Teraz jest 05 wrz 2025, 13:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Udział obrońcy przy przesłuchaniu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
Post Udział obrońcy przy przesłuchaniu
WITAM mam pytanie. W trakcie przesłuchania podejrzany będzie w obecności adwokata. Jaki dokument adwokat przedkłada Wam przychodząc na przesłuchanie z podejrzanym? czy jest to pełnomocnictwo, czy inny dokument?

19 wrz 2013, 10:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
Post Re: Udział obrońcy przy przesłuchaniu
Chodzi mi o to czy podejrzany przedkłada Wam pismo o ustanowieniu obrońcy czy jego oświadczenie zamieszczacie w protokóle przesłuchania i jaką podstawę prawną powołujecie? czy jest to art. 83 kpk w zw. z art. 113par.1 kks i art. 301 kpk?

19 wrz 2013, 11:29
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Adwokat przedstawia upoważnienie do obrony. Upoważnienia takiego może udzielić podejrzany również ustnie do protokołu. To jest jego oświadczenie więc nie wymaga wskazywania podstawy prawnej.

19 wrz 2013, 13:01

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Zwykle adwokaci przychodzą już z pisemnym upoważnieniem z prawem do substytucji, w końcu to fachowcy znający procedurę.

19 wrz 2013, 13:34
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Tak jest upoważnienie dla obrońcy można podać ustnie do prot. przesłuchania. Adwokata można również poprosić o okazanie legitymacji adwokackiej, żeby mieć pewność że to jest ten adwokat (a nie szwagier jak raz to miało miejsce w jednym z urzędów).

19 wrz 2013, 14:08

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
Zgłoszenie pełnomocnika ustnie do protokołu zwalnia z opłaty skarbowej 17 zł, gdyż opłacie tej podlega wyłącznie złożenie dokumentu pełnomocnictwa, a nie zgłoszenie pełnomocnictwa.

19 wrz 2013, 14:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
W jaki sposób zawiadomić adwokata (pełnomocnika), o tym iż wzywam na przesluchanie jego mocodawcę(który nie uzyskał jeszcze statusu podejrzanego)? Jaką podstawę powołać? Art. 84 kpk wystarczy?

03 cze 2014, 11:29
Znawca

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
art. 129 kpk (podstawa zawiadomienia) w zw. z art. 117 § 1 kpk (zawiadomienie osoby uprawnionej do udziału w czynności) przy czym obecność nie jest obowiązkowa (art. 301 kpk)

04 cze 2014, 10:00

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
anika43                    

W jaki sposób zawiadomić adwokata (pełnomocnika), o tym iż wzywam na przesluchanie jego mocodawcę(który nie uzyskał jeszcze statusu podejrzanego)? Jaką podstawę powołać? Art. 84 kpk wystarczy?

Zależy w jakim charakterze wzywasz mocodawcę. Jeżeli w charakterze podejrzanego, to wydałaś już postanowienie o przedstawieniu zarzutów, a wezwanie jest niczym innym jak elementem promulgacji postanowienia o zarzutach. W takim przypadku mocodawca, jako podejrzany, jest już stroną postępowania karnego skarbowego (art.120 kks) i przysługują mu wszystkie uprawnienia podejrzanego, w tym prawo do obrońcy. Jednakże by zawiadomić adwokata (pełnomocnika) o wezwaniu podejrzanego, w chwili wysłania wezwania w aktach postępowania karnego powinno się już znajdować  pełnomocnictwo podejrzanego dla adwokata do tej sprawy (art.83 § 1 kpk w zw. z art. 71 § 3 kpk).
W takim przypadku wysyłam adwokatowi egzemplarz wezwania podejrzanego - do wiadomości.

04 cze 2014, 13:23
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
nVodka                    

Zgłoszenie pełnomocnika ustnie do protokołu zwalnia z opłaty skarbowej 17 zł, gdyż opłacie tej podlega wyłącznie złożenie dokumentu pełnomocnictwa, a nie zgłoszenie pełnomocnictwa.

W przypadku spraw karnych skarbowych również pełnomocnictwo w formie dokumentu pochodzącego od strony jest zwolnione z opłaty skarbowej.

Przy okazji - nie rozumiem dlaczego pismo od mocodawcy podlega opłacie skarbowej, a zgłoszenie pełnomocnictwa do protokołu już nie, bo kłóci mi się to z zasadą sprawiedliwości i równości. Jeżeli podanie do organu można złożyć ustnie do protokołu i uważa się to za wniosek, to również złożenie ustne pełnomocnictwa do protokołu powinno być uznane jako złożenie dokumentu ustanawiającego pełnomocnika.

05 cze 2014, 07:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]