6. Pojęcie "narażenie na uszczuplenie należności publicznoprawnej" odnosi się jedynie do czynów zabronionych o charakterze konkretnego narażenia. Pojęcie to nie znajduje natomiast zastosowania do czynów zabronionych o charakterze narażenia abstrakcyjnego.
Zawyżenie straty jest narażeniem abstrakcyjnym. Bo teoretycznie istnieje możliwość, że sprawca będzie jechał na stracie do końca swoich dni. Dopiero kiedy sprawca obniży tą stratą, w okresie późniejszym, należną do wpłaty daninę, narażenie się skonkretyzuje. I to tylko w części obniżenia
Kiedy podatnik popełnił w przedmiotowym przypadku czyn zabroniony? A) W dniu złożenia PIT-36 za 2015 r., B) W dniu złożenia zeznania podatkowego, w którym rozliczy stratę (część straty) za 2015 r. (np. 15.04.2020 r. składając PIT-36 za 2019 r.)?
31 sty 2018, 07:54
Re: Korekty a art. 16a kks
Czyn z art. 56 §1 kks jest czynem skutkowym. Do jego znamion należy skutek w postaci realnego narażenia na uszczuplenie. Bez zaistnienia tego skutku nie ma czynu. Skoro czyn uważa się za popełniony w czasie, w którym nastąpiło zachowanie sprawcy (art. 2 kks), a znamię narażenia na uszczuplenie jest zrealizowane przez sprawcę dopiero w momencie obniżenia należnego do wpłaty podatku o zawyżoną uprzednio stratę, to czas działania sprawcy czynu z art. 56 kks w takim przypadku rozciąga się od momentu podania nieprawdy w zeznaniu z zawyżoną stratą do momentu spowodowania realnego zagrożenia uszczuplenia daniny - tu: zadeklarowania zaniżonej kwoty do wpłaty (poprzez uwzględnienie zawyżonej uprzednio straty) w zeznaniu za następny okres.
Czyli opis czynu powinien być mniej więcej taki: w okresie od 2015 do 2020 roku w Ankarze X zaniżył sprzedaż i koszty o kwoty rzędu kilkunastu tys. zł. w ewidencji za 2015 rok, zawyżył stratę w zeznaniu za 2015 rok o kwotę xxx przez co podał nieprawdę w złożonym w dniu. 15.04.2020 r. zeznaniu PIT-36 za 2019 rok w ten sposób, że uwzględnił zawyżoną w 2015 roku stratę w kwocie yyy i naraził podatek za 2019 rok na uszczuplenie w kwocie zzz
Momentu popełnienia czynu nie trzeba już chyba wyjaśniać?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
01 lut 2018, 10:44
Logika bezbłędna , ale w prawie 2 sprzeczne odpowiedzi mogą być poprawne (grunt to argumentacja). Osobiście wybrałbym jednak odpowiedź A.
01 lut 2018, 21:59
Zgodnie z art. bodajże 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych podatnikowi przysługuje prawo do rozliczenia straty tylko przez 5 lat. Jeśli X poprzestał na zaniżeniu przychodów w 2015 roku i przez kolejnych pięć lat prowadzi księgi rzetelnie, a jednocześnie przez ten cały czas ma stratę - dokłada do interesu (załóżmy, że otrzymał spadek, albo ma oszczędności) lub też pójdzie po rozum do głowy i nie zdecyduje się na rozliczenie zawyżonej straty przez pięć lat, to faktycznie do narażenia na uszczuplenie z tego tytułu nie dojdzie już nigdy. W takim przypadku brak jest skutku uszczuplenia i nie ma czynu z art. 56 kks
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
01 lut 2018, 23:02
ankara
Kiedy podatnik popełnił w przedmiotowym przypadku czyn zabroniony? A) W dniu złożenia PIT-36 za 2015 r., B) W dniu złożenia zeznania podatkowego, w którym rozliczy stratę (część straty) za 2015 r. (np. 15.04.2020 r. składając PIT-36 za 2019 r.)?
A) w tym dniu naraził na uszczuplenie podatek (zaistnienie uszczerbku finansowego nie musi nastąpić) B) w tym dniu uszczuplił podatek
Proste rozwiązania są prawidłowe.
Takie kazusy wraz z "prawidłowymi" odpowiedziami powinny być opracowane przez MF i przesłane jako wytyczne do stosowania. Niestety z uwagi na różnice w interpretacjach przepisów nigdy nie powstaną, a na szkoleniach z kks, poruszane są sprawy, co do których nie ma żadnych wątpliwości.
02 lut 2018, 09:05
W przypadku A) zadeklarował do wpłaty 0 zł, a według ustaleń organu podatkowego powinien zadeklarować i wpłacić 0 zł. To ile naraził podatku na uszczuplenie w zeznaniu za ten rok?
02 lut 2018, 16:53
Leibowitz
W przypadku A) zadeklarował do wpłaty 0 zł, a według ustaleń organu podatkowego powinien zadeklarować i wpłacić 0 zł. To ile naraził podatku na uszczuplenie w zeznaniu za ten rok?
Uszczuplił 0 zł, ale naraził na uszczuplenie: 50.000 x 18% = 9000 zł.
Jeśli zawyżenie straty nie byłoby karalne, to mielibyśmy problem. Chyba, żeby w takich przypadkach stosować 61 kks
02 lut 2018, 22:51
Ale wiecie, że nie każde naruszenie przepisów podatkowych jest przestępstwem lub wykroczeniem skarbowym? Jeśli dziś zawyża stratę to, póki co, Skarbowi Państwa jeszcze nic się nie stało. Jak ją rozliczy w następnych okresach to co innego. tak samo jeśli ktoś kupił lewą fakturę kosztową a jej nie rozliczył to też jeszcze czynu nie popełnił, dopiero jak to zrobi to wyczerpie znamiona kilku czynów.
05 lut 2018, 07:32
W przypadku założenia, że czyn z art. 56 kks (zawyżenie straty) popełniony jest w momencie złożnia deklaracji, w której podatnik rozlicza "nienależną" stratę/nadwyżkę do przeniesienia jest kolejny problem.
Przykład: Główny księgowy sporządza CIT-8 za 2015 r., w której zawyża stratę o 10.000 zł. Za 2 lata w spółce jest już inny inny księgowy, który składa CIT-8 za 2017, w którym "rozlicza stratę z 2015 r. Kto odpowiada karnie z art. 56 kks?
Wg. mnie zawyżenie straty jest czynem zabronionym i karanym, albowiem powoduję powstanie sytuacji realnego narażenia na uszczuplenie podatku.
07 lut 2018, 00:07
Pogląd Twój w tej sprawie narusza zasadę dookreśloności. Konstruując zarzut należy przede wszystkim określić czas i miejsce popełnienia czynu. Nie można zarzucać człowiekowi, że może spowodować uszczuplenie w bliżej nieokreślonej przyszłości. Podobnie jest z nadwyżką podatku VAT naliczonego nad należnym. Jej zawyżenie jest ścigane dopiero, kiedy podatnik wykaże w deklaracji zwrot, a nie przeniesienie na następny okres.