Teraz jest 05 wrz 2025, 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Posiedzenie w sprawie postanowienia na odmowę wszczęcia 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Posiedzenie w sprawie postanowienia na odmowę wszczęcia
Dostałam z Sądu informację, że w dniu X o godzinie Y odbędzie się posiedzenie w sprawie rozpatrzenia zażalenia na odmowę wszczęcia postępowania karnego skarbowego w sprawie dot. nie wystawienia faktury. To postanowienie zatwierdziła już Izba Skarbowa i teraz je przekazała do Sądu z wnioskiem o utrzymanie go w mocy. Moje pytanie brzmi - czy chodzicie na takie posiedzenia (nie było napisane, że stawiennictwo jest obowiązkowe)?I jak takie posiedzenie wygląda?Czy osoba która napisała w tej sprawie zażalenie też bierze udział w takim posiedzeniu i ma prawo się wypowiedzieć?Czy dostaje informację o takim posiedzeniu? Jak wynika z Waszych doświadczeń?Z góry dziękuję za odpowiedź

11 cze 2014, 10:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Re: Posiedzenie w sprawie postanowienia na odmowę wszczęcia
Obecność na posiedzeniu nie jest obowiązkowa. Ten kto wnosił zażalenie również może, ale nie musi uczestniczyć w posiedzeniu. A wygląda to, jak każde inne posiedzenie- sąd pyta strony o ich stanowisko i zarówno skarżący, jak i organ wydający postanowienie może się na ten temat wypowiedzieć, ustosunkować się do argumentów strony przeciwnej i wyrazić swoje stanowisko w sprawie.
Jeżeli sprawa jest oczywista, to można sobie odpuścić udział w posiedzeniu. Jeżeli nie, to warto pójść bo zawsze można próbować przekonać sąd do swojego stanowiska i przedstawić swoje argumenty, szczególnie jeżeli nie było ich w piśmie przekazującym akta do sadu.
Czasami sąd może też zarządzić obowiązkowe stawiennictwo.

11 cze 2014, 13:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Dziękuję za odpowiedź. Tylko mam jeszcze takie pytanie - czy Sąd po dokonaniu rozstrzygnięcia zwróci mi akta?Bo po otrzymaniu zażalenia odesłałam je do Izby do zatwierdzenia wraz z katami, nie robiąc akt zastępczych, a nie wzięłam pod uwagę, że Izba je przekaże do Sądu...Nie zrobiłam więc akt zastępczych :mur: ...Mieliście już takie przypadki?Jak to jest? Dziękuję za pomoc:)

16 cze 2014, 10:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Spokojnie. Sąd odda akta po uprawomocnieniu się orzeczenia.

16 cze 2014, 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]