Teraz jest 05 wrz 2025, 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Zaliczki z CIT-8 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Post Zaliczki z CIT-8
Złożono CIT-8 i ze zeznania wychodzi podatek do zapłaty. Okazuje się, że nie wpłacano cały rok zaliczek. Mogę potraktować jako 57 § 1 za niepłacenie w terminie zaliczek?

29 maja 2014, 09:23

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Zaliczki z CIT-8
Zdążyłem zerknąć, pytanie nietrudne, odpowiedź jeszcze łatwiejsza: nie.
Nie możesz, tylko musisz, jeśli tylko masz zawiadomienie, kartę kontową i zeznanie.
Oczywiście zarzut z art. 57 § 1 w związku z art. 9 § 3 kks stawiasz osobie odpowiedzialnej w Spółce za decyzje finansowe tej jednostki.

29 maja 2014, 11:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Dzięki bardzo, mój poprzednik tego nie praktykował ale też uważam że karać należy.

29 maja 2014, 12:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Ja daję 1 mandat za niewpłacenie uporczywe  zaliczek ...( tu wymieniam m-ce i łączną kwotę) oraz podatku wynikającego z CIT-8 w wysokości...

31 maja 2014, 22:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2008, 17:31

POSTY        55
Po zakończonym roku podatkowym podatnik nie może wpłacać zaliczek na podatek dochodowy, po prostu zaliczka traci byt prawny, jak można karać za coś czego nie ma :) w ciągu roku owszem.

01 cze 2014, 11:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
oczywiscie ze po zakończonym roku ew.  20.01.nastepnego roku  zaliczki tracą byt prawny ,  co  nie oznacza że sprawca nie popełnił wykroczenia  skarbowego-art 57 , nie można już żadać wpłaty zaliczek , ale mandat należy wymierzyć.

01 cze 2014, 18:14

POSTY        969
ibu                    

Po zakończonym roku podatkowym podatnik nie może wpłacać zaliczek na podatek dochodowy, po prostu zaliczka traci byt prawny, jak można karać za coś czego nie ma :) w ciągu roku owszem.

A to ciekawy pogląd. Może rozwiniesz myśl?

03 cze 2014, 08:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
Leibowitz                    

ibu                    

A to ciekawy pogląd. Może rozwiniesz myśl?

W moim urzędzie również nakładam mandat za zaliczki nie wpłacane w ciągu roku, nawet gdy ustanie ich byt prawny. Raz zdarzyło się, że w takiej sprawie sprwca odmówił przyjęcia mandatu, a więc uruchomił całą procedurę (kilka godzin mojej pracy, nie mówiąc o nerwach) i... sąd odstąpił od wymierzenia kary na podsatwie art. 57 par. 2.  :mur:  :angry2:
Aha! Za poprzednie lata miał już mandaty za zaliczki, co zostało udokumentowane w aktach sprawy  :blink:

03 cze 2014, 11:41

POSTY        969
Czyli Sąd uznał, że sprawca czyn popełnił, skoro odstąpił na zasadzie art.57 § 2 kks  :rolleyes: zatem skarga była uzasadniona :)

Ostatnio edytowano 03 cze 2014, 14:06 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

03 cze 2014, 14:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
Leibowitz                    

Czyli Sąd uznał, że sprawca czyn popełnił, skoro odstąpił na zasadzie art.57 § 2 kks  :rolleyes: zatem skarga była uzasadniona :)

Tak, ale wychodząc z sali rozpraw "widziałam" w oczach oskarżonego gest kozakiewicza  :angry2:

03 cze 2014, 14:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2008, 17:31

POSTY        55
Podatnik chce wpłacić zaliczki 31.01.2014 roku co by nie było wykroczenia czy może wpłacić ? Nie. Może tylko wpłacić podatek należny, taki absurd, chyba że się mylę ...

03 cze 2014, 21:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Podatek należny, podatkiem należnym, a zaliczki- zaliczkami. Nie myl pojęć. W trakcie roku podatkowego, podatnik ma obowiązek wpłacania miesięcznych zaliczek. Jeśli nie wpłaca ich w terminie (uporczywie) wypełnia znamiona wykroczenia z art. 57 kks. To, że po zakończeniu roku podatkowego byt prawny zaliczek ustał nie ma tu znaczenia. Karzesz za zachowanie sprawcy w dacie popełnienia czynu, a czy ukarzesz go w trakcie roku podatkowego (jeśli fakt niewpłacania zaliczek stwierdzi np. kontrola), czy po zakończeniu tego roku, nie zmienia tego, że w terminie płatności zaliczek te zaliczki płacone nie były.

Jak wjedziesz samochodem w płot sąsiada, a potem sprzedasz ten samochód, to płot nadal będzie zepsuty, a Ty będziesz miał obowiązek naprawy szkody.

04 cze 2014, 06:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]