie do końca o pouczenie mi chodzi. Wniosek o nałożenie odpowiedzialności posiłkowej skierowany wraz z AO do sądu zgodnie z art.155 §7. W postępowaniu przygotowawczym nie wydano postanowienia o pociągnięciu do odpowiedzialności posiłkowej brawurowo zakładając że zrobi to sąd ;-) - no bo skoro art.124 §2 kks mówi że albo organ prowadzący postępowanie przygotowawcze w jego toku albo sąd po wniesieniu AO no to dlaczego nie sąd ? ;-) Jak u Was wygląda procedura związana z odpowiedzialnością posiłkową z kks-u?