Teraz jest 07 wrz 2025, 18:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Uprawnienia podejrzanego w praktyce 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Uprawnienia podejrzanego w praktyce
Może moje pytanie wyda się naiwne ale naprawdę od niedawna pracuję w tej komórce a nawet w US więc proszę o wyrozumiałość:).
W jaki sposób w waszych komórkach realizuje się niżej wymienione uprawnienia podejrzanego?
1. przeglądanie akt i sporządzanie odpisów - art. 156 par 5 kpk - np. przychodzi podejrzany i mówi, że chce zapoznać się z aktami. Czy wygląda to w ten sposób, że po prostu mu te akta udostępniam (nie wiąże się to z żadnymi warunkami ani ograniczeniami z tego co widzę w kpk) od razu daję mu je żeby sobie przy mnie przeglądał co chce? Nie widzę też aby art, 143 kpk przewidywał obligatoryjnie dla takiej czynności konieczność spisania protokołu. Jedynie w myśl art. 143 par 1 pkt 8 jest mowa o konieczności spisania protokołu z zaznajomieni podejrzanego z matriałami zebranymi  postępowaniu przygotowawczym (ale rozumiem że chodzi tu o końcowe zaznajomienie?)
2. możliwość wydania odpłatnie kserokopii dokumentów z akt sprawy i uwierzytelnionych odpisów. Wiem, że reguluje to stosowne rozporządzenie. Ale jak wygląda to u was w praktyce?I jeszcze jak rozumieć art. 156 par 5 kpk według którego umożliwia się podejrzanemu sporządzanie odpisów lub kserokopii za zgodą prowadzącego postępowanie?Czyli podejrzany sam może sobie zrobić kserokopie...?Technicznie nie wydaje mi się to możliwe...przecież nie mogę mu ,,wypożyczyć" jakiegoś dokumentu żeby mi wyniósł poza urząd (ksero w US jest tylko dla pracowników więc fizycznie i tak to ja musiałabym takie ksero zrobić). Czy podejrzany może np. zrobić sobie zdjęcia aparatem cyfrowym podczas przeglądania akt?Czym właściwie różni się kserokopia od uwierzytelnionego odpisu? I zanim podejrzany złoży jakikolwiek wniosek o te kserokopie itp. to chyba najpierw musi złożyć wniosek o przegląd akt aby wiedzieć jakie dokumenty potrzebuje?
3. wyjaśnienia pisemne podejrzanego. Jakie mogą być ,,ważne powody" odmowy zgody na złożenie taki wyjaśnień?Wiem, że te ewentualne pisemne wyjaśnienia podejrzany musi spisać w toku przesłuchania czyli po prostu przy nas i stanowią one jedynie załącznik do protokoły przesłuchania. Ale chyba nie umniejsza to ich znaczenia?Takie wyjaśnienia mogę wykorzystać normalnie np. podczas pisania aktu oskarżenia jako dowód w sprawie?
4. art. 156 kks - jak często stosujecie i czy w ogóle kiedykolwiek?Jak to wygląda w praktyce?Ewentualną propozycję kary konsultujecie z naczelnikiem i on decyduje czy w ogóle to zastosować?Jeśli podatek nie jest zapłacony, a sąd uzależnia uwzględnienie wniosku od uiszczenia tej należności w wyznaczonym terminie to jak to w praktyce wygląda?Wychodzi na to, że podejrzany może jeszcze zyskać na czasie...?Bo sąd mu wyznaczy jeszcze jakiś dodatkowy termin?
5. art. 387 kpk - podejrzany sam pisze wniosek. Pisze ten wniosek do U.S. w postępowaniu przygotowawczym a w sądowym już bezpośrednio do sądu? I również pytanie jak w praktyce w takimi sytuacjami?
Z góry dziękuję!

07 sty 2014, 20:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]