Zawiadomienie o odmowie wszczęcia dochodzenia
Pierwszy raz mam odmówić wszczęcia postępowania. Jest to zawiadomienie zewnętrzne od osoby prywatnej.
Odmowa pójdzie do zatwierdzenia do Izby. Jeśli Izba mi zatwierdzi odmowę to zgodnie z art. 305 par 4 kpk muszę zawiadomić o tym zgłaszającego. Tylko jak właściwie rozumieć kwestię prawa do wniesienia zażalenia? Jak rozumiecie art. 306 par 1 pkt 3 kpk zgodnie z którym prawo do wniesienia zażalenia na odmowę ma
osoba, która wniosła zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, jeżeli jej prawa zostały naruszone wskutek przestępstwa? Co robicie w takich przypadkach?W kksie nie ma pokrzywdzonego, naruszone co najwyżej mogą być przepisy podatkowe więc to co najwyżej ,,interes skarbu państwa" może być naruszony a nie prawa jakiejkolwiek osoby - ja tak to rozumiem. Czy w związku z tym sporządzić tylko 2 egzemplarze postanowienia o odmowie (1 dla mnie, 2 dla Izby), a po zatwierdzeniu jedynie zawiadomić zgłaszającego o odmowie, czy drukować 3 egzemplarze i odmowę wraz z pouczeniami wysłać zgłaszającemu po zatwierdzeniu przez Izbę?Jak robicie?
Pilna sprawa i może dla kogoś oczywista ale nie dla mnie

...