Teraz jest 07 wrz 2025, 21:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Złożenie zeznania a brak wpłaty podatku 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 11:10

POSTY        11
Post Złożenie zeznania a brak wpłaty podatku
Jak wygląda odpowiedzialność za przestępstwo skarbowe, jeżeli osoba X złożyła zeznanie podatkowe (nie korektę), ale nie uiściła z tego tytułu całości należności publicznoprawnej, nie skorzystała również z ulgi, o której stanowi art. 67 a ustawy Ordynacja Podatkowa. Pytam się w kontekście art. 16a ustawy kodeks karny skarbowy, który wyklucza możliwość ukarania w przypadku złożenia korekty i zapłaty całości podatku.

07 lut 2014, 11:15

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Re: Złożenie zeznania a brak wpłaty podatku
Sam składa zeznanie, czy po kontroli? 16A dotyczy korekty a nie zeznania. Do zeznania 16 kks.

07 lut 2014, 11:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 11:10

POSTY        11
po kontroli, w której stwierdzono, że winien takie zeznanie złożyć.

07 lut 2014, 14:06

POSTY        89
Jeżeli są jakieś wyjaśnienia to ja je traktuję jak czynny żal i wzywam do uiszczenia. Jak nie ma to uchylanie się do dnia poprzedzającego kontrole.

08 lut 2014, 21:32

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
pretender                    

Jeżeli są jakieś wyjaśnienia to ja je traktuję jak czynny żal i wzywam do uiszczenia. Jak nie ma to uchylanie się do dnia poprzedzającego kontrole.

A co robisz, jeśli kontrolę wszczęto przed terminem złożenia zeznania?

09 lut 2014, 13:51

POSTY        89
Wywałeś wilka z lasu. Mam taka sprawę. Była kontrola w 2013r. pod. dochodowego. Za lata wcześniejsze nie było kontroli. Podatniczka prowadziła działalność gospodarczą-sprzedaż działek (wg. organu podatkowego).
Kontrola była we wrześniu. W październiku wyszła decyzja zaliczkowa.
Dowiedziąłem się, że za 2008r. była sprzedaż działek-wobec tego pewnie będzie 54, za 2009r. nie było sprzedaży, 2011 i 2012 była sprzedaż-będzie 54, w 2012r. nie było sprzedaży, a w 2013r. była sprzedaż-są zaliczki.
Na dzień dzisiejszy to za 2013r. jest art. 57. Ale sprawa jest rozwojowa ponieważ podatniczka zapłaciła podatek dochodowy z tytułu sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat od nabycia. Dokładnie jeszcze w tą sparwe sie niewgryzałem. Przeczytałem tylko zawiadomienie, decyzji nie czytałem.
Poczekam co wykaże w zeznaniu za 2013r. Podatniczka odwołała się od decyzji zalickzowej za 2013r. wobec tego pewnie w zeznaniu nie wykaże sprzedaży działek, to będe miał sparwę jasną.
Nawiasem mówiąc jak komórka AP przeprowadza czynności i później daje plan kontroli? To mnie bardzo nurtuje. Najpier 2013r. a póżniej lata wcześniejsze.

11 lut 2014, 07:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]