Czy jest możliwość zarzucenia 55 kks w pod. Vat. Jeżeli tak to jak wyliczyć uszczuplenie. Czy podejrzany musi być czynnym pod. pod Vat? Czy nie ma znaczenia?
02 lut 2015, 09:41
Re: Art. 55 § 1 kks
55 kks to ciężki temat - trzeba wykazać że z samego faktu posługiwania się czyjąś nazwa uszczupliło się podatek, co takie łatwe nie jest. Podejrzany oczywiście w tej sytuacji nie musi być czynnym podatnikiem VAT
02 lut 2015, 11:43
Napisalem to zapytanie ponieważ doszedłem do wniosku że 55 w Vacie nie może być. Czytałam komenatrz odnośnie 55 w pod. dochodowym i doszedłem do wniosku, że jeżeli tak samo by się liczyło uszczuplenie odnośnie pod vat co w pod. dochodowym to w podatku Vat nie będzie uszczuplenia tylko kwalifikacja z 54 lub 56. Nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne.
02 lut 2015, 13:53
Byłam kiedyś na szkoleniu organizowanym przez Min. Fin. - art. 55 kks dotyczy tylko pod. dochodowego.
02 lut 2015, 19:18
Mi izba kiedyś kazała ustalić uszczuplenie z 55 jako różnicę pomiędzy zadeklarowanym podatkiem, a podatkiem jaki zapłaciłaby osoba posługująca się czyimś nazwiskiem. To chyba teraz już nie ma miejsca, stawki podatków dochodowych są prawie takie same, a VATu takie same. Jeżeli firmant odnosi korzyść to nie jest to korzyść podatkowa, a tylko taka jest karalna.