Teraz jest 05 wrz 2025, 15:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Post Re: Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych
Spoko, spoko.
Zmieniono też art. 312 pkt 1 kpk, dodając organy KAS do katalogu innych organow uprawnionych, obok Policji, do prowadzenia dochodzeń.

06 mar 2017, 07:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
To sobie z KKS prowadzę dochodzenia. Skąd teraz wynika, że mogę prowadzić dochodzenia z ustawy o rachunkowości?

06 mar 2017, 11:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        123
Tak jak pisałem - art. 312 pkt 1
Organowi KAS (czyli również naczelnikowi US) przysługują uprawnienia Policji (w tym do prowadzenia dochodzeń) w sprawach o przestępstwa z ustawy o rachunkowości (zgodnie z art. 28 ust. 1 pkt 11 ustawy o KAS). Dodatkowo na podstawie ww. rozporządzenia mamy możliwość kierować samodzielnie akty oskarżenia (ale już nie wnioski z 335 kpk - tak moim zdaniem) czego Policja nie może robić.
Co do KKS do uprawnienia do prowadzenia dochodzeń i śledztw wynikają z przepisów KKS oraz odpowiednio stosowanych przepisów KPK.

06 mar 2017, 11:58
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
A dało by się skądś wywieść, że nie zajmujemy się zawiadomieniami z KRSu, a tylko naszymi ustaleniami?
Po aferze Amber Gold mój sąd bezlitośnie wysyła zawiadomienia że spółka nie złożyła sprawozdań finansowych za lata 2008-2015.

06 mar 2017, 20:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        123
Niestety życie nas nie rozpieszcza.
Na pocieszenie - dostajemy zawiadomienia nawet za lata 2002-2015.
Albo też zawiadomienia, z których wynika m. in., że prezes jednoosobowego zarządu, jedyny właściciel udziałów, zmarł kilka lat temu. Z powodu jego śmierci umorzono postępowania przymuszające. Ale zawiadomienie złożono.
Normalnie ręce opadają.

07 mar 2017, 06:47
Specjalista

POSTY        468
W ustawie o rachunkowości, chyba w art 69, jest zapis o obowiązku złożenia do KRS także niezatwierdzonego sprawozdania, jeżeli nie zostało zatwierdzone w terminie, więc ja przyjmuję 15 lipca jako dzień popełnienia czynu niezłożenia sprawozdania do KRS.

07 mar 2017, 21:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        123
Ja też. Przynajmniej we wszczęciu. Ale miałem parę przypadków gdzie rok obrotowy był zmieniany w nader oryginalny sposób.
Poza tym odnoszę wrażenie, sądząc po ilości zawiadomień które wpłynęło do nas w samym lutym (prawie 30 szt.) że w wydziale KRS są robione wiosenne porządki.
Aha. Jeszcze jedno. Tak mi się wydaje, że obecnie szanse na przekonanie prokuratora na spylenie części zawiadomień do Policji spadają do zera. Ustawa o KAS zrobiła z nas specjalistów w zakresie przestępczości rachunkowej.

07 mar 2017, 23:17
Znawca

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Z zawiadomienia sądu wynika, iż podmiot nie złożył  sprawozdań finansowych za lata 2013-2015. Kierownik jednostki przyniósł kompletne sprawozdania, z których każde było zatwierdzone uchwałą 10 lutego następnego roku za rok poprzedni. Rozumiem, że czas popełnienia czynu, czyli niezłożenia jest 25 lutego każdego następnego roku za rok poprzedni?

09 mar 2017, 23:10
Specjalista

POSTY        468
Sprawozdania powinne być złożone dwa razy - do 15 lipca niezatwierdzone i po zatwierdzeniu.Czyli czas popełnienia czynu - 15.07, a czy 25 luty? Chyba tak, "nie złożył do 15.07. 2015 niezatwierdzonego i nie złożył do 25.02.2016 zatwierdzonego sprawozdania finansowego za 2014 rok".

10 mar 2017, 05:20
Znawca

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Z zawiadomienia sądu rejestrowego wynika iż spółka jawna nie złożyła sprawozdań finansowyxh za lata  2009 - 2015. Spółkę tworzą małżonkowie. Pytanie:1) czy zawiadomienie kserujecie i robicie odmowę za 2009 , 2010, a za pozostałe lata  wszczęcie.  Z VAT 7 wynikają comiesięczne obroty  i zakupy, a więc spółka działała przez ten okres. Pytanie 2/ czy oboje małzonkowie odpowiadają  za niezłożenie  sprawozdań, czy też  tylko jeden z nich. Wezwałem  oboje w charakterze świadka żeby ustalić kto z nich prowadził sprawy spôłki. Z zeznań wynika, źe żona generalnie rzadko bywa w firmie , księgowość  prowadzi biuro rachunkowe, spółką zajmuje się mąż. Zastanawiam się czy na grunie ustawy o rachunkowości  jeden ze wspólników moźe scedować odpowiedzialność na drugiego, i tyko ten drugi prowadzący sprawy spółki odpowiada. Znalazłem wyrok uniewinniający z art 79 pkt 4 uor księgowego  , gdyż on nie odpowiada podmiotowo za ten czyn, z tego przepisu odpowiada tylko kierownik jednostki.  Z uor wynika, że kierownikiem jednostki w przypadku spółki jawnej są wspólnicy prowadzący sprawy spółki.

04 kwi 2017, 18:40
Specjalista

POSTY        468
Spólka jawna osób fizycznych przy niskich przychodach nie ma obowiązku stosowania ustawy o rachunkowości więc nie ma obowiązku sporządzania i składania sprawozdań. Gdyby jednak przychody przekroczyły magiczne 1 200 000 euro rocznie to odmówiłabym wszczęcia za 2009-2010 a po rozpytaniu zarzuty postawiłabym chyba tylko mężowi.

04 kwi 2017, 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4