Z zawiadomienia wynika, iż X nie złożyła zeznania PIT-37 za 2012r. X przychodzi i przedkłada oświadczenie PIT-12 złożony w styczniu do biura rachunkowego obsługującego pracodawcę . Biuro nie złożyło zeznania. Na jakiej podstawie odstąpić X- czynu nie popełniono. Wezwać do ukarania biuro. Sprawa Pilna
04 kwi 2014, 14:02
Re: Podstawa prawna odstąpienia z kks
Odstąpienie dla X- na podst. 17.1.2 kpk -brak znamion. W tym przypadku akurat brak umyślności z uwagi na złożenie PIT-12. Wezwać do ukarania biuro na 56.4 kks. Spiesz się, masz czas do 30-04-2014r. bo się przedawni.
04 kwi 2014, 14:18
56 par 4 kks , czy 79 par 2 w zw. z 9 par 3 kks. To pracodawca na podstawie pit 12 miał złożyć PIT-40, nie PIT-37. Wydaje mi się ze jednak 79 -płatnik który w terminie nie składa deklaracji., a mandat na biuro z 9 par 3 kks
05 kwi 2014, 20:35
Nie jest to takie oczywiste. Fakt, że podatnik przedstawił oświadczenie PIT-12 niczego jeszcze nie przesądza. Zapytaj podatnika, co zrobił, gdy zamiast oczekiwanego PIT-40 otrzymał PIT-11, w szczególności: czy zrobił coś, by jednak PIT-40 otrzymać? Wszystko to powinno odbyć się do 30 kwietnia, więc czasu miał sporo.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 07 kwi 2014, 07:20 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy
07 kwi 2014, 07:06
Jakiś czas temu wydałam postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia ( zawiadomienie zewnetrzne) w spółce o czy z art 76 kks - uszczuplenie 3000 zł z powodu przedawnienia karalności - zaniżenie sprzedaży . teraz organ podatkowy przeprowadził kontrolę i stwierdził, źe spółka zaniżyła sprzedaż o większą kwotę - uszczuplenie 5000 zł. Sprawa z uwagi na niską kwotę uszczuplenia też jest przedawniona - 2010 rok. Czy w takiej sytuacji odstąpić należy z art 17 pkt 6 kpk na całość z powodu przedawnienia , tj. 5000 , czy tylko na różnicę 2000 , a na kwote 3000 z powodu res iudicata , czy ew. inna okoliczność wyłączająca ściganie. w sprawie nie ustalano sprawcy , w obu przypadkach przedawnienie.
29 paź 2015, 20:00
Wydaje się, że w przypadku odmowy sprzawa nie jest osądzona, zatem Twoja odmowa winna uwzględnić całą wartość uszczuplenia, tj. 5.000 zł.