Re: Nierzetelne (zawyżone) faktury
Dziękuje za odpowiedzi.
Usługa polegała na promocji i reklamie produktów tej firmy. Firma ta działa podobnie do sieci afiliacyjnej (
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sie%C4%87_afiliacyjna) z tym że ma tylko własne produkty. Prowadzą ją tak naprawdę nasi rodacy, jedynie ku mojemu obecnemu zmartwieniu zarejestrowali swoją działalność na Cyprze.
Każdy partner miał za zadanie sprowadzenie klientów na strony sprzedażowe tej firmy poprzez indywidualne linki reklamowe wykorzystujące mechanizm cookie. Ja głównie zamieszczałem te linki na swoich stronach internetowych jako reklamę i tworzyłem teksty polecające. Wypłata dla partnera była obliczana przez tą firmę na podstawie ewentualnych zakupów dokonanych przez sprowadzonych klientów. Informacja o wysokości należnej wypłaty była podawana w panelu i można się było tylko z nią zgodzić.
Ogólnie żadna umowa nie była podpisywana. Teraz jest tylko akceptacja regulaminu przy rejestracji na ich stronie internetowej, nie jestem w stanie powiedzieć jak on wtedy brzmiał i czy w ogóle był. W obecnym regulaminie nie ma nic o potrącaniu 20 zł z naliczonej prowizji.
Wczoraj męczyłem ich wiadomościami i odpisali. Poniżej fragment korespondencji:
Na chwilę mam taki pomysł, że wystawię korekty dla tych 8 faktur, zrobię korekty VAT UE i przekażę je wraz z wyjaśnieniami i wydrukiem korespondencji do US. Jest to w miarę dobry pomysł w obliczu powyższej korespondencji?
Cała sprawa toczy się o 160zł lub 20 zł. W zależności czy za prawidłowe zostaną uznane faktury "zawyżone" czy ta jedna "niezawyżona". Czy takie błędy na fakturach i wynikłe automatycznie błędy w KPIR, PIT oraz informacja VAT-UE mogą zostać potraktowane jako "wypadek mniejszej wagi" i skończyć się mandatem lub dobrowolnemu poddaniu się karze czy od razu kryminał? Szczególnie nie podoba mi się perspektywa wpisania do rejestru skazanych, ewentualne kary pieniężne jakoś przełknę.
Z tego wszystkiego najbardziej mnie stresuje sprawa tych informacji VAT UE, bo złożenie błędnych jest zawsze traktowane jako przestępstwo (przynajmniej ja tak rozumiem KKS i Art. 80a. § 1., zakładam że Art. 1. § 2. nie zostanie wzięty pod uwagę). Jak to jest w rzeczywistości? Czy jest możliwość korekty tych informacji podsumowujących po ewentualnej kontroli z US lub UKS? Czytałem że można korygować po kontroli deklaracje, nie wiem czy VAT UE również jest deklaracją. Druk ma nazwę "Informacja podsumowującą o dokonanych wewnątrzwspólnotowych transakcjach" i wygląda na to, że jest tylko zbierany przez US dla celów statystycznych. Czy istnieje możliwość wszczęcie od razu jakiś czynności przez US lub UKS po zakończeniu których korekta i tak nie będzie możliwa?