Kwalifikacja prawna zaliczki PPE
Mam wniosek dotyczący ,,nie wpłacania zaliczek na PEE za kilka miesięcy 2013 r. Została wydana w 2013 r. decyzja określająca wysokość należnych zaliczek z uwagi na nie uznanie za dowód ewidencji przychodów prowadzonej przez podatnika za okres od stycznia do maja 2013 r.Mam wypisane kwoty przychodu za każdy z tych miesięcy których podatnik niezaewidencjonował i wyliczony podatek za każdy z tych miesięcy (w tym za każdy miesiąc wyszczególniono kwotę podatku obliczonego według stawki 27,5% od wartości niezaewidencjonowanego przychodu). Ustalono, że podatnik nie obliczał i nie odprowadzał należnego ryczałtu co powinien robić zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy o ryczałcie. Ewidencję uznano za niezgodną ze stanem rzeczywistym.
Nie wiem jak się za to zabrać...:/...czekam teraz aż podatnik złoży PIT-28 ale zastanawiam się za co właściwie go ukarać?Na kartach kontowych mam wpłaty za kilka miesięcy (jeszcze za dwa nie wpłacił) i są to kwoty uwzględniające też te stawki sankcyjne.
Jak byście taki czyn zakwalifikowali?Jaka kwota w tym wypadku będzie kwotą uszczuplenia?Czy zarzucacie w takich przypadkach np. nierzetelne prowadzenie księgi?Czy może uchylanie się od opodatkowania?Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów/koleżanki