Sprawa wygląda tak: Sprawca przebywa w zakładzie karnym. Muszę więc wszcząć śledztwo zgodnie z art. 151a par.1 pkt 4, tzn. wydać postanowienie o wszczęciu śledztwa. Wydając to postanowienie przysyłam odpis do prokuratora. A wniosek o predłużenie śledztwa (bo nie ma szans zakończyć go w ciągu 3 mies.) wysyłam do IS. Tak? I mogę czekaś spokojnie?
02 cze 2011, 11:32
Re: Śledztwo?
Wniosek o przedłużenie śledztwa przesyłasz do Prokuratury
02 cze 2011, 11:36
Mam wątpliwości w dwóch sprawach: 1/ prowadzę śledztwo o przestępstwo skarbowe z art. 54 par 2 kks niezłożenie PIT 36 za 2010r. ( podejrzany w ZK . Z karty karnej wynika, iż podejrzany był już karany prawomocnie w 2013 z art. 56 par 2 kks z vat - czyn popełniony w okresie I -VII 2012. kara 60 stawek dziennych. Wydaje mi się, że tu nie ma zastosowania art 37 pkt 3 i 4 kks . 2/ prowadzę dochodzenie o wykroczenie skarbowe z art. 56 par 3 kks w PIT , teraz otrzymałem zawiadomienie z którego wynika , że ten sam X za ten sam okres wystawiał nierzetelne faktury VAT , ale też nierzetelnie ewidencjonował koszty ( sprawy te dotyczą tego samego okresu PIT i VAT, łączą się podmiotowo i przedmiotowo. Czy gdybym musiał wszcząć śledztwo o 62 i 56 z vat , z uwagi na art. 37 czy mogę prowadzić je w jednej sprawie , tj W i P. Czy ktoś stosował w praktyce art. 37 pkt 2, 3, 4.
27 kwi 2015, 21:51
nikt nie analizował art. 37 kks. proszę o komentarz
01 maja 2015, 16:07
To trochę z innej strony, czy jeśli dochodzenie toczy się o W, a następnie wpłynie kolejne zawiadomienie dotyczące tego samego podejrzanego z 56 par 1 to nie można go włączyć do sprawy ( łączność podmiotowa) i wydać postanowienia o wszczęciu śledztwa. Dobrze to intepretuje. Wiem , ze śledztwa nie można prowadzić o W, ale czy to znaczy , że również nie prowadzi się jednego śledztwa o W i P , bez zbiegu jako odrębne czyny. Dochodzenie trzeba zakończyć, a następnie wszcząć odrębne śledztwo.
04 maja 2015, 20:53
Jeżeli są podstawy żeby przekształcić z formy dochodzenia na śledztwo, to wtedy toczysz śledztwo i o wykroczenie s. i o przestępstwo s.
05 maja 2015, 06:14
Moim zdaniem możesz spokojnie prowadzić śledztwo, w którym jeden z zarzutów jest o wykroczenie. Miewałem takie sytuacje i nikt się o to nie czepiał.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
05 maja 2015, 06:21
Czytałam kiedyś artykuł w Prokuraturze i Prawie, że spraw o Wykroczenie nie prowadzi się w formie śledztwa nawet wtedy gdy śledztwo byłby obligatoryjne z uwagi np na sprawcę wykroczenia , tj, prokuratora, czy sędziego. Mimo , iż przepis art 151 a kks nakłada obowiązek wszczęcia śledztwa bo czyn popełnił sędzia, to jeśli jest to wykroczenie należy prowadzić dochodzenie. Autor podnosił ponadto zapis art. 117 kks, że orzekanie w sprawach o wykroczenie następuje wyłącznie w trybach enumeratywnie wymienionych w kks ., tj. dpo, nakazowym, u p r o sz cz o n ym , nieobecnych. Stàd wydaje mi się, że nie można W prowadzić w śledztwie.
06 maja 2015, 21:54
Zgadzam się z Tobą DominikoM, że sprawę o wykroczenie prowadzi się wyłącznie w formie dochodzenia, ale sprawę i o wykroczenie i o przestępstwo, w sprawie którego istnieją przesłanki do prowadzenia śledztwa można prowadzić w formie śledztwa. Nie mam kodeksu przed sobą, ale pomocne będą na pewno art. 33, 34 kpk. Nie miałem do tej pory wątpliwości w tej mierze i sąd również.
07 maja 2015, 06:14
Całe szczęście po 01.07. to się zmieni. Jeżeli w sprawie o W i P zachodzą przesłanki do wszczęcia śledztwa to nie ma prawnej podstawy do wyłączenia W do odrębnego postępowania.
13 maja 2015, 21:03
Przejrzałam cały internet i nie znalazłam , żadnego komantarza aby można było w śledztwie o P prowadzić odrębny czyn o W. Napiszcie z czego wynika, że można tak prowadzić. Chciałabym uniknąć wyłączania , bo dopiero co włączyłam do dochodzenia o W , materiał o P, i będę musiała prowadzić śledztwo z art 37 kks. Wi i P łaczą sie pod. i przedmiotowo , ale nie pozostają w zbiegu.
27 maja 2015, 22:59
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 11 września 2014 r. Regulamin wewnętrznego urzędowania powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury (Dz. U. z dnia 15 września 2014 r. poz.1218)
§ 64c. Śledztwo albo dochodzenie wszczęte w sprawie prowadzi się w stosunku do wszystkich czynów ujawnionych w jego toku.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
28 maja 2015, 08:56
Wszczynając śledztwo z uwagi na dużą wartość uszczuplenia jaką podajecie podstawę prawną?
1) na podstawie art. 303 kpk w związku z art. 305 § 1 i 3 kpk w związku z art. 113 § 1 kks, 2) na podstawie art. 303 kpk w związku z art. 305 § 1 i 3 kpk w związku z art. 113 § 1 kks i art. 151a§2 pkt.1 kks czy może tylko samoistnie 3) na podstawie art. 151a§2 pkt.1 kks (chociaż to jest podstawa prowadzenia śledztwa a nie jego wszczęcia )