Teraz jest 05 wrz 2025, 13:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Brak sprawozdań w likwidowanej spółdzielni rolniczej 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Brak sprawozdań w likwidowanej spółdzielni rolniczej
Dostałam zawiadomienie o nie złożeniu do KRS przez Spółdzielnię będąca w likwidacji sprawozdań finansowych za lata 2009-2013. Z papierów wynika, że w 1992 r. podjęto uchwałę o likwidacji Spółdzielni. W 2005 r. nastąpił wpis Spółdzielni w likwidacji do KRS. Nie składano również ani zeznań CIT ani sprawozdań do U.S. Po wezwaniach U.S. likwidator wyjaśniał pisemnie, że Spółdzielnia nie prowadzi żadnej działalności, że budynki przekazano Urzędowi Gminy (ale nie ma tu wskazanej daty-oświadczenie jest składane 12.12.2011 r. więc na pewno przed tą datą), że nie zamierza się kontynuować działalności, a proces likwidacji nie został zakończony z powodu braku środków fin. To samo powiedział mi na przesłuchaniu jako świadek. Wychodzi na to, że od wiosny 1994 r. już się tam nic nie działo. Nie był tylko pewien daty sprzedaży tych budynków czy to było do 1994 r. czy później. Zatem nie otwierano i nie zamykano ksiąg. Ja mam wszczęte dochodzenie o 79 pkt 4 u.o.r. Zastanawiam się teraz co zrobić i jak to rozumieć w kontekście art. 12 ust. 3b?Czy powstał obowiązek otwarcia ksiąg?Czy jeśli te budynki byłyby zbyte w okresie 2009-2013 to w danym roku powstałby ten obowiązek?Proszę o pomoc. No bo skoro nie otwierano ksiąg to jak można było sporządzić sprawozdanie?Aha- KRS nałożył już na likwidatora karę w postępowaniu przymuszającym do zlożenia sprawozdania. Proszę o pomoc. Dosyć pilna sprawa i pierwszy raz mam sprawę dot. sprawozdań.Aha- Spółdzielnia nie zatrudniała żadnych pracowników na pewno w okresie 2009-2013 a nawet wcześniej. Nie ma już kogo przesłuchać.

16 gru 2014, 07:44
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Brak sprawozdań w likwidowanej spółdzielni rolniczej
Jeżeli temat jeszcze aktualny...
Ja odmawiałam wszczęcia postępowania w martwych podmiotach. Czasami jako materiał miałam tylko wydruk z eorusa. Prokurator zatwierdzał.

04 lut 2015, 23:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]