Teraz jest 05 wrz 2025, 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Karta podatkowa 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:14

POSTY        29
Post Re: Karta podatkowa
To inaczej. Czy po uregulowaniu zaległości z karty w pełnej wysokości wniosek podatnika o nadpłatę będzie zasadny (wniosek złożony po zapłacie). Pytam w kontekście odpowiedzi twierdzących na moje pytanie nr 2 które cytuję poniżej. Nadpłata w karcie podatkowej.
"Jak to w końcu jest z odliczeniem składki zdrowotnej od karty podatkowej?
1.Czy jeżeli podatnik składkę za I-IX opłaci w X to to czy nadwyżkę (ponad to co odliczył w X) może odliczyć w XI i XII?
2. Czy jeżeli (w analogicznym przypadku)po zakończeniu roku złoży wniosek o nadpłatę to czy US mu ją określi (chodzi o nieodliczone składki za I-IX). W trakcie roku nie mógł za te miesiące odliczyć bo nie zapłacił ale w obrazie roku podatek nadpłacił."

13 lut 2013, 14:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2013, 07:56

POSTY        4
Witam

Czy jest możliwość złożenia zawiadomienia po terminie o tzw zmienniku na karcie podatkowej (taksówkarz) pisząc tzw czynny żal? Czy gdy nadpłacę wraz z odsetkami podwyższoną kwotę karty w momencie gdy złożę te pismo to jest opcja, że nie dostanę cofnięcia decyzji o karcie podatkowej? Dodam, że decyzja o karcie jest i tak źle wydana gdyż została policzona pełna kwota zamiast zmniejszonej o 80% gdyż pracuję na pełen etat...

31 maja 2013, 07:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2013, 13:23

POSTY        17
romanewas                    

Witam

Czy jest możliwość złożenia zawiadomienia po terminie o tzw zmienniku na karcie podatkowej (taksówkarz) pisząc tzw czynny żal? Czy gdy nadpłacę wraz z odsetkami podwyższoną kwotę karty w momencie gdy złożę te pismo to jest opcja, że nie dostanę cofnięcia decyzji o karcie podatkowej? Dodam, że decyzja o karcie jest i tak źle wydana gdyż została policzona pełna kwota zamiast zmniejszonej o 80% gdyż pracuję na pełen etat...

Witam. 1) Decyzja została prawidłowo wydana, 80% obniżka przy zatrudnieniu nie dotyczy usług transportowych (art. 27 ust. 5 ustawy o zryczałtowanym podatku ...).
2) O zmianach mających wpływ na podwyższenie karty podatkowej, podatnik ma obowiązek zawiadomić NUS najpóźniej w terminie 7 dni od powstania okoliczności powodujących zmiany.

03 cze 2013, 08:37
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Niestety teraz to dobrze wiem - pytam się tylko czy jest możliwość użycia czynnego żalu czy nie w takim wypadku?

03 cze 2013, 09:25
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
romanewas                    

Niestety teraz to dobrze wiem - pytam się tylko czy jest możliwość użycia czynnego żalu czy nie w takim wypadku?

Moim zdaniem - nie ma. Art 16 kks wskazuje jakie są wymogi dla skutecznego złożenia "czynnego żalu". Jednym z nich jest złożenie samodenuncjacji zanim organ poweźmie wiadomość o popełnieniu czynu zabronionego. A skoro organ wydał decyzję, to wiadomość taką już ma. Niektórzy uważają, że czynny żal jest skuteczny jeśli zostanie złożony zanim karnista dowie się o wydaniu decyzji. Moim zdaniem to pogląd niesłuszny.

03 cze 2013, 12:10
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Ale organ wydał decyzję o karcie podatkowej po zgłoszeniu na początku roku. Później po jakimś czasie doszedł do karty zmiennik - nie było go na karcie od razu! Dlatego też pytam się o ten konkretny przypadek...

03 cze 2013, 13:48
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Zatem nie ma z tej sytuacji wyjścia?

07 cze 2013, 06:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
A ja mam takie pytanie: wzywacie do złożenia PIT 16A ''zerowego'' (cały rok zawieszona działalność)?

30 wrz 2014, 19:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Marikajs                    

A ja mam takie pytanie: wzywacie do złożenia PIT 16A ''zerowego'' (cały rok zawieszona działalność)?

Poczekajmy do stycznia 2015, wtedy złożymy PIT16A za podatnika  :D

30 wrz 2014, 20:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 18:23

POSTY        34
Nie wzywamy. Choć do końca nie mam pewności czy dobrze.

01 paź 2014, 18:49
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        75
No właśnie. W KIPie babeczka się miotała. A że to szczególny rodzaj działalności, a to że literalne brzmienie mówi o składkach zapłaconych i odliczonych, więc jak nie było zapłaconych, to nie ma co składać, ale że z drugiej strony, zerowe PIT-28 czy 36 się składa...

01 paź 2014, 19:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        75
Jak postępujecie w przypadku nadpłat, które są wynikiem ewidentnie nieprawidłowo wypełnionej deklaracji PIT-16A, a Podatnik się nie stawia? Czy mając pismo z ZUS o zaplaconych składkach można samemu zrobić korektę deklaracji (jak w zeznaniach-korektę z Urzędu) czy poprawić deklarację stornem?

18 lis 2014, 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2