Teraz jest 07 wrz 2025, 21:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Kwalifikacja prawna zaliczki PPE 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Kwalifikacja prawna zaliczki PPE
Mam wniosek dotyczący ,,nie wpłacania zaliczek na PEE za kilka miesięcy 2013 r. Została wydana w 2013 r. decyzja określająca wysokość należnych zaliczek z uwagi na nie uznanie za dowód ewidencji przychodów prowadzonej przez podatnika za okres od stycznia do maja 2013 r.Mam wypisane kwoty przychodu za każdy z tych miesięcy których podatnik niezaewidencjonował i wyliczony podatek za każdy z tych miesięcy (w tym za każdy miesiąc wyszczególniono kwotę podatku obliczonego według stawki 27,5% od wartości niezaewidencjonowanego przychodu). Ustalono, że podatnik nie obliczał i nie odprowadzał należnego ryczałtu co powinien robić zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy o ryczałcie. Ewidencję uznano za niezgodną ze stanem rzeczywistym.
Nie wiem jak się za to zabrać...:/...czekam teraz aż podatnik złoży PIT-28 ale zastanawiam się za co właściwie go ukarać?Na kartach kontowych mam wpłaty za kilka miesięcy (jeszcze za dwa nie wpłacił) i są to kwoty uwzględniające też te stawki sankcyjne.
Jak byście taki czyn zakwalifikowali?Jaka kwota w tym wypadku będzie kwotą uszczuplenia?Czy zarzucacie w takich przypadkach np. nierzetelne prowadzenie księgi?Czy może uchylanie się od opodatkowania?Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów/koleżanki :unsure:

28 sty 2014, 19:15

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Re: Kwalifikacja prawna zaliczki PPE
Uchylanie sie od opodatkowania to w PPE za poszczególne miesiące to jest trudno zarzucić.
A co było przesłanką zastosowania stawki sankcyjnej?
Na pierwszy zrzut oko to 57 i 61.
Ale ważne jest kiedy ten ryczałt za poszczgólne miesiące został uregulowany.
Uważam, że nie stawka sankcyjna-zwrócił bym sie do PP aby wyliczyli podatek w stawce podstawowej.

29 sty 2014, 08:33

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Stanowisko mojej IS z początku 2007 roku:

w sprawach, w których organ podatkowy na podstawie art. 17 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, określił wartość niezaewidencjonowanego przychodu oraz zryczałtowany podatek od tej kwoty, w wysokości pięciokrotnej stawki, która byłaby zastosowana od przychodu w przypadku jego ewidencjonowania, wysokość podatku uszczuplonego w rozumieniu kodeksu karnego skarbowego stanowi, zgodnie z art. 53 § 27 kks, wyrażona liczbowo kwota pieniężna od której uiszczenia lub zadeklarowania uiszczenia podatnik się uchylił, tj. kwota wg stawek prawidłowych dla poszczególnych rodzajów działalności gospodarczej.
Uszczuploną należność stanowi bowiem kwota należności publicznoprawnej, której sprawca mimo obowiązku, wynikającego z aktu normatywnego rangi ustawowej, nie uiścił. Może to być jedynie różnica między kwotą uiszczoną a kwotą, którą według przepisów należało uiścić, bądź też kwota całej należności, której sprawca mimo obowiązku jej uiszczenia w ogóle nie uregulował.

Spróbuj teraz to wbić w realia art. 56 kks lub 54 kks :dokuczacz:

29 sty 2014, 11:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
TAk  jak Pretender . Art 57 kks i 61 kks . 56  odpada bo przecież nie złożył zeznania to nie mógł podać nieprawdy , 54 też odpada , o czym była dyskusja  w grudniu 2013.- ujawnienie przedmiotu i podstawy opodatkowania nastepuje w złożonym zeznaniu.

11 lut 2014, 22:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]